Ağrı Halk Bilgisi

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan penguen Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 2
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 5,405

penguen

Zirve
Mesajlar
1,599
Tepkime Puanı
11
Halk Hekimliği

İlde halkın yüzyıllar boyu dışa kapalı ve büyük şehirlerden uzak yaşayışı, onun sağlığını da büyük ölçüde etkilemiştir. Coğrafi konum ve aylarca soğuklu kış hayatının yaşanması, halkı; sağlık, hastalık, ilaç ve tedavi konularında kendi kendine yöntem geliştirmeğe zorlamıştır. Böylece geleneğe, tecrübeye ve çevrenin özelliğine bağlı halk hekimliği (geleneksel tıp/ halk tababeti) gelişmiştir. Sağlığa dayalı zengin bir folklorun oluşu bundandır. Halk hekimliğinde, halkın tutum ve inanışı, kültürel değerler egemen olduğunda, hastalık ve tedavilerinde bunların izleri görülür. Kasabalarda yaşayanlar dahil, halk istese de doktor, ilaç ve hastane bulmada zorluk çekmiş, ancak çaresiz kalınınca uzak yerlere gidilmiş veya ilaç getirtilmiştir. Son elli beş yıla, yani 1950’ li yıllara kadar bu durum devam etmiştir.

Günümüzde halk hekimliği yöntemi ile tedavi olma ve ilaç kullanma az görülmektedir. Sayıları gittikçe azalmakla birlikte, bugün ilin pek çok köyünde, kasabalarında, insan ve hayvan sağlığı konusunda etkili olan köy hekimi, kırık çıkık cerrahı ve çocuk uzmanı (kadın) vardır.

Bunlar ilaçlarını genel olarak hayvan ürünlerinden, yörede yetişen bitkilerden ve yakın çevrede bulunan diğer maddelerden yaparlar. Halk inanışında en iyi derman, çiçek, ot ve yiyeceklerden yapılandır.

Hayvancılık yaygın olduğu için, diğer ilaçlarla birlikte, beslenme de hep hayvan ve hayvan ürünlerine bağlı olmuştur. Süt, yoğurt, yumurta gibi hayvan ürünleri günlük beslenmede sürekli kullanılmakla birlikte; sindirim rahatsızlıkları, solunum yolları enfeksiyonları, zehirlenme, kırık, sıcak ve soğuk unsurlu hastalıklarda birçok rahatsızlıklarda ilaç yerine kullanılmıştır.

Bazı hastalıklarda kan alma yöntemine de başvurulur ki, sülük yapıştırma, hacamat, damardan kan akıtma teknikleri uygulanır. Bunlar cilt yaraları, pis kanı temizleme, inak, sarılık, zehirlenme v.s. hallerinde görülür.

Doğum, çocuk sağlığı ve bakımında kendi kendini yetiştiren ve tecrübeye dayalı uygulamalar yapan köy ebeleri; yaşlı bilgili ve tecrübeli kadınlar, bu alandaki boşluğu doldurmuşlardır. Doğumda al karısının lohosaya zarar vermesi ve çocuğu değiştirmemesi inancına bağlı kalınarak özen gösterilmekte, çocuğu nazardan kollamak için çeşitli tedbirler alınmaktadır. Böyle olduğu için çocuk hastalıklarının bir çoğunun sebebi, korkuya ve nazara bağlanmıştır.

Davranış bozukluğu (aklını oynatma, saat geçmesi , delirme vb.) hallerin nedenleri genelde nazar ve korkuya dayandırılmaktadır. Nazar; çocuğa, gence, yakışıklıya, güzele ve zengine değer.

Zorunlu durumlar dışında, artık eski tedavi yöntemlerine günümüzde pek itibar edilmemektedir. Zaten eski halk hekimlerinin sayısı gün geçtikçe azalmaktadır.
 

Etiketler
Ynt: Halk Bilgisi

Halk Takvimi

İlde günümüzde bile zamanın hesaplanması ve birçok işlem, halk takvimi ile yapılmaktadır. Yakın yıllara kadar halk hep bu takvimi kullanmıştır. Her yıl, bir hayvan üzerinedir.

Halk takviminin günlük hayatta etkili olmasının en önemli öğeleri kış, kar, soğuk ve geçim kaynağının hayvancılık oluşudur. Zira ilde kışlar uzundur ve halk yaşayışını çok yönlü etkiler. Aylarca süren, bitmek bilmeyen kış ve ilkbahar, günleri bir bir sayılarak bitirilir. Hemen hemen her günün, her haftanın bir adı vardır. Hayvanları yaza çıkarmak için günleri, haftaları, ayları saymak gerekir. Özellikle ilkbahar günleri sayılıdır ve zorluklarla geçer.

Küçük çile: 21 aralık -31 ocak (40 gün)

Büyük çile: 1-20 Şubat (20 gün)
Kış mevsiminin en soğuk günleri küçük çilede görülür. Koyunun yüzü şubatın 2.-3. haftasına rastladığından, köse bezeme (köse gelin) bu günlerde olur.

Boz Ay: 21 Şubat- 21 Mart
Cemreler düşer. Yirmibir marta (Nevruz) en yakın Çarşamba, kara çarşambadır. Bu gecede gençler gelecekleri ve sevdaları hakkında niyet tutar, kapı ve bacaları dinlerler. Hıdır nebi ve yedi günlük kocakarı fırtınası bu aydadır.

Camışkıran: 21 Mart (nevruz) ile başlar 28 gün devam eder. Bu ay köylüler, çiftçiler ve hayvan besleyenler için en kritik aydır. Camışkıranın ilk on gününe “Kernavut” denir. Onuncu günün akşamı “yer nefes verir” (30 Mart), toprak ısınmaya başlar, kernavutun son günü, “Kürtoğlunun kayada kalışıdır.” “Site-i Sevir ve Berdelecüz (10-17 Nisan) de bu aydadır.

Abrel: 20 Nisan- 20 Mayıs.
Karlar dağlara doğru çekilir, toprak canlanır. Nağır kovan (sığırların otlamaya çıkması), Hıdırellez (6 Mayıs) ve yazlık ekinler bu ayda olur. Havaların günü gününe uymaması, halka şu öğüt şiiri söylemiştir.

“Korkma zemherinin kışından
Sen kork Abrel’ in beşinden
Güvenme güneşe, havaya
Öküzü ayırır eşinden.”

Yaz ayı: (Yaz başı) 20 mayıs 20 haziran.
Halkın ve hayvanların rahata kavuştuğu aydır. Yaza yani yay’a geçiş ayı olan bu ayın sonunda gün dönümü olur ve gündüzler kısalmaya başlar. Yaylaya çıkılır. Herik bu ayda ekilir; ekin yonca ve çayırlar bu ayda sulanır.

Sonbahar: (güz/ payız) (21 eylül- 20 aralık)
Yazlık ekinlerin biçildiği, harman sonu olan mevsimdir. Yayladan inilir, güzlük tohum ekilir, koç katılır. Nahır govan, çobanların çıkması, kışlık hizmetçilerin tutulması, güz sonuna doğru olur.

Koç katımı sonbaharın 40-45. günleri arasındadır. 5-10 gün sonra kar yağar.
 

Ynt: Ağrı Halk Bilgisi

“Korkma zemherinin kışından
Sen kork Abrel’ in beşinden
Güvenme güneşe, havaya
Öküzü ayırır eşinden.”

Bu aralar benim ihtiyaçım varmış bu güzel mısraya
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,431
Mesajlar
1,517,887
Kayıtlı Üye Sayımız
172,077
Kaydolan Son Üyemiz
yasin29

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst