2018 Kuzey Kafkasya Ve Gürcistan Vw Caravelle

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan janberkaydemir Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 35
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 10,950
Kafkas ve ötesi geziler arka arkaya gelince , bir masal alemine dalmış gibi oldum :smiley:

Belleğimize 'Korkulacak Rotalar' olarak kalmış yerler , bir bir seyahatnamelerinizle aydınlanıyor , teşekkür ederiz .

Vladikavkaz ile Tiflis arasında sözünü ettiğiniz 'Gürcü-Asker Yolu' beni SARIKAMIŞ faciası ile ilgili düşündürdü : Acaba Enver Paşa 90 bin(?) askerimizi DONMAK pahasına o cepheye sürerken , öte yanda Ruslar o zorlu yollardan NASIL bir lojistik sağladılar ? Nasıl bir çaba bu ? Kafkaslarda 2000'li yıllara girerken yaşananlar da cabası :triumph::weary:İnsan hayatına kastetmek uğruna girişilen bu inanılmaz çabalar YAŞAMAK ve YAŞATMAK için yapılıyor olsa(ydı)lar , dünya daha güzel olabilir miydi ?:unamused::confused::eek:

Bir de , yollarda FAZLA oyalanmadan -ve de 2 kişi?- gidip geldiğinize göre???????
NEDEN(?) bahsettiğiniz gibi UÇAK değil de karayolu tercih ettiğinizi merak ettim .
Karadeniz çevresini hemen hemen %80 turlamış olmuşsunuz çünkü...o_O
Bizim için seyahatiniz öğretici oldu , ama sizin için macera dışında(???) yeni bir KEŞiF heyecanı (yollar için?) mı vardı acaba?:rolleyes:
Bu arada unuttum Sarıkamış dediğinizde aklıma geldi.
Bu harekata ordu iklim şartlarına uygun hazırlanmadan götürülmüştü. Çoğunun ayağındaki ayakkabılar normal bir soğukta bile iş görmezdi. O dönemde coğrafyayı iyi bilen 1500 Çerkes atlısıda yer aldı. Bunların ayaklarındaki çizme şartlara uygundu . Sırtlarında ise özel olarak elde yapılmış Yamçı adı verilen giysileride vardı. Buna rağmen sadece 50 kadarı geri dönebildi.
A53bea8f464c90cc63943b5abf6ddab6


SM-N9500 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 

Etiketler
Janberk Bey; paylasiminiz icin cok tesekkur ediyoruz. Bir solukta okuduk ve daha hafizamizda taze duran anilarimiz da gozlerimizin onunden yine gecti.

Ozellikle Maykop ile ilgili verdiginiz linkler icin tesekkur ederiz. Kismet olursa Guney Federasyonu'nu da bir ara gezmek istiyoruz. Maykopskiy Pivo Zavod ( Maykop Bira Fabrikası) nin koordinatlarini vermeniz mumkun olur mu acaba? Gormeye ve yemek yemege deger bir yer anlasilan.

Guzel yaziniz icin tekrar tesekkur ediyoruz.

Gurkan & Cigdem.
 

Janberk Bey; paylasiminiz icin cok tesekkur ediyoruz. Bir solukta okuduk ve daha hafizamizda taze duran anilarimiz da gozlerimizin onunden yine gecti.

Ozellikle Maykop ile ilgili verdiginiz linkler icin tesekkur ederiz. Kismet olursa Guney Federasyonu'nu da bir ara gezmek istiyoruz. Maykopskiy Pivo Zavod ( Maykop Bira Fabrikası) nin koordinatlarini vermeniz mumkun olur mu acaba? Gormeye ve yemek yemege deger bir yer anlasilan.

Guzel yaziniz icin tekrar tesekkur ediyoruz.

Gurkan & Cigdem.


Yazıya Gürcistan Tiflis şehri ile devam ediyorum...


Maykopskiy Pivo Zavod
Panesh Beer House
44.601293, 40.108756
Ulıtsa Pushkina, 264, Maykop, Respublika Adygea



 


Akıcı ve çok güzel bir yazı Janberk bey. Elinize emeğinize sağlık. İlerisi için çok faydalı bilgiler oldu.
 



Batum , Vladikavkaz yolunu yıllar önce dört sefer gitmeme rağmen Tiflis şehrine hiç uğramadığım için bu yolculukta mutlaka gezmek istedik.
Kafkasya bölgesinden Güneye inince artık aracımıza ve gezi moduna geçmiş bulunuyoruz. Tiflise girdikten sonra ilk olarak daha önce Facebook Gezenbilir Karavan grubundan Atifet Edev - Güner Yücel'in tavsiye etmiş olduğu park yerine bakmaya gittik.
Park yeri oldukça merkezi ve güvenli olduğu için burada kalmaya karar verdik. Araç ile kısa bir şehir turu yaptıktan sonra park yerine giriş yaptık.

PHS Parking
Zviad Gamsakhurdia Named Right Bank , Tbilisi
41.700122, 44.805953


Tiflisin ortasından geçen Kura nehrinin hemen yanında olan bu otopark aynı zamanda kamu hizmetleri veren bir kurumun otopark alanı. Aydınlatma ,kamera ve güvenlik var. Karavanlar için hizmet veren ayrı bir kısım yok. Tüm turistik noktalara yakın bir konumda.
Tiflis yürüyerek gezilecek, eski ve dağılma süreci öncesi ve sonrasında iyi korunamamış bir kent. AB fonları sayesinde biraz düzen ve onarım başlamış. Resterasyon halinde çok bina gördük. Eski ve tarihi binaların arasında kaybolarak gezmek, mahalle pazarları ve hediyelik eşya dükkanlarını dolaşmak çok farklı görüntüleri beraberinde getiriyor.İlginizi çeker ve vakit ayırırsanız hamamlar bölgesindeki banyolara girmek değişik bir deneyim olur. Kote Abkhaziti caddesinden yukarı çıkıldığında Özgürlük Meydanına ulaşırsınız. Bu caddenin yan sokaklarında birçok müzikli kafe ve restaurantlar mevcut.Ayak üstü yemek yeme imkanı çok fazla. Meydana vardığınızda Şota Rustaveli caddesinin başına geliyorsunuz. Bu cadde de uzun bir yürüyüş caddesi, Parlemento binası ve farklı idari binalar, Opera binası , kafe ve mağazaların yoğun olduğu aralarda el sanatlarının sergilendiği tezgahların olduğu en hareketli caddesi.
Tiflis mimarisiyle dikkatleri hemen çeken bir şehir. Binalar, apartmanlar, kapılar, avlular ve balkonlar özel detaylara sahip. Sovyet, Alman mimarisinin izlerinden müthiş binaları fotoğraflayabilirsiniz. Yaşamın devam ettiği çok yıpranmış bina var . Bir tarafta eğlence, hemen yanında bu hayatların tezatlığı bir çok şehirde olduğu gibi burada da dikkat çekiyor.
Biz ilk akşam geç vakitlere kadar dolaştıktan sonra ertesi gün city sightseeing otobüsleri ile yürüme alanı dışındaki mekanları keşfedebilmek için rehberi ile özel anlaşarak tam gün bilet almak yerine sadece bir tam tur atacak şekilde anlaştık ve çok uygun ücretle bu turumuzu atarak tekrar yürüyerek gezmeye devam ettik. Bu gezi sonrası devam edecek olan programımıza engel olmıyacağını düşündüğümüzden Tiflis de bir gün daha kalmaya karar verdik.
Yazmayı bırakarak bol foto ile Tiflisi sizlere gösterelim...



Tiflis 1




Tiflis 2

Kura Nehri kenarı...


Tiflis 3




Tiflis 4

Davit Aghmashenebeli sokağı. Mağaza, kafe ve hediyelik eşya dükkanları ile müzikli güzel bir sokak


Tiflis 5




Tiflis 6


Barış Köprüsü, Tiflisin geleneksel tarzı dışında yapılmış camlı bir köprü.
 
Son düzenleme:








Tiflis 38

Grafitiler şehrin her yerinde, birçok geçitte foto sergileride mevcut.


Tiflis 39

Gürcü mutfağından Hinkal ( Esasında Oset yemeği bir mantı çeşidi ) ve Haçapuri ( Bir çeşit pide). Resimde bir akşam yemeğini yediğimiz ülkelerin haritaları ile dekor yapmış şirin bir aile lokantası...


Tiflis 40

Eski evler...


Tiflis 41
 

Tiflis gezmesini sonlandırarak Batum yoluna çıkıyoruz. Gelirken Batumu içinden hızlıca geçtiğimiz için bu yoldan dönmeye karar verdik. Fakat aynı rotadan görüpte gelenler için dönüşte Tiflis - Borjomi- Türkgözü Sınır Kapısı - Posof yolu ile dönülerek ve ayrıca Kars- Erzurum ve Erzincan görülerek farklı bir dönüş rotası izlenebilir.
Batum Gürcüstanın ikinci büyük şehri, Acara bölgesinde yer alıyor. Burada Türkiyeli de çok fakat genelde temas pek tavsiye edilmiyor...




Batum 1




Batum 2




Batum 3




Batum 4




Batum 9





Batum 10
 

Batum 5


Videosu uzun olduğu için şu anda bir işlem yapmadığımdan paylaşamadığım haraketli olan ve birbirinin içinden geçecek şekilde yapılmış Ali ve Nino heykeli.

Batum 8



20181016 120022

01 Ağustos 1991 günü Batumda otobüsümüzü park ederek yüzdüğümüz günden bir fotoğraf, Kot pantolonumla yüzdüğüm için kurumaya bırakmışım.
Aşağıda da aynı plaj ve otopark'ın buğünkü hali


Batum 6




Batum 7


Batumu bitirerek hızlı bir şekilde sınır kapılarında vakit kaybetmeden geçiş yapıyoruz.
Sınırları bu kadar hızlı geçmenin sebebi herhalde Ekim ayı olması. Yazın Rusya - Gürcistan sınırında 12 km kuyruk ve sekiz saatten fazla bekleyen arkadaşlarımız da oldu.
Gece Trabzon - Giresun arasında bulunan gezi yazılarında okuduğumuz karavan konaklama imkanının da olduğu Uluburun mevkiine yol alıyoruz. Gece yarısı vardığımızda hiçbir hareket, araç ve insanın olmadığını gördük. Mevcut telefona cevap veren olmadığı gibi hiç bir ışıklandırma olmadığından vazgeçtik ve Giresuna kadar devam ettik.
Giresun sahilde aşağıdaki koordinatları verilen yerde durduk, Kapanmak üzere olan ufak bir işletmede birer kahve içtikten sonra geceledik.

40.924488, 38.390662 Giresun

Tifliste bir gün fazla kalmamızdan dolayı ertesi sabah 1200km sürecek İstanbul yoluna çıktık. Yolda birçok duraklama ve tarlaların kenarlarından aldığımız farklı ürünleri araca tepiştirerek eve vardık. Yola çıkarken on gün sonra geleceğiz diyerek 18 gün gezdiğimiz yolculukta, çocukları bıraktığımız eşimin annesinin kafiyeli sözleri arasında evimiz girdik. Biz esas sürprizi bilmediği için gülüyorduk çünkü ertesi sabah da eşimin bir iş seyehati için bir haftalığına Londra'ya yola çıkacaktık.
Sonuç güzel bir seyehati daha bitirdik ....

Bitti derken eşimin bir dergi için hazırladığı ve bir kaç güne kadar hazır olacak Rusya Federasyonu Adıgey Cumhuriyetin'deki hem yaz hem de kış turizmini anlatan bir rotanın PDF dosyasınıunda bu paylaşıma ekleyeceğim.
Tüm gezginlere neşeli geziler dileriz...
 





Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,438
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst