Akü Takviye Cihazı Tavsiyesi

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan GezenGen Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 62
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 35,558
Cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Öğrenmek istediğim birkaç şey daha var bunlarada yardımcı olursunuz inşaallah. Bu seneki kango kamperimle gezdim sırasındaki eksikliğini not aldığım yaklaşık 20 litre civarında (daha almadım ve boyutları çok büyük olmaması lazım)12 volt araç buzdolabı (uygun fiyatlı) almam lazım. Birde buzdolabını 2 telefon belki seneye yanı laptop yada tablette alırım, bunların şarj edilmesini sağlayacak, kaç vatlık panel, regülatör,kaç amperlik akü almam lazım. Birde bunları alabileceğim uygun siteler. Aliexpres den alırsam extra gümrük alıyorlarmı?
12 volt çakmaklıktan çalışan oto buzdolapları 2 tür

1_ kompresörlü 1.500 TL den başlıyor
2_ peltierli 150 TL den başlıyor

Peltierli oto buzdolaplarını ,akü düşmanı olduğu ve verimsiz olduklarından , kesinlikle almayın , yerine iyi kalite buzluk kullanın .

Kompresörlü buzdolabı için ürün enerji tüketimine göre panel lazım olur , yinede 80 lık akü 100 lük panel gerekir .

Sadece cep telefonu ve aydınlatma için , akü ve panel birleşik 300 TL ye iyi ürünler var , size yeterli olacaktır .

Bushnell Katlanabilir Mini Solar Şarj Cihazı | Tekzen

Solar Güneş Enerjili Ayarlı Lamba Seti (ASZ.0494) | Tekzen

Bu ürünleri aliexpresten grtirmeye gerek ,
Aliexpres 30 eurodan fazlasına gümrük ödersiniz .
 

Etiketler
Bu soruların cevabı forumda bolca var ama ben cevaplamaktan kaçınmadım .
 


Sayın arkadaşlar,
Cevaplarınız için çok teşekkür ederim. Ufkum açıldı. Konuyu araştırmaya devam ettim. Noco Booster'larda gerçekten 22W minik bir pil varmış. Firma bu bilgiyi FAQ'ın içine güzelce gizlemiş. Ana sayfadan ulaşılamıyor. Yorumlara göre Akü takviyesi olarak iş görür ama powerbank olarak güçsüz.

Bu durumda Jel akülü solar sistemleri araştırmaya başladım.
Kriterim bu akünün aynı zamanda aracı takviye edebilmesi. Bildiğimiz gibi Starter aküler var, Derin döngü yaşam aküleri var, bir de iki işi de gören Dual sistem aküler varmış...
http://www.eastpenn-deka.com/assets/base/0149.pdf

Böyle bir akü değilse sıradan jel akü yeterli CCA sağlayamıyacak ve takviye yapmayacak. Tabi bekleyip aracın aküsü şarj tutunca da basılabilir ama Türkiye'de mevcutsa böyle bir akü almak isterim.

Bu arada çakmaktan kullandığım bir peltier soğutucum olduğunu da söyleyeyim. Akülerimi bozarım korkusuyla durduğum zaman hiç çalıştırmadım. Akü olunca buzdolabı da olacak haliyle. Peltier'lerin akü düşmanı olduğunu sayenizde öğrendim,yerine düşük voltaj korumalı bir dolap alacağım. Baktığım dolabın gücü 60W imiş.

Dolayısıyla günlük sarfiyatım:

Buzdolabı 60W: 24 saat (verilen anma gücü, çok soğuk ayarlanmazsa çok daha az olacaktır)
Işık 5+5W:6 saat
Telefon şarjı 5W: 6 saat
Inverter 500W: Adaptörlü laptop, fener vs için: 4 saat (invertör 500W ama örneğin laptop adaptörü 1.5A çekiyor. Fenerlerin adaptörleri daha az.) Toplamda en fazla 1 kW harcıyorum gibi.

Buzdolabı üreticisi Solar Sistem olarak 100Ah Akü + 10A Şarj regülatörü + 150W solar panel öneriyor. Bunu biraz arttıracağım gerekirse de ışık veya laptoptan vazgeçilebilir.

Dolayısıyla 150Ah akü+20Ah Şarj ünitesi+200W Solar panel bir sistem görünüyor.
Tek sorun panelin benim kamyonetin üstüne sığıp sığmayacağı.
Küçük panel ve starter özellikli akü tavsiyeleriniz makbule geçecektir.
Saygılar
 




Ben de çok araştırdım ve bunu aldım.Hem servis aküsü(derin döngü özelliği var) hem de starter özelliği var. Ve e18 12v 180ah tam kapali bakimsiz aku 1817 76 B
 

.

Enerji ağırlıklı olarak solardan kazanmak istendiğinde, sadece tüketime odaklanmak yeterli değil. Hangi mevsim ve enlemde yollarda olunduğu da mutlaka hesaplara dahil edilmeli. Yoksa güneşin bir iki gün yüzünü göstermemesi, bütün beklentileri alt üst edebilir. İhtiyaç üstü akü kapasitesinin de sorunları var.
Yani altın kesim hedeflenmeli.

Belki bu konuları uygun başlık altında konuşmak daha yerinde olurdu ? ;)
...
Düzeltme:
LiFeo4 aküler -20 derecede kapasitelerinin sadece yarısını kaybediyorlarmış.
Bilmem içimizde bu dereceleri gören çok kimse var mı ?

.
 
Son düzenleme:

Akü takviye cihazı 3-4 yıl önce Black&Decker ın almıştım fakat 3 kez ihtiyacım oldu 3 ünde de işime yaramadı . Şarjlı olan bu cihaz için uzun süre kullanmayıca şarj etmeniz gerekiyor tekrar . Allah tan dağda ,kampta vs ihtiyacım olmadı da takviye kablosu ile çalıştırdım araçları hep.
 

Eski konu üzerinden devam edeyim.

Malum son yıllarda gelişen teknoloji ile Akü Takviye "Starter Powerbanklar" çıktı. Bunların çoğu 7 Amper civarında. Hatta BİM'in uygun fiyata sattığı bu bataryayı aklıp Youtube'dan paylaşan da var. Geçenlerde Youtube'da biri -kanal:seyyarhane- ducatosunu biten aküsünü bu yönteme çalıştırdı - -10 -20 derecedeki hava da-.(webastoyu da araç aküsüne bağlamış)

Sorum, 12v 7A'lik kuru tip akü anlık olarak akü takviye anlamında yeterli akım gücünü verebilir mi?
Sonuçta powerbank başlangıç anlamında aynı ampere sahip ve yapabiliyor.
 
Son düzenleme:

.

Bana göre 10 Watt’a kadar olan ve direk çakmak girişinden kullanılabilecek mini solar panel en uygunu.

Diğerlerine göre daha ucuz, pratik ve dayanıklı.
Bu boyları zaten bahçelerde regülatörsüz kullanılabilmekte.

...
Aracı panelvandan karavan gibi kışları haftalarca yatanlar için 5W panel rahatça yeterli olmalı ?
Yahut çekincesi olanlar yine ucuz bir regülatöri de sisteme dahil edebilirler.
Bu durumda tabi panelin kapasitesine dikkat etmeye gerek kalmaz.

.
Merhabalar eski bir akü şarzı solar panel powerbank yazınız üzerine size danışmak istedim.
Hala buralardamısınız bilemiyorum çünki ben uzun süredir foruma girmemiştim neyse buradaysanız ve yol gösterebilirseniz mutlu olrum.
Bir camperim var çatıda da mono kristal güneş panellerim güzel bir cihazla li lion yaşam akülerimi gayet güzel bsliyor. Problem webasto taktırdım starter aküye bağlı ve bir gece ansızın biterse(başıma geldi dostlar vardı takviye ettik) yalnızsam ne yaparım güneş panelinden nasıl yararlanırım bir hatta bir swich üzerinden yaşam aküme mi çeksem acaba ? Yardımlar için şimdiden teşekkürler. Konuya vakıf arkadaşlar yardımlarınız için çok teşekkürler lütfen bilginizi paylaşın
 



.
Evet buralardayım. Sadece postumu değiştirdim, o kadar..😊
Forumda bu kadar meslekten elektrik uzmanı varken sorunuzu bana yöneterek teveccüh gösteriyorsunuz.
Solar üzerine epey tercüme ve standart bilgileri kelam ettiysem de solar bazlı bir powerbankından bahsettiğimi hemen hatırlayamadım.

Araç aküsüne fabrikasyon dışı anahtarla bile olsa hiçbir tüketici bağlanmaması prensipinden yola çıkarsak, bu günlerde azalan solar enerjinize uygun bir çözüm için, diğer kazanım, depolama ve tüketim verilerinizin bilinmesi gerekmekte.
Ayrıca nerede ne zaman ve ne kadar kamp yapmayı ön görmektesiniz ?
 
Son düzenleme:

.
Evet buralardayım. Sadece postumu değiştirdim, o kadar..😊
Forumda bu kadar meslekten elektrik uzmanı varken sorunuzu bana yöneterek teveccüh gösteriyorsunuz.
Solar üzerine epey tercüme ve standart bilgileri kelam ettiysem de solar bazlı bir powerbankından bahsettiğimi hemen hatırlayamadım.

Araç aküsüne fabrikasyon dışı anahtarla bile olsa hiçbir tüketici bağlanmaması prensipinden yola çıkarsak, bu günlerde azalan solar enerjinize uygun bir çözüm için, diğer kazanım, depolama ve tüketim verilerinizin bilinmesi gerekmekte.
Ayrıca nerede ne zaman ve ne kadar kamp yapmayı ön görmektesiniz ?
İlginiz için teşekkürler. webasto vb nedenler ile Starter akümün bitmesi/ zayıflaması halinde Solar panelden nasıl yararlanabilirim /yararlanabilirmiyim olmalı idi sorum fark ettimki yeterince açık olmamış.
 

Yok sorunuz yeteri kadar açıktı ama sisteminizin yapısı ve verimi sonuçta elamanlarının özelliklerine bağlı olduğundan onların değerlerini sormuştum.

* Teorik olarak düşündüğünüz anahtar çözüm olabilir.
Fakat sisteme kendinizi katacak olmanızı küçümsemeyin. Hep güneşi takip etmek zorunda kalacaksınız. Bağlantıyı ne zaman hangi akü için yapacağınız üzerine hep hesap yapmak, akülerin doluluklarını ayrı ayrı kontrol etmek veya en azından uyanık olmanız gerekecek. Bu bence az stres değil.


* Eğer kastınız panellerin her iki aküyü de alternatörden olduğu gibi beraberce doldurması ise durum oldukça karışmakta. Tabi iki akünün de beklendiği üzere ayni zamanda alternatöre de bağlı olduğundan yola çıkıyorum.
Akülerin dolarken beraber olsalar da boşaltırken ayrılmaları gerektiğini unutmayın. İşi karıştıran bu prensip. Ayrıntılarıyla düşünebilirsiniz..

Benim bu duruma en azından güvenli ve ucuz bir cevabım yok..
(CTEK firmasının 20A OFF GRID adlı aleti tam bu işi becerse de çok pahalı)

* Diğer bir olasılık da tek bir paneli ayrı bir regülatör ile sadece araç aküsüne bağlamak olmalı. Diğerleri veya diğeri yaşam aküsünü bağlı kalabilir.

* Aslında bilinen klasik yol galiba en uygunu. Yani ısıtıcıyı, yaşam aküsüne bağlamak. Tabi bu durumda da kapasite artımı gerekebilir.
Zaten bu yüzden sisteminizin değerlerini ve kamp tarzınızı sormuştum.

Bence hangisi kolayınıza geliyorsa, son ikisinden birini seçebilirsiniz.
 
Son düzenleme:

.
Sorunu sahada nasıl çözecebileceğinizi şimdi şöyle düşündüm.

Son olasılığa göre yaşam akünüz tüketiminize az gelecek ise yaşam aküsünün kapasitesini ilave bir akü ile arttırmak yerine, önce tek bir regülatör+paneli araç aküsüne ilaveten bağlayabilirsiniz. Burada farklı yaştaki akülerin kapasite artımı için ayni değerlerde bile olsalar birleşik tüketilmelerinin sakıncalı bulunduğunu göz önüne alıyorum.
Devamen, yaşam akünüz ömrünü tamamladıktan sonra da panel+regülatör ile ısıtıcıyı daha büyük kapasiteli yeni bir yaşam aküsüne bağlamak en uygunu olmalı. Böylelikle şimdiki yaşam akünüzden sonuna kadar yararlanmış olurdunuz.

Yani bu tarz, birden fazla paneliniz varsa, tek yeni bir regülatöre gereksinim gösteren en ucuz ve yukarıda yazdığım son iki şıkkı birleştiren kombine bir çözüm.
En kötüsü, fazlası sorun ve göz çıkarmayan bir paneliniz daha olurdu..

Tabi hepsi olası üretim ve olası tüketimi doğru tahminden geçmekte..
Sizin zaten tecrübeden gelen verileriniz olmalı..



Sormadan geçemeyeceğim.😋
Isıtıcınızı neden araç akünüze bağladınız ki ?
Bu aslında karavancılar için alışılmış bir tarzı değil..
 
Son düzenleme:

.
Sorunu sahada nasıl çözecebileceğinizi şimdi şöyle düşündüm.

Son olasılığa göre yaşam akünüz tüketiminize az gelecek ise yaşam aküsünün kapasitesini ilave bir akü ile arttırmak yerine, önce tek bir regülatör+paneli araç aküsüne ilaveten bağlayabilirsiniz. Burada farklı yaştaki akülerin kapasite artımı için ayni değerlerde bile olsalar birleşik tüketilmelerinin sakıncalı bulunduğunu göz önüne alıyorum.
Devamen, yaşam akünüz ömrünü tamamladıktan sonra da panel+regülatör ile ısıtıcıyı daha büyük kapasiteli yeni bir yaşam aküsüne bağlamak en uygunu olmalı. Böylelikle şimdiki yaşam akünüzden sonuna kadar yararlanmış olurdunuz.

Yani bu tarz, birden fazla paneliniz varsa, tek yeni bir regülatöre gereksinim gösteren en ucuz ve yukarıda yazdığım son iki şıkkı birleştiren kombine bir çözüm.
En kötüsü, fazlası sorun ve göz çıkarmayan bir paneliniz daha olurdu..

Tabi hepsi olası üretim ve olası tüketimi doğru tahminden geçmekte..
Sizin zaten tecrübeden gelen verileriniz olmalı..



Sormadan geçemeyeceğim.😋
Isıtıcınızı neden araç akünüze bağladınız ki ?
Bu aslında karavancılar için alışılmış bir tarzı değil..
Çok teşekkür ederim emek sarf edip araştırıp düşünmüş ve yazıya dökmüşsünüz. Sağolun
 



Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,440
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.

SON KONULAR



Geri
Üst