Aizanoi Antik Kenti

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan AYDURAN Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 12
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 37,736

AYDURAN

Zirve
Mesajlar
5,669
Tepkime Puanı
27
Yaş
49
Yer
İstanbul / Maltepe
Aizanoi antik kenti, Kütahya'ya 57 km. uzaklıktaki Çavdarhisar İlçesindedir. Efes ile çağdaş olan kent Penkalas ırmağının iki yakasına kurulmuştur. Kentin ismi Su Perisi Erato ile efsanevi kral Arkas'ın birleşmesinden ortaya çıkan Azan isimli mitoloji kahramanından kaynaklanmaktadır. Aizanoi antik kenti Frigya'ya bağlı yaşayan Aizanitislerin ana yerleşmeleriydi.

Kutahya


Kent alanı M.Ö.3000 yıllarından itibaren yerleşmeye sahne olmuştur. Helenistik dönemde Bergama Krallığı ile Bithinya arasında el değiştirmiştir.M.Ö. 133'de Roma egemenliğine girmiştir.Erken Bizans döneminde Piskoposluk merkezi olan Aizanoi 7.yy.da önemini yitirmiştir.
Ortaçağ'da (13.yy) Çavdar Tatarları'nın üssü olan kent daha sonraları Çavdarhisar ismini almıştır.

00118371


Antik kentte; Zeus Tapınağı, Antik Borsa, Stadyum ve Anfi Tiyatro ile Mozaikli Hamam, Antik Köprüler ve Sütunlu Yol görülmeye değerdir.
ZEUS TAPINAĞI : Dünyadaki en sağlam kalan Zeus Tapınağının yapımına M.S. II.yüzyılda İmparator Hadrian zamanında başlanmıştır. Tapınakta kısa yanları her birinde 8'er,uzun yanların her birinde 15'er İon sütunu yer alır. 53x35 m. ölçülerinde bir podyumun üzerinde yer alan tapınağın altında tonozlarla örtülü bir mekan yer almaktadır ki; bu plan Anadolu'da Roma mimari sanatında pek alışılmamış bir uygulamadır ve benzerine rastlanılmamıştır. Bu mekan muhtemelen kehanet yeri veya tapınağa ait depo olarak işlev görmüştür.

00118374


BORSA BİNASI: Dünyanın ilk borsası Aizanoi Antik Kentindedir. M.S. 2.yüzyılın 2. yarısında tahıl pazarı olarak kullanılmıştır. 1971 yılında kazısı yapılan borsa binasının kısmen onarılan duvarlarında M.S. 4.yüzyılın başlarında İmparator Diocletian'ın 304 yılında enflasyonla mücadele için yaptığı ücret tespitlerinin bir kopyası vardır. Bu yazıtta imparatorluk pazarlarında satılan tüm malların fiyatları yer almaktadır. Örneğin; kuvvetli bir köle iki eşeğin fiyatına, bir at ise üç köle fiyatına eşittir.

STADYUM VE TİYATRO: Aizanoi'deki Stadyum - Tiyatro kombinasyonunun dünyada benzeri yoktur. Yapımına M.S. I. yüzyılda başlanmış ve aralıklarla III.yüzyıla kadar sürmüştür. Stadyumun oturma grupları hafif çokgen biçimli olduğu için yapı orta kısımda genişlemektedir. Stadyum ile tiyatroyu ayıran duvarın stadyum cephesi mermerlerle kaplı olup tiyatronun sahne kısmı ise zengin mermer bezemelerle kaplıydı. Bu bezemeler depremler sonucu oturma basamaklarının ortasına yıkılmışlardır.

ANTİK KÖPRÜLER : Penkalas denilen Koca Çayın üzerindedir. Antik çağda iki yakayı bir birine bağlayan beş köprü mevcuttu. Bunlardan birisi yayalar için yapılmış olan ahşap bir köprü, diğer dördü ise kemerli taş köprüleridir. Günümüze bunlardan sadece iki tanesi ulaşmıştır.
SÜTUNLU YOL : 1992 -1995 yılları arasında yapılan kazılarda ortaya çıkartıldı. M.S. 400. yıllara tarihlenmektedir. Restore edilerek ayağa kaldırılan cadde kenarlarındaki sütunlar erken antik yapılardan sökülmüştür. Dükkan kapıları bu sütunlu yola açılmakta olup yakınında onunla ilişkili borsa yapısı bulunuyordu.
 

Etiketler
Ynt: Aizanoi Antik Kenti

Çok ilgi çekici biryer. Tapınağın altında spor salonu büyüklüğünde mistik bir salon var. Ayrıca stadyumda gladyatör filmindeki gibi yuvarlak kemerli çıkışlar mevcut. Görülmeye değer..
 


Ynt: Aizanoi Antik Kenti

Tiyatro


Zeus2


Untitled


Kütahya’nın 54 kilometre güneybatısındaki Çavdarhisar İlçesi sınırlarındaki Türkiye’nin en iyi korunmuş arkeolojik kalıntılarının yer aldığı Roma kenti “Aizonai” de 2. yüzyıla ait olmalarına rağmen hala ayakta kalan yapılarıyla dikkati çekiyor.
İlk kazı çalışmaları Alman Arkeoloji Enstitüsü adına Krencker ve Schede tarafından 1926-1928 yıllarında yapılan antik kentte, “Zeus Tapınağı”, iki agora, termal gymnasium, tiyatro ve buna bitişik stadion, hamam yapıları, sütunlu cadde, Kybele kutsal alanı, köprüler,nekropol, kanal ve su yolları gibi önemli yapılar yer alıyor.
 




Ynt: Aizanoi Antik Kenti

tapınağın altındaki yerde işkence odalarının olduğunu duymuştum fakat girmek hiç nasip olmadı :-\
 

Ynt: Aizanoi Antik Kenti

işkence odası değil :smiley: kurban odası ... girdim çok büyük bir yapı bu güne kadar nasıl dayandı ( gediz depremini hatırlatırım) hayret ettim görülmesi gerek nadir yerlerden birisi. biraz daha ileride stamyum ve anfi tiyatro var. bu yapının dünyada bir eşi daha yok. ayrıca hamam ve borsada var. zamanın kralı enfilasyonu önlemek için bu borsanın duvarlarına her malın fiyatını yazdırmış örneğin güçlü bir kölenin 4 sağlıklı ata karşılık geldiği gibi. sütünlü yol da var yanında. muhakkak görülmesi lazım. ordanda emete kaplıcalara gidilebilir. yol üstü güzel bir piknik. :smiley:
 


Ynt: Aizanoi Antik Kenti

bunlarda benden olsun ;)
mutlaka görülmesi gereken ve ''allah allah böyle bir yer varmışta neden şimdiye kadar haberimiz olmamış'' dedirtmiştir bana..

DSC06806


DSC06810


DSC06838


DSC06893
 

Ynt: Aizanoi Antik Kenti

Paylaşımlar için teşekkürler. Kütahya içinden ulaşım nasıl acaba buraya? Sırtçantalı olarak geliyorum, yani bisikletim veya şahsi aracım yok.
 



Ynt: Aizanoi Antik Kenti

Aizanoi Antik Kentine gittiğimde gerçekten çok şaşırmıştım. Daha önce gidenlerin deneyimlerini okumuş, fotoğrafları incelemiştim ama bu kadar etkileyeci bir yer olarak hayal etmemiştim. Sizi böylesi düşüncelere iten Kütahya'da olmanız da önemli rol oynamakta. Sonuçta ne Antalya da ne de Muğla dasınız. Ülkenin ayakta kalmış tek Zeus Tapınağı karşınızda durmakta. Olur da gitmek isteyenler Kütahya merkezden Çavdarhisar minübüslerine binmeleri gerek. Mesafe 60 km. kadar. Belli saatlerde seferler olduğundan öncesi yazıhanelerinden kalkış saatini öğrenmekte fayda var. Çavdarhisar ile antik kent arası yaklaşık 500 mt. kadar. Benim gittiğimde minibüsçü, sağolsun en yakın noktaya kadar ücretsiz götürüp o yolu da yürütmedi. Hoş yürüsenizde güzel bir yol. Kent ile ilgili izlenimlerimi blogumda paylaştım. Olur da yolunuz Kütahya'ya düşerse ihmal etmeyin. Ya da iyisimi yolunuzu Aizanoi'ye düşürün. :smiley:
 

Ynt: Aizanoi Antik Kenti

Merhabalar,
Birkaçgün önce TRT Belgesel kanalında seyrettim.Butür yerler hep ilgimi çekiyordu, şimdi daha çok malum kızım Arkeoloji okuyor (2. sınıf öğrencisi) bende kitaplarından faydalanıyorum.
Proğram sunucusunun arkeoloklarla yaptığı görüşmelerde, ırmak üzerindeki köprünün bugünde kullanıldığını, yaptıran kişinin ise o zaman kentin zenginlerinden olan kişinin bindiği gemi Ege denizinde fırtınaya yakalanıp batar o kişi denizde gördüğü bütün canlıları aklında tutar ve evine dönünce o köprüyü yaptırır köprünün korkuluklarına görmüş olduğu deniz canlılarının kabartmalarını yaptırır.Yapılan o ilk korkuluklar bir depoda muhafaza ediliyormuş, eğer köprü araç trafiğine kapatılırsa korkulukların örneği yapılıp yerlerine monte edilecekmiş.
Bende kızıma bir sürpriz yapmaya karar verdim, hele havalar ısınığ günler biraz uzasın.Tabi Kütahya'nın çinileri de çok önemli o atelyelerde var.Benim içinde "Kütahyanın Pınarları" varya işte o türküde adı geçen pınarlarda önemli eğer duruyorlarsa.
Türkülerle kalın, sağlıkla kalın.
 


Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,438
Mesajlar
1,517,945
Kayıtlı Üye Sayımız
172,090
Kaydolan Son Üyemiz
senarif1

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.

SON KONULAR



Geri
Üst