57. Berlin Film Festivali

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan AYDURAN Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 3
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 3,181

AYDURAN

Zirve
Mesajlar
5,669
Tepkime Puanı
27
Yaş
49
Yer
İstanbul / Maltepe
Berlin'de kazan kaynayacak

Bugün başlayacak 57. Berlin Film Festivali'nde Türkiye'den ikisi uzun metrajlı üç film gösterilecek. Taviani kardeşlerin Ermeni soykırımı iddialarını gündeme getiren filmi 'Tarlakuşu Çiftliği' de ilk kez Berlin'de seyirci karşısına çıkacak

Berlin

Taviani Kardeşler'in filmi, daha çekimleri başlamadan Türkiye'de büyük tepkilere neden olmuştu.

Berlin Film Festivali başlıyor. Sinema dünyasının en büyük etkinliklerinden biri olan ve bu yıl 57. kez düzenlenen festivalde 4 bin 921 başvuru arasından seçilen 373 uzun ve kısa metrajlı film gösterilecek. Türkiye'den de 27 uzun metrajlı filmin festivale başvurduğu gelen bilgiler arasında.
Berlin, her yıl olduğu gibi sinemayla ilgili kişilerin buluşma noktası olacak. 116 ülkeden, 3 bin 800'ü gazeteci olmak üzere, 19 bin profesyonel festivale katılacak. Berlin'e gelecek ünlü isimler arasında Clint Eastwood, Bille August, Robert de Niro, Jacques Rivette, Steven Soderbergh, François Ozon, Andre Techine, Antonio Banderas, Ben Kingsley, Emmanuelle Beart, Cate Blanchet, Willem Defoe, Matt Damon, Judi Dench, Jennifer Lopez ve Sharon Stone sayılabilir. Festivale katılan bunca ünlü isme karşın festival yönetmeni Dieter Kosslick, basına yaptığı bir açıklamada Roma ve Dubai gibi 'zengin' festivallerin yıldızları kaptığından yakınıyor.
Festivalin resmi yarışma bölümünde bu yıl, 19'u dünyadaki ilk gösterimlerini yapacak olan 26 film yer alıyor. Bu bölümdeki altı Amerikan filminin dördü 'yarışma dışı' gösterilecek. Yıldızlar Amerika'dan gelince Amerikan filmlerinin de programa alınması kaçınılmaz bir zorunluluk. Yarışmalı bölümde altı Alman ortak yapımı olduğu düşünülürse, Türk filmlerinin katılma şansının daha yüksek olduğu festivalin yan bölümleri bizim daha çok ilgimizi çekiyor. Bu yıl 22. kez düzenlenecek 'Panorama' bölümünde Türkiye Özer Kızıltan'ın yönettiği bol ödüllü 'Takva' ile temsil edilecek. Geçen yılın en iyi filmlerinden biri olan Takva için bugüne dek çok şey yazıldı. Yönetmenin yanı sıra filmin oyuncuları, Erkan Can ve Güven Kıraç da Berlin'de olacaklar.
Geçen yıllarda 'Panorama' bölümündeki kısa filmler, bu yıl ilk kez Kısa Film Yarışması adı altında özerkliklerini kazandılar. Yarışmaya seçilen 16 filmin arasına girmeyi başaran Nesimi Yetik'in 'Annem Sinema Öğreniyor'u, bu bölümde Türkiye'yi temsil edecek.
Tayfun Pirselimoğlu'nun hiçbir destek almaksızın, sessiz sedasız çekip tamamladığı yeni filmi 'Rıza', festivalin yenilikçi sinemaya ağırlık veren 'Forum' bölümüne seçilme başarısını gösterdi. Yönetmen Pirselimoğlu, filmini Radikal'e şöyle anlattı: "Adana-İstanbul arasında kamyon şoförlüğü yapan Rıza'nın hayattaki yegâne varlığı ipotekli olan kamyonudur. Son seferinde kamyonu ciddi şekilde arızalanır. Parası olmadığından tamir ettiremez. Çaresiz şekilde para aramaya başlar. Bu sırada da sefil bir otelde kalmaktadır. Otel tıpkı Rıza gibi huzursuz bir umutla bekleyen insanlarla doludur. Rıza eskiden gizli bir gönül ilişkisi yaşadığı Aysel'e gider ama ondan da yardım alamaz. Sonunda hayatını altüst edecek korkunç bir çareye başvurur. Filmde Rıza Akın ve Nurcan Eren oynuyor. Oteldeki yaşlı adamı filmden sonra vefat eden babam Hayati Pirselimoğlu oynuyor. Filmi de ona adadım."
Festival kapsamında düzenlenen, 702 filmin gösterileceği Avrupa Film Pazarı'na 46 ülkeden 259 film şirketi ve 878 dağıtımcı katılacak. Festivalin 'hem ziyaret, hem ticaret' bölümünü oluşturan 'Pazar', şüphesiz gerçekleştirilen film alımsatımlarıyla hayli önemli bir işlev yükleniyor. Sinema nasıl hem bir sanat hem de bir endüstriyse, festivaller de hem sanatı hem de ticari ilişkileri barındıran etkinlikler olmak durumunda.
Dünyanın dört bir tarafından gelen 350 genç yeteneği ağırlayacak olan Talent Campus'un açılış töreninde, 'Güncel Berlin Ödülü' verilecek. Bu ödülün üç adayından biri de Çağla Zencirci ve Guillaume Giovanetti'nin birlikte yönettiği 'Shanty Garden Town.'
Berlin Özel (Berlinale Special), festivalin bir başka yan bölümü ve bu programda gösterilecek bir film, istesek de istemesek de, gündemimizi meşgul edecek. 'Çağdaş film yönetmenlerinin yapıtlarını onurlandırmak' amacını taşıyan Berlin Özel'de, festivalin başka bir bölümüne alınamayan ya da çeşitli nedenlerle programa uymayan filmler yer alıyor. Berlin Özel, bir anlamda 'özel kontenjan' olarak da düşünülebilir. Paolo ve Vittorio Taviani kardeşlerin, geçen yıl basınımızı biraz meşgul ettikten sonra unutulan projeleri 'Tarlakuşu Çiftliği', bu bölümde arz-ı endam ediyor.
Ermeni asıllı İtalyan yazar Antonia Arslan'ın çok satan romanından sinemaya uyarlanan film, 1915 yılında Ermenilerin Türkler tarafından nasıl öldürüldükleri konusu üzerine kurulu. Büyük bir olasılıkla yarışmalı bölüme kabul edilebilecek kadar 'iyi' bulunmayan 'Tarlakuşu Çiftliği', bu yan bölümde yönetmenlerini onurlandıracak. 'Tarlakuşu Çiftliği'nin ilk yarım saatte çok güzel görüntülere sahip olduğu, sonra giderek monotonlaştığı, aile içi ilişkileri anlatan diyaloglarla bir oda tiyatrosu görünümünü aldığı, oldukça kanlı ve vahşi sahnelere sahip olduğu bilgisini de daha Berlin'e gitmeden aldım. Ancak yine de Taviani adının filmin belirli bir ilgi çekmesini sağlayacağı kesin. Sanırım birkaç yıl evvel Atom Egoyan'ın yönettiği 'Ararat'ın oluşturduğu tartışmaların benzerlerini tekrar yaşayacağız.

Yarışma filmleri

# Angel, François Ozon, Fransa
# Beaufort, Joseph Cedar, İsrail
# Bordertown, Gregory Nava, ABD
# The Counterfeiters, Stefan
Ruzowitzky, Almanya
# The Other, Ariel Rotter, Arjantin
# Goodbye Bafana, Bille August, Almanya/Fransa
# Hallam Foe, David Mackenzie, İngiltere
# Desert Dream, Zhang Lu, Kore
# In Memory Of Myself, Saverio Costanzo, İtalya
# Irina Palm, Sam Garbarski, Belçika
# La Vie en Rose, Olivier Dahan, Fransa
# The Witnesses, Andre Techine, Fransa
# Don't Touch The Axe, Jacques Rivette, Fransa
# The Year My Parents Went On Vacation, Cao Hamburger, Brezilya
# I Served The King Of England, Jiri Menzel, Çek Cum.
# Lost In Beijing, Li Yu, Çin
# I'm A Cyborg, But That's Ok, Park Chan-wook, Kore
# The Good German, Stephen Soderbergh, ABD
# The Good Shepherd, Robert de Niro, ABD
# Tuya's Marriage, Wang Quan'an, Çin
# When A Man Falls In The Forest, Ryan Eslinger, Almanya/ABD
# Yella, Christian Petzold, Almanya




AHMET BOYACIOĞLU - RADİKAL
 

Etiketler
Takva Berlin’de Gösterildi

Almanya’nın başkenti Berlin’de devam eden 57. Berlin Film Festivali’nde “Takva” adlı Türk filminin galası yapıldı.

260596


Galaya, filmin yönetmeni Özer Kızıltan, yapımcı Sevil Demirci ve Erkan Can, Meral Ülgen ve Güven Kıraç’ın da aralarında bulunduğu bazı oyuncular katıldı. Galayı, Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Mehmet Ali İrtemçelik, Başkonsolos Ahmet Nazif Alpman ile çok sayıda davetli izledi.

Filmin yardımcı yapımcısı olan ve 54. Berlin Film Festivali’nde “Duvara Karşı” adlı filmiyle “Altın Ayı” ödülünü kazanan Fatih Akın, gala çerçevesinde Türk gazetecilere yaptığı açıklamada, şu an için belirli yeni projeler olmadığını, İran, Almanya ve Türkiye’de birer projeyle ilgilendiğini söyledi.

Akın, Türkiye’deki film projesinin Trabzon’un bir bölgesinde yaşayan halkın, bu bölgenin çöplük haline getirilmemesi için yaklaşık 10 yıldan bu yana verdiği mücadeleyle ilgili olduğunu belirtti.

Almanya’da yetişen bir ‘gurbetçi’ olarak Türkiye’de yabancılık çekip çekmediği şeklindeki bir soruya karşılık da Akın, “Kendimi Türkiye’de hiç yabancı gibi hissetmiyorum. Belki de başarılı olduğum içindir. Hiç kimsenin de yabancılık çekmemesini diliyorum” dedi.

Dünyanın küçüldüğünü ve günümüzde gurbetçilik diye bir şeyin kalmadığını da belirten Akın, Türkiye’de, trafik de dahil olmak üzere bazı şeyleri eleştirdiğini ve bunları değiştirmek istediğini, ekibiyle buna katkı sağladığını kaydetti.




NTVMSNBC
 

57. Berlin Film Festivali Sona Erdi

Tuya’nın Evliliği’ne Altın Ayı Ödülü

57. Berlinale Film Festivali’nde, “Altın Ayı” ödülünü “Tuya’nın evliliği” adlı Çin filmi kazandı. Festivalde, Özer Kızıltan’ın “Takva” filmi ise Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliği Ödülünü (FIPRESCI) kazandı.

260958


Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen 57. Berlinale Film Festivali’nde, “Altın Ayı” ve “Gümüş Ayı” ödülleri sahiplerini buldu.

Festivalde, “Altın Ayı” ödülünü Çinli yönetmen Wang Quan’ın “Tuya’nın evliliği” isimli filmi kazandı. Film, Moğolistan’da zor şartlar altında yaşayan ve bağımsız olmaya çalışan bir kadının hikayesini anlatıyor.

260961


“Gümüş Ayı” ödülü ise ünlü sinema yıldızı Robert de Niro’nun yönetmenliğini yaptığı “İyi çoban” adlı filmde rol alan oyuncu ekibine, olağanüstü oyunlarından dolayı verildi.

Amerikan Merkezi Haber Alma Teşkilatı CIA’yı konu alan filmde, Matt Damon, Angelina Jolie ve Alman oyuncu Martina Gedecek gibi tanınmış oyuncular yer alıyor.

260960


En iyi oyuncu dalında diğer bir “Gümüş Ayı” ödülü de Christian Petzold’un “Yella” adlı filminde kapitalist sistemde şansını arayan, ancak başarısız kalan eski bir Doğu Alman kadını canlandıran Nina Hoss’a verildi.

“Beaufort” adlı İsrail filminin rejisörü Joseph Cedar da en iyi rejisör dalında “Gümüş Ayı” ödülüne layık görüldü.

“Jüri Büyük Ödülü” de Ariel Otter’in “Diğeri” adlı Arjantin filmine verildi.

260959


FIPRESCI ÖDÜLÜ TAKVA’NIN

Berlinale çerçevesinde “Panorama” bölümünde geleneksel olarak bazı ödüller veren diğer bir bağımsız jürinin “FIBRESCI” ödülü, Özer Kızıltan’ın “Takva” adlı filmine layık görüldü.

54. Berlinale Film Festivali’nde Türk rejisör Fatih Akın’ın “Duvara Karşı” adlı filmi “Altın Ayı” ödülünü kazanmıştı.




NTVMSNBC
 


Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,438
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst