Ağaç Dikelim

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan zerrin Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 179
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 43,286
Ynt: Ağaç Dikelim


Sayın bakçıvankurt doğru söylemişsiniz. Şunu da ben ekleyeyim. Ağaçların meyveye dönmesi için belirli bir süre soğuk havaya ihtiyacı olduğu gibi o ağaçların tohumlarının da olgunlaşabilmesi ve ileride yeniden yeşerebilmesi için belirli bir süre soğuk havada kalma ihtiyacı vardır. Buna soğuklama diyoruz. Her ağacın tohumunun soğuklama süresi de birbirinden farklı oluyor.

Yeterince olgunlaşmayan meyvelerin çekirdeklerinden çok fazla ümit bekleyemeyin. O yüzden en iyisi, tohumundan faydalanmak istediğiniz meyveyi sezon sonuna doğru alın ve eğer yaşadığınız iklimde kendiliğinden yetişen bir tür ise mümkünse dışarıda soğuk havada saksı içinde veya üstünde bekletin.

Eğer yaşadığınız yerde yetişmeyen bir tür ise, tohumun soğuklama ihtiyacını öğrenip ona göre hareket edebilirsiniz. Bazı tohumlar için buzdolabı soğuklama ihtiyacı için kullanılabiliyor.

Ayrıca tohumlarda bulunan çimlenme engelini aşmak için sülfirik asite batırma veya fiziki aşındırma da uygulanabiliyor.

Bu arada ben de Ziraat Mühendisi değilim :smiley: Ama şu anda olma imkanım olsaydı olurdum :smiley:
 

Etiketler
Ynt: Ağaç Dikelim

Teşekkürler,
Bende şu an ayva, elma ve erik çekirdekleri var. Önce bunları bir peçeteye sarıp buzdolabına koyuyorum. Orada yaklaşık 3 ay kalıyorlar. Sonra bunları saksıya dikiyorum. Doğru anlamışmıyım.

Peki filizlendikten sonra ne zaman toprağa ekeceğim. Birde saksıda iken sulama aralıkları ne kadar olacak.

Saygılar
 

Ynt: Ağaç Dikelim

oğuz bey ben detaylı bilgi yazıp konuyu fazla dağıtmak istemedim.sanırımbenim hayallerim çok büyük olsa gerek çünkü kendime kocaman bir bahçe kurmayı düşünüyorum içinde her türlü meyvesi olan.yeterli bilgi ve beceriye sahip olduğumu düşünüyorumama öğrenmenin sınırı yok ve her daim öğrenmeye devam edeceğiz.umarım herkes bilinçlenir de eskisi gibi doğal ve güzel ürünler elde ederiz.
 

Ynt: Ağaç Dikelim

Dediğiniz gibi bu konu başlığı altında detay vermeye başlarsak sadece bu konudan ayrı bir forum sitesi bile çıkabilir :smiley: Ben bu konuda çalışmaya (profesyonel çalışma değil) yeni başlayan biri olarak detayları çok iyi bilmiyorum ama detayların bulunabileceği yeri biliyorum. Özel mesajla Ceyhun beyi de bilgilendirmeye çalıştım.

Bu arada çekirdek biriktirmeye devam ediyorum. Sağlıklı koşullarda saklayabilirsem, her çekirdeği doğal olarak yetişebileceği yerlere ekmeyi düşünüyorum..
 

Ynt: Ağaç Dikelim

oğuz bey ben temeli attım ama üstünü çıkamıyorum :D daha doğrusu çıkartılmıyorum ama şartlar değişiyor hergeçen gün ve benim zamanım daralıyor bunu aileme anlatamadıktan sonra kimseye anlatamam.meyvecilik hem zevkli hemde sağlıklı.bahçeye gittiğimde huzur buluyorum ve rahatlıyorum resmen ;D
 



Ynt: Ağaç Dikelim

Teşekkür ederim Oğuz bey. Tavsiye ettiğiniz sitelerden çok faydalanacağıma eminim.
Saygılar
 

Ynt: Ağaç Dikelim

Bu bölüm epeydir öksüz kalmış...Efendim Gezenbilir üyeliğim yanında TEMA vakfı üyeliğim çok faal olduğundan bu günden sonra her Gezenbilir sitesine girdiğimde burayı da ihmal etmeyeceğim.

Kütahya'da 2.5 dönüm korunaklı bir bahçemiz var...üyelerimizin çoğunluğukamu çalışanları ve emeklileri...Genç temacılar Üniversite öğrencileri...Yavru Tema gurubumuz ise ilköğretimdeki çocuklarımız.
Meşe palamudu bizim vazgeçilmez fidanımız ama çam , at kestanesi ve ıhlamur da olmazsa olmazlardan,her yıl ortalama 5000 fidana ulaşıyoruz Temanın büyük projesinde (10 Milyar meşe palamudu dikimi) ülke genelinde 2,5 milyar fidanı geride bıraktık.Tohumdan tüpleme ile en yüksek verimi alabiliyoruz,bunun için plastik tüplerimiz Eskişehir fidanlık Md.lüğünden alınıyor...Genç tema her sonbaharda çevreden 3-4 çuval pelit veya palamut dediğimiz meşe meyvesini toplayıp bahçeye getiriyor ve bizler her cumartesi ve pazar günü guruplar halinde bahçemize gidiyor bu pelitleri tüplüyoruz ( 6-10 kişi 5-6 saatte 1200-1500 tüp yapabiliyor), meşe tüpleri 20 cm oluncaya kadar 3 yıl geçiyor çam ve diğerleri de 2 yıl bizimle oluyor daha sonra bunları ücretsiz olarak okul bahçeleri,karakollar,muhtarlıkların denetiminde köy meralarında toprakla buluşturuyoruz...Bizler prensip edindik her gittiğimiz pikniğe 5-10 fidan götürüp dikiyoruz.

3.Geleneksel Aladağ festivalimiz için de 6 adet sarıçam kamp yaptığımız alana dikilmiştir.İlgili bölümde fotoğrafları vardır. Nasip olursa 29 Ekimde gerçekleşecek Kazdağı etkinliğimize de götürebildiğimiz kadar (o bölgede yetişebilecek cinste ) fidan dikilecektir.

Gezenbilir yönetimince sanırım Kumburgazda planlanan "Gezenbilir Hatıra Ormanı " için de ne gibi katılım yapabiliriz diye düşünmekteyiz.Hele bir başlansın gerisi gelir.

Küçük bir serzenişte bulunmam gerekir...Devletçe fidan dikimi denilince hemen akla Çam geliyor...çünkü idari makamlar dikilen fidanın hemen yeşererek görüntütü vermesini istiyorlar bunu fotoğraflayıp üstlerince taktir edilmeyi bekliyorlar,ama çamın en yeşil yaprağının bile reçineli olduğu..bir kibritle,bir kıvılcımla tüm ağaçların tamamen yandığını bilmiyorlar.Ülkemizde tamamen yanarak kül olan hiç bir meşe ormanı yoktur,meşe ormanını yakmak çok zordur...yıllarca zeminde biriken kuru yapraklar muazzam bir duman habercisidir,hafif ateşin yetişkin bir meşe ağacını yakması ise düşünülemez bile.Meşe ormanları yangını hasarlı atlatır...3-5 yıl sonra ise kendisini yenileyerek insana hizmete devam eder.Son Gelibolu Orman yangınını hatırlayınız...97-98 yıllarıydı sanırım,bütün çamlar kül oldu ve yerlerine genç fidanlar ekildi ama meşeler 2 yılda eski görkemli hallerine kavuştu.

Fidan diken eller dert görmesin,gözler yeşilden mahrum olmasın.
 

Ynt: Ağaç Dikelim

Mesele Sizin bahsettiğniz kadar basit değil.Çam ya da ibreli veya iğne yapraklı dediğimiz türlerin dikiminin ve işletilmesinin yapraklı türlere göre avantajları fazladır.Tabii dezavantajları da vardır ama artıları ağır basar.Bu tamamen teknik bir tercih ve önceliktir.
 

Ynt: Ağaç Dikelim


Sayın ''By-pass'' size adınızla hitabederek başlamak isterdim,tüm yazdıklarınızı iki kez okudum,doğrusu yaptıklarınız ve de yapmayı düşündükleriniz çok güzel şeyler.29 Ekim'de Kazdağlarında yapılacak olan etkinliğe biz de İzmir'den katılmak isteriz.
Selamlar, sevgiler.
 

Ynt: Ağaç Dikelim

mogzilla' Alıntı:
Mesele Sizin bahsettiğniz kadar basit değil.Çam ya da ibreli veya iğne yapraklı dediğimiz türlerin dikiminin ve işletilmesinin yapraklı türlere göre avantajları fazladır.Tabii dezavantajları da vardır ama artıları ağır basar.Bu tamamen teknik bir tercih ve önceliktir.

İlginize teşekkür ederim...efendim bahsettiğiniz tercih meselesine tamamen katılıyorum,hangi amaçla..hangi bölgede hangi iklimde,hangi yüseltide hangi ağaç tercihi mutlaka yapılmalıdır.İnsana hizmet etmek için sağına soluna 1 adım bile atmadan 100 yıllarca aynı yerde yaşayan mucize canlının adı ağaç olsun da türü ne olursa olsun her cinsinden dikelim yaşatalım. Devletin el attığı projeler büyük projeler olmalı, amaçları çok olmalı...heyelanı önleyici olmalı,bir yerleşim yerinin yaşam kültürünü değiştirebilmeli.Ağaca bakan gözlerin odun yerine bir canlıya baktıklarını hissettirebilmeli.
Şehirlerimizi gözönüne getiriniz...Osmanlının çınarları anıt ağaç özelliğine kavuştu görkemli gövdeleriyle yanımızdalar..ama Cumhuriyet döneminin akasyaları kaybolup gidiyor,yerlerini at kestaneleri alıyor...şimdilerde şehirlerimiz için en uygun ağaç ıhlamurdur ve ekilmektedir.
Tercih meselesine bir örnek...: Aladağlar kamp proğramı açıklandığında katılacağımı bildirdiğim mesajıma "meşe fidanları getirip dikeceğimi" yazdım,sağolsun bir moderatörümüz Aladağ orman işletmesine iletmiş bu isteğimi...İşletme bölge rakımının meşe fidanına uygun olmadığını en uygun ağacın Sarıçam olduğunu bildirmiş.Bu durum bana iletilince giderken Sarıçam götürdüm ve diktim.Koca Aladağların benim diktiğim 3-5 fidana elbette ihtiyacı yok ama Avustralya'da yanan ormandaki 1 ağacın bile bana oksijen ürettiğini biliyorum.
Selamlar saygılar.
 



Ynt: Ağaç Dikelim

derindeniz1' Alıntı:
Sayın ''By-pass'' size adınızla hitabederek başlamak isterdim,tüm yazdıklarınızı iki kez okudum,doğrusu yaptıklarınız ve de yapmayı düşündükleriniz çok güzel şeyler.29 Ekim'de Kazdağlarında yapılacak olan etkinliğe biz de İzmir'den katılmak isteriz.
Selamlar, sevgiler.

Sn.derindeniz İnşallah bir aksilik çıkmaz da Kaz dağlarında birlikte oluruz...geçen yıl katılamadım üzüldüm,sizler şanslısınız cevval moderatörümüz Tezz Mertek yanınızda ve sanırım mesajınıza cevap yazacaktır.Tarih yaklaşınca Murat kardeşimiz zaten konu başlığı açacaktır Kaz dağlarının etkinliğinin geleneksel olması gerekiyor ve destek katılım fazla olursa güzelliklere bir güzellik daha eklenir.Selamlar saygılar.
 


Ynt: Ağaç Dikelim

By-pass' Alıntı:
Cumhuriyet döneminin akasyaları kaybolup gidiyor,

Akasyanın kokusuna bayılırım. Akasya çiçeğinin tadıda çok güzeldir. Çocukluğumdan beri yerim. Gelgörki altına araç bırakmaya gelmiyor. Bir gece araba altında kalsın sabah yıkatmak zorunda kalıyorsun. Yapış yapış özü arabanın her yerinde...

Bu sene bir uygulama yapmaya başladım. Akasya ağaçlarının tohumlarını topluyorum ve yaptığım gezilerde cebimden çıkarıp doğaya savuruyorum. Şu an evimde bir kase dolusu akasya tohumu var. Bunlar tutar ağaç olur mu bilmem. Seneye aynı yerlere tekrar gidip bakacağım.

Aşağıdaki resimde topladığım akasya tohumları gözüküyor.

Aklıma ilkokulda söylediğimiz şarkı geldi:
"tohumlar fidana, fidanlar ağaca, ağaçlar ormana dönmeli yurdumda" ne güzel değil mi?

Fotoraf0639


Fotoraf0640
 

Ynt: Ağaç Dikelim


Küçücük arsamıza diktiğimiz nar ve yemiş ağaçları bu yıl ilk meyvelerini verdi. Çok fazla değil ama inanılmaz güzel ve lezzetliydiler.Geçen yıl da ''çeşme kavunu ''ektik şansımıza yine çok güzel sonuç aldık.

Paylaşmak istedim.
 

Ynt: Ağaç Dikelim

Yavaş yavaş tohum toplama zamanı başladı. Sevdiğiniz ve etrafta gördüğünüz çiçeklerden ve ağaçlardan tohumlar toplamaya başlayabilirsiniz. Sonra bunları ne mi yapacaksınız? Saksılara ve uygun olan yerlere dikin sonra da izleyin...

Bu yıl, doğu mazısı, arizona ve akdeniz servileri, sedir, karaçam, akasya, her zamanki gibi at kestanesi, akçaağaç tohumlarını toplamak üzere hazırlıklıyım. Bunlardan 1000 adet toplasam ve %1'i yeşerse 10 ağaç kazandırmış olurum. Sanırım, bu bile tek başına yapılan bir hareket olarak iyidir.

Ayrıca, çiçekler de tohum vermeye başladılar. Onlardan da toplayacağım bu yıl...
 



Ynt: Ağaç Dikelim

Merhaba arkadaşlar
Benim Tekirdağ çeşmeli köyünde ufak bir çiftliğim var,kademe kademe fidan dikmek için kuyu açıyorum.
Geçen cumartesi ilk posta 20 kuyu kazdım.Yaklaşık 45-50cm derinlik,30-40 cm eninde.
Her yağmurdan sonra mart ayı sonuna kadar yaklaşık 80 ila 100 kuyu açıcağım,ekseri meyve fidanları birazda çam düşünüyorum.
Bu hafta sonu gittiğimde kuyuların fotolarını yüklerim.
Öneri ve düşüncelerinizi paylaşmak isterim,selamlar.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,434
Mesajlar
1,517,907
Kayıtlı Üye Sayımız
172,080
Kaydolan Son Üyemiz
yusuf75

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst