2013 Avrupa Gezimiz İçin Yardım

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan cantunc Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 252
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 153,419
Ynt: 2013 Avrupa Gezimiz İçin Yardım

Seyyahat planlamalarınızda ve şehir gezilerinizde faydalanacağınız bir site.www.tripomatic.com.Özellikle ilk kez gidenler için çok faydalı bir planlama programı.
 

Etiketler
Ynt: 2013 Avrupa Gezimiz İçin Yardım

Sayın Cantunç,sizi anlamak mümkün değil ;) Bir yandan neden sabit konulara alınmadım diye şikayet ederken,diğer bir konuda neden sabit kaldım diye sitem ediyorsunuz. :D (geyik bölümü). Seyahat hikayeleri ile bilgileri konularının birbirinden ayrılaması önerisi olabilir geldi banada,ancak en son bir rapor var Adnan beyin paylaştığı ,orada her ikisi bir arada ...Moderatörlerinde işi zor yahu...başlıkların çoğalması faydalı bilgiler içeren paylaşımlara ulaşımı bir nebze kolaylaştırmış olsada ,öneriniz dikkate alınırsa az sayıda olan,fakat izlenirliği son derece yüksek, sizin paylaşımınız gibi paylaşımlara erişim daha kolay olacaktır.
Sizi sabit durumdan kurtardım,Teşekkürler verdiğiniz link için.
 

Ynt: 2013 Avrupa Gezimiz İçin Yardım

Sayın Enverdede,yarım saat otursaydınız daha iyi tanıma imkanı bulurdunuz. ;)Anılarla,bilgilerin karıştığı topikler olabilir.Ayıklanır efendim.Benim bir topiğim çok güzel bir şekilde ayıklanmıştı.Hatta ayıklandıktan sonra eklenti,büklentilerle anlaşılmaz bir hale bile getirildi,sonrada yok oldu.Yani istenirse olabiliyormuş..
Sabit durumumdan mütearrik duruma geçmemdeki katkınızada müteşekkirim..
 


Ynt: 2013 Avrupa Gezimiz İçin Yardım

Sn.Öztürk,ben sevabına birleştirip derli toplu hale getireyim dedim....

Bu yılki Avrupa gezimiz 20 Mayısta başlayacak.Yunanistan-İtalya--Fransa-Hollanda-Almanya-Çek cumhuriyeti-Avusturya-Macaristan-Sırbistan-Kosova-Yunanistan'ı kapsayacak uzun bir gezi.
Bu konudaki rota,görülecek yerler,kamp yeri,ikazlar gibi önerileri olanlardan istifade etmeyi düşünüyorum.
Tabiatiyle google earth,haritalar,ACSI,vs.den yol ve kamp bilgilerini topladım.Amaç önceden gidenlerin tecrübelerinden yararlanmak..
Geçen yıl Portekiz'e kadar gidip döndük.Bu yıl yine 3 ayı bu yeni geziye ayırarak ve yeterli bütçeyi toparlayarak yola çıkmayı planlıyoruz.
Planlanan rota şu;Igumenitsa-Bari,Napoli,Roma,Frenze,Genova,Nice-Lyon, Paris, Brüksel, Köln,Amsterdam,Hanover,Berlin,,Prag,Viyana,Budapeşte,Belgrad,Üsküp,Halkidiki,Alexadrapoli.
Bu güzergahlar üzerindeki enteresan olan şeyler ve yerleri önceden bilmek iyi olur diye düşünmüştüm..
Bir başka anlamda bu topikle bu sene bu güzergahı kullanacak üç kişi olduğunu öğrendim.3 kişide siteye yazmayan olduğunu varsayarsam 6 kişi.80 milyonluk ülkede bu güzergahı 5-6 kişi gezecek.Karavancılığın ülkemizde daha emekleme çağında olduğunu görüyorum.
Geçe yıl Atina'da gıda zehirlenmesi,Roma'da ise bel fıtığı ile ilgili rahatsızlıklarımız oldu.Her ikisindede devlet hastanesinin aciline gittik.Rötgen,tetkik,tahlilerimizi yaptılar,reçete yazdılar..Ücret ne dedik,almadılar.Özel sigortamızda var dedik yinede para ile ilgili bir işlem yapmadılar.Pasaport bilgilerimizi bilgisayara geçip geçmiş olsun dediler.Bilginiz olsun yüksek miktarda para ödeme korkusuyla tedavinizi erteleyip,gezinizi rezil etmeyin...
Yardım istemiştim ama eksik olmasınlar birkaç kişi hariç yardım eden çıkmayınca başımızın çaresine bakıyoruz...Benden sonra yola çıkacaklara yararı olur diye bazı notları ben yazayım bari...
İpsaladan çıktık..Bu aralar yunanlılarla aramız bozuk olmalıki 20 km.lik tır kuyruğu var..Geçen yıl bizi güler yüzle karşılayan ve türkçe konuşan gümrükçü bile asabi...türkçe konuşmadı ve karavanın içine baktı..Bulgaristan'da gümrüklerde grev varmış. Bu yüzden TIR'lar Bulgaristan yerine Yunanistan sınırına yığılmış ve yoğunluk bu yüzden oluşmuş olmalı. Dört gün sonra ıgoumenitsada karşılaştığımız Türk Tırcılar ancak Feribota gelebildiklerini söylediler.Bulgar sınırında sorun varmış,yunanlı çalışmıyormuş..
Aprovalta'da kaldığıızı varsayarsak yaklaşık 8 saat sonra Igoumenitsa'dasınız...Otoyolun sonunda liman girişi var..Sağa dönerseniz yol boyunca feribot acentalarını göreceksiniz..Acentalarda beş aşağı beş yukarı fiyatlar aynı, belki 2-3 euro fark eder.Biletinizi aldıktan sonra caddenin karşısındaki büyük beyaz binadaki bilet aldığınız şirketin ofisinde chek-in yaptıracaksınız..Ondan sonrada aracınızı uygun bir yere park edip feribot saatini bekleyin..Kalkış saatinizden yarım saat önce liman girişinden girip şirketinizin feribotunun yanaşacağı platforma gidin.Sizi gemiye bindireceklerdir..
Igoumenitsadan Brindizi'ye Garibaldi,Bari'ye superfast,Ancona'ya Anek,Venedik'e ise Minolan şirketleri feribot seferi yapıyor..Camping on board veya kabin bileti arasında fiyat farkı yok.(Venedik hariç)İki günlük deniz yolculuğundan sıkılacaksanız Bari'ye geçin.Gece yarısı 23.59 da kalkıp ertesi sabah 09.00 Bari'ye varıyor..2 kişi+Motokaravan=280e.Venedik:444 e..Ancona ie 390 e...tabiatiyle Ancona'ya bu fiyatı ödemek saçma oluyor..(bu fiyatlar düşük sezon için ,Yüksek sezonda bu fiyatlara 100 e.ekleyin..) İşte size feribot hikayesi...

Otoyol;Bari-Pompei: 20 e, Roma-Floeansa 18 e..Floransa-Genova:20e..Veya Venedik..Yakıt fiyatlarına gelince:3 tür dizel var..1.70-1.80 ve 1.90.e..Hesabınızı bunlara göre yapın
Birde feribotta İnternet filan hep para ile..Restoranı çoook para.havuz başında da içeceğiniz yine çook para.Gezginin parası kıymetlidir..Sadece benim için değil on gündür yoldayım tüm yabancılarda paranın hesabını yapıyor..
İtalyadaki otoyol ve yakıt parasından bahsettimde Yunanistanı atladım..Yakıt fiyatları İtalya ile aynı otoyolda aynı denilebilir ancak Yunanistanda çok sık aralıklarla 7-8 e.aldıklarından azmış gibi gözüküyor..
İtalya'dan Fransa'ya geçince mazot fiyatları litrede 3 e ucuzluyor.Buda,bir depoda bayağı meblağ tutuyor.
Otoyol ve Mazot paralarını yazdık gelelim kamping fiyatlarına.Motokaravanda 2 kişi elektirik dahil fiyatlar şöyle.(İpsala sınır kapısından çıkmadan önce Duty free'den alış verişinizi yapın çünkü bundan sonra gümrüksüz magaza yok...)İpsala sınır kapısından sonra Alexandrouoplis'te Dimetiko kampingte kalın..17 e...Asprovalta Belediye kampı 19e..Igoumenitsa'dan feribota bineceğiniz için geceleme gemide..
Sabah Bari'ye çıktınız ver elini Pompei.(263 km).Pompei kamping 17,5 e.Napoli,Pompei,Sorento ve Amalfi'yi geziin.Hepsinede kampingin karşısındaki Tren istasyonundan yarımşar saatlik sürelerde ulaşabilirsiniz.
Fransa´da ve Italya´da paralı otobanlara paralel yollar ve bir çok parasız otobanlar vardır. Navigasyonunuzu paralı yollara girmeyecek şekilde ayarlarsanız, gittiğiniz yöndeki parasız otobanları ve yolları tercih eder.
Söz nevigasyondan açılmışken aman Tomtom kullanmayın..Otoyolda götürüyorda tam lazım olduğu zaman yani otoyol dışında ya sinyal kesiliyor yada saçma sapan yerlerden götürüyor.Pompeide tam kampın karşısında otoyol çıkışı varken bizi 10 km geriden çıkarttı daracık yollardan götürmeye kalktı en sonundada 2.00m lik bir altgeçitte sıkıştırdı. Şikayetlerimizi ne Türkiye mümessili nede ABD.merkezi kale bile almadı.
Hele yaya kullanımında evlere şenlik Roma'nın göbeğinde 2 sokak ileriye götüremedi.Birde iyi marka diye dünyanın parasını vermiştik.
Nevigasyonun yanı sıra mutlaka birde kapsamlı yol haritanız yanınızda bulunsun.
Pompei'den sonra Roma'ya doğru yol alacaksınız..280 km.sonra Roma'dasınız.Camping villa Roma.Yüzme havuzu,pırıl pırıl kolaylık tesisleri ile donanımlı bir kamp.Günlük 32 e.Önünden kalkan otobüsle Roma'nın merkezine ulaşabiliyorsunuz.
Roma'dan sonra Floransa..Michelangelo camping şehrin tek kampingi olmanın fırsatından yararlanıp fiyatını 40 e.yapmış.Yamaca kurulu,zeytinlik bir alan belkide, İtalya'nın en kötü kamp yeri.Ama Floransa için bu parayı ödüyorsunuz.
Floransadan ya Venediğe veya Genova'ya doğru gideceksiniz.Genova'ya giderseniz Camping Villa Doriai,fiyatı 30 e.
Genova'dan sonra 200.km giderseniz Nice varacaksınız.Villeneuve bölgesinde 3-4 kamp yeri var.Biz Hipodrom campingte kaldık.Günlüğü 23 e.Önünden geçen otobüsle yarım saatte Nice merkezde oluyorsunuz.Nice,Cote de azur'un merkezi.Monako,cannes,St.tropez gibi Akdenizin eğlence merkezlerine buradan otobüs veya trenle kolayca ulaşabilirsiniz.Mazot fiyatı 1.50 e düşünce bir depodaki karımızda 20e oldu.
Bu uzun soluklu parkurda etapları 250 km.olarak ayarlıyoruz..Nice'ten sonra Aviglon'a geldik.Montagne camping.20 e.Bir gün şehri gezmek,2 gün temizlik ve şahsi bakım.
Mazot parası azaldı deyip sevinirken Fransa'da otoyol parasının italya'nın iki katı olduğunu öğrendik.Yaklaşık 200 km.de bir 38 e.alıyorlar.
Bir ikiyüz küsur km.daha yapıp Lyon'a geldik.İndigo camping.Günlük 25 e.
Evden bu yana 2756 km.Yol yapmışız.330 Lt.Mazot yakmışız.550 e. ödemişiz.Otoyollara ise 280 e...vermişiz.Neredeyse yarıyarıya.
Bundan sonra;Lyon,Paris,Brüksel,Köln,Amsterdam,Hanover,Berlin,Prag, Viyana,Budapeşte,Belgrad,Üsküp,Halkidiki,Alexandropuli,ve Ev var..Daha yolun üçte birindeyiz.
Geçen yılki Lizbon seferinden sonra bu turu anladığım kadarıyla bir tek biz yapıyoruz..
Heyecan verici olduğu kadar gittiğimiz yerlerde plakaya bakıp TR neresi diyenlere Türkiye demekte ayrı bir keyif..
Lyon’dan 469 km.sonra Paris'teyiz.Bu kez etabı uzun tuttuk..Paris gişelerinde 51.50 e.otoyol parası ödeyince iyice kızdık..Camping İndigo.Parisin kuzeyinde ormanlık bir alanda muhteşem bir kamp yeri Günlül 36 e.Servis otobüsü her yarım saate bir Metro durağına servis yapıyor.
Paris için öneriler;ilk gün üstü açık otobüslerle şehir turu yapın 4 ana durağında inerek çevreyi dolaşın tekrar arkasından gelen otobüsle dolaşmaya devam edin..Bunun maaliyeti adam başı 20 e.Zaten günlük kombine ulaşım bileti alsanız 13 e.İkinci gün şehri Seine nehir turu ile dolaşın adam başı 13e.Versailles 36 e.Disneyland 62 e.Eyfel 15 e.Louvre 40 e.Paris'te adım atmak para..Ancak muhteşem bir şehir.. Fransamı Paris,Parismi Fransa...
Paristeki gezileriniz için www.francetourisme.fr den detaylı bilgi alabilirsiniz.Yinede söylemeden geçemeyeceğim.Karavanla Paris'e ulaşmak hem uzun etaplı bir yolculuk hemde oldukça masraflı..Ucuz uçak bileti seçeneği,örneğin bu kaptaki bungalowlarda konaklama ile çok daha ekonomik bir şekilde on günde paris'i doya,doya gezebilirsiniz.
Buralarda 1 e,Türkiyedeki 1 Tl.gib kullanılıyori.Ancak buralarda hayatın iki buçuk misli daha pahalı olduğunu görüyoruz.Alış verişe gelince Türkiye'de olmayan hiç bir şey görmedim..Mağazaları gezince sanki bizim oralarda geziyormuş gibi oluyorsunuz.Tabiatiyle fiyatlar iki buçuk kat yüksek..Buralarda çer çöpten şeyler bile 15 e.dan başlıyor.Peynirli sandeviçin 5 e.olduğunu düşünürsek ülkemiz cennet.Bir örnek;kirazın kilosu 1o e.
Gelelim Paris Disneyland'a....İnternette okuduklarınız,Paris'teki raklamlarr müthiş..Ammavelakin birde bardağın dolu tarafından bakarsanız..ABD'dekinin yanında gecekondu..'2 bölümü için 79 e...Kışın 10-19,yazın 10-23 saatleri arasında açık.Çocuk,büyük fiyatı aynı..Yani 4 kilik aile 230 e. öder.500 Törkiş lira..Bizim Bostancı'daki luna parkın irisi.Daha dekorlusu,düzenlisi vede albenilisi,süslüsü.Oyuncaklar ABD'dekinin minyatürü..Süresi ise neredeyse bir buçuk dakika.O oyuncak içinse tam 45 dakika kuyrukta bekliyorsunuz..Reklam,tanıtım ne müthiş bir şeymiş,nelere kadirmiş.İzmir'li bir aile 2 çocuğu için kalkmışlar 2 günlüğüne parka gelmişler..Ne büyük bir özveri,sorduğumda sonuç hüsrandı.Gelin,görün,gezin amma beklentiniz zorlamayın...
Paris'ten 321 Km.Sonra Brüksel'deki Brüksel kampinge geldik..Orman içi karavan klübü.Yakınında süper market,otobüs ve Metro durağı var.Fiyatı gecelik 32 e..
Brükselin tarihi ve turistik bir özelliği yok..Sadece yol güzergahı üzerinde olduğundan uğranıyor.Yinede parlemento binasının olduğu meşhur meydalarınıı ve atomik kulesini gördük
Brüksel'den çıkıtıktan 220 Km.sonra Köln'deyiz..Köln Stadt camping,geceliği 25 e.Tam Ren nehrinin kıyısında.Belçika'da otoypl parası vermediydik.Almanya'dada otoyol parası yok..Fransa'da insafsızca otoyol soygunundan sonra 200 e.luk tasarrufun keyfini yaşadık.Köln Türkleştirilmiş Alman kentlerinden biri,bilet makinalarında bile Türkçe bölüm var.Ayrıca caddede yürürken mutlaka dört beş Türkçe konuşana rastlıyorsunuz.
Köln’den 250 km.Sonra Amsterdam Gaaspercampingteyiz.Türkiyedeki kamp işletenlerin mutlaka bir gelip görmesi gerekir.Burada eğitim aldıktan sonra kamplarına bir çeki düzen verirler herhalde.Gecelik 30 e.Şehir merkezine 20 dakika.Amsterdam mutlaka görülmesi gerelen bir şehir.
Hollanda'dada otoyol parası yok..Demekki ekonomileri güçlü ülkeler deli dumrul parası almıyor..Amsterdamı gezmek için en ideal araç tranvay..Metrodan sonra Merkez garı önünden tüm şehri dolaşan tranvaylar var.Günlük bilet 7.50 e.Dilerseniz 15 e.ya Amsterdam kanallarınıda dolaşabilirsiniz.Her kafede esrar içenlere rastlıyorsunuz.Zaten hafif uyuşturucuların alımı satımı serbest.Kırmızı Fener sokağı ise turizmden nasibini almış.Turist grupları eğlence ile geziyorlar.Entereran bir şehir.Farklılıkların yaşandığı bir yer...
Gaasper kampa geceliği 23 e.dan paramızı ödeyip Berlin'e doğru yola çıktık.358 Km.sonra Hannover'de mola vermeye karar verdik ve bir göletin yanında bulunan Blauer see campingte kaldık.Oranında geceliği 23 e.Hanover 2.dünya savaşında yerle bir edildikten sonra yeniden inşaa edilen bir şehir.O nedenlede tarihi mekanlara sahip değil.Ancak Berlin yolunun yarısında olduğundan dinlenmek için ideal.
Hannover'den 279 km.sonra Berlinde'yiz.Gatow campşng.Gecelik 23 e.Kampın önünden kalkan otoüsle şehir merkezine ulaşılıyor.Orman içi yemyeşil bir kamp..
Kampın önünden bineceğiniz otobüs sizi Berlin merkeze götürecek.İlk gün sightseen tour otobüsü ile şehir turu yapın. 2 Günlük bilet kişi başı 22 e.Ertesi gün aynı biletle ilginizi çeken yerlerde in bin yapın.Öneri;Mutlaka Bergama müzesini gezin.Bizden çalınan eserleri görün.Müze merakınız varsa müze kartı alın.Avrupanın Görülmeye değer şehirlerinden biride Berlin.
Birazda intibalardan bahsedelim..Kamp yerleri mükemmel..Bizde karavancılık ne kadar emekleme noktasındaysa kamp yerleride buralardakine göre yerlerde sürünüyor.Kamp fiyatları 25 e.civarında yani bizdede olması gereken 25 Tl...Hele bizdeki ilkellik göz önüne alınırsa 5 Tl. ya eder yada etmez.
Bizde ne devletin bu konuda bir arayışı var nede milletin.Adamlarda kampçılık bir kültür.Bizde tabiat ,coğrafya her şey mevcutta bu konuda kültür oluşmamış.
Milletin arayışına acaba karavan imalatçılarımı set koyuyor.Ne muhteşem karavanlar.Bizdekinin aynı fiyatına.Birde bizim imalatçılar gecekondudan öteye geçememişler.Devletin vergi politikası bizim imalatçılara yol verirken olan bizlere oluyor.Türk sanayiini koruma filan yalan.Geçekonduyu villa diye yutturanlara koruma kalkanı oluşturmuşlar.
Baktıkça utanıyorum,üzülüyorum... ülkemizin en ünlü tatil bölgesi Antalya'ya karavanı ile gelen birinin bırakın kamp yapmayı,konaklama yapacağı bir yer bile yok.En son konyaaltı beach parkta karavanlara ayrılan bölümünde gece kalmaya kapatıldığı duyumunu aldık,dernek olarak sosyal demokrat belediye başkanına yapılan başvuru hala yanıtlanmadı,Konya altı park işletmesine mevcut tuvaletlere yapılacak ilave ile atık su sorununa çözüm,konulacak bir çeşme ile su sorununa çözüm, buna göre ücret yönünde iyileştirme önerisine alınan yanıt konaklamanın kaldırılması,Bizde sorunlara çözüm direk.Yasakla gitsin,kim uğraşacak şimdi karavancıyla.... Son yıllarda Antal'ya civarında Tekirovadaki kamping,Sedre kamping, Kındılçeşme ve göynük kampinglerinde kapatılıp otele,motele peşkeş çekildiğini göz önüne alırsak Güney sahillerimzideki kamp yerlerini çok şükür hal ettik.Sebebi basit kamp ve kampçılık,karavancılık kültürü oluşmamış bizde.
Anlaşılan bundan sonra komşudaki kamplara gideceğiz.İstanbuldan kalkıp Antalya'ya ulaşmadan daha kolay.... Ne kadar enteresan yurt dışı gezisindeki keyifli anlarımızda bile ülkedeki olumsuzlukları konuşmak.
Berlin'den hareket ettikten 375 Km.sonra Prag'dayız.Çek sınırına 5 km.kala oto yollarda kullanmak için 10 günlük Viynet alıyoruz.Fiyatı 12.5 e.Mazot almak için girdiğimiz benzincide burada Çek Korunası geçtiğini öğreniyoruz.AB'ye girmişler ancak Euro bölgesinde değillermiş.24.59 ÇK=1 e.Caravan Camping Praha'nın geceliği 26 e.
Prag'ı gezmek kolay.Kampın önündeki tranvay şehrin öbür ucuna kadar gidiyor.Charles Köprüsünün yanında tranvaydan inerseniz Avrupanın en meşhur köprüsünü geçerek eski şehire ulaşırsınız.Gotik mimarinin eşsiz örnekleri ve cam işçiliği sizi büyüleyecek.Köprünün diğer tarafında ise Avrupanın en büyük kalesini gezeceksiniz.7000 metrekarelik içinde cumhurbaşkanlığı sarayınında bulunduğu muteşem bir yapı.Enfes bir şehir mutlaka görülmeli.
Euronuzu mutlaka döviz bürosunda bozdurun esnaf düşük kurdan eurouyu hesaplıyor.Günlük bilet 4.4 e.onunla bir tranvaydan diğerine inip binerek bütün şehri dolaşırsınız.
Karavanlar muhteşem demiştim..En çok çekme karavana Almanya ve Hollanda'da rastladık.Çek Cumhuriyetine gelince adeta yok oldular.demekki çekme karavanı düz arazi yapısında kullanıyorlar.otoyolda olsa inişli çıkışlı yol yapısında motokaravanlar çoğalıyor.Arkasında motorsiklet taşıyan yok,2 hatta 4 bisiklet var.Bizde modaya uyarak katlanılanından aldık.Depoya kolayca sığdı zaten ağırlığıda 12 kg.En çok gezenler Hollandalılar ardındanda İtalyanlar geliyor.Maalesef Türk karavana rastlayamadık...
Aklınızda bulunsun diyerek yazıyorum.Tüm kamp yerlerinin resepsiyonlarında şehir planı var.Nevigasyonunuz yoksa bu planla şehri dolaşabilirsiniz.Yanlız yanınızda birde küçük pusula bulundurunki yönünüzü saptayabilesiniz.Bu planlarda metro,tren ve tranvay krokileride var.Gideceğiniz durakları kolayca saptayabilirsiniz.
Ayrıca resepsiyonlarda müze ve diğer etkinliklere air broşürler var.Size uyanı oradanda bulabilirsiniz.Respsiyon görevlisi size kaç numaralı metro veya tranvayla kampa gidip geleceğinizide söylüyor.Ulaşım aracına göre çeşitli biletleride resepsiyonda satıyorlar.Otobüs veya tranvay sürücülerindende bilet almak mümkün.Biletinizi aracın içindeki kutuya sokup okutun.Kimse bakmıyor nasıl olsa deyip bilet almadan araçlara binmeyin veya biletinizi okutmayı unutmayın.Hiç ummadığınız anda bilet kontrolüne denk gelirseniz 40 e.ceza ve mahkemeye yolluyorlar.
Mükemmel dil bigisinide ihtiyacınız yok.Vücut dili ile meramınızı anlatabilirsiniz. Hangi ülkede olursanız olun birilerine birşey sorduğunuzda size yardımcı olmaya çalışıyorlar.Ciddi yüz ifadelerine bakıpta yardım sevmez fikrine kapılmayın.Çok sık olarak İnformation büroları var,her türlü sorunuza bıkıp usanmadan cevap veriyorlar.
Hırsızlık telaşına kapılmayın ortalıkta birşeyleri unutmanız dışında yankesecilik veya kapkaç yok.
Alış verişe gelince paranıza yazık ülkede yarı fiyatına her şey mevcut.Çok beğendiğiniz bir şey olursa yinede pazarlık şansınızı deneyin işe yarıyor.
Akaryakıt istasyonlarında bir pompaya yanaşın ve yakıtı kendiniz doldurun.Sonra marketin içindeki kasaya gidip pompa numaranızı söyleyin bilgisayardan ödeyeceğiniz miktar gözüküyor.Depoyu doldurup para ödemeyi unutmayın iki km.sonra polisi yanınızda bulursunuz.
Yiyeceklerde mutlaka domuz ve danayı belirtmişler.Lidl gibi büyük marketlerden alış veriş yapın marketlere göre çok ucuz.Eski demirperde ülkelerinde yiyecek ucuz iken diğer ülkelerde pahalı.Ülkeden çıkmadan pratik yiyeceklerden stoklayın.
Su tüm ülkelerdeki musluklardan içiliyor.İlla pettekinden isterseniz gazlı veya gazsız istediğinizi belirtin.
100 e.üzerindeki alış verişlerde Tax Free belgesini alın. Son AB.ülkesinin sınır kapısında vergi olarak ödediğiniz paranızı geri alacaksınız.
İşte yazımın başında yardım istediğm konular bunlardı.Ancak sonra fark ettimki böyle uzun soluklu raly yapan pek olmadığından yardım edecek kimsede bulmak zor..
Unutmadan yazayım pazar günleri toplum taşım araçları seyrekleşiyor.Duraklarda biraz fazla beklemeniz gerekecek.Hatta Roma'da otobüsler çalışmıyor bile denebilir.Dükkanların çoğu kapalı.Özellikle Prag'ta para bozdurmak zorunda kalırsanız 1e.18 koruna ediyor.
Pragtan yola çıktık Avusturya sınırına kadarki otoyol ilkellik örneği.Hoplaya zıplaya yol aldık.Avusturya sınırında 8.50 e.verip bu sefer Avusturya Viyneti aldık.Cama yapıştırdık.330 Km.Sonra Viyana'ya varmış olduk.Kampın adı;Camping Neu Donau. Kampın karşısındaki metro durağından şehir merkezine ulaşıyorsunuz.
Viyana,Amsterdam kadar şirin,Roma kadar tarihi olmasada görkemli yapıları ile ilgi çekici bir şehir.Şehir merkezinden kalkan 1 ve 2 no.lu tranvaylar ile şehir turu yapabilirsiniz.2 günlük bilet alıp 12 e.öderseniz bütün şehri in bin yapıp dolaşabilirsiniz.Sarayları,Katedralleri ve büyük parkları ile Avrupanın gezilecek yerlerinden biri.
Avrupada yeme içme işine gelince.Restoran veya cafelerde içeceğinizi ve yiyeceğinizi dış mekanda,iç mekanda veya alıp gitmek gibi seçeneklerde farklı fiyat uygulaması var.En ekonomiği alıp yandaki parkta yemek oluyor.
Lezzetlere gelince hiç birinin bizim damak tadıyla alakası yok.Çin yemekleri en yenebileceklerden.Birde malum Mc Donald'lar.Yunanistandaki dolmakinin bile bizimki ile alakası yok.
Yazım boyunca sadece 2 fotoğraf yayınladım..Binlerce kişi geziyi takip etti.Demekki bilgi ihtiyacı var..Gezenler,fotoğrafın yanısıra gezeceklere somut bilgi aktarın.Cehaletin acısını yollarda çok çektim.Geçen yıl Kotor'da kamp yeri ararken,bulduğumu sandığım bir kamp yeri için bir İtalyan karavancı beni ikaz etti oraya gitme senin karavan oraya uygun değil dedi.Çünkü adamların karavan siteleri o kadar detaylıki hangi ebattaki karavanın hangi kamp yerine sığacağını bile yazıyor.
Oranın buranın fotoğrafı görsellik olarak iyide bana bilgi lazım..Bilgi aktarın..Yoksa google görsellerde mükemmel fotoğraflar var.
Bu kez sathi olsada aceleyle yazdığım gezdiğimiz yerlerdeki olan bitenler hakkında ki özet bilgilerle gezeceklere referans vermeye çalışıyorum.
Camper'i,motokaravanı veya yazlık olarak kullanmayan çekme karavanı olanlara;Yurt dışına çıkın diyorum.Hiç bir şey ürkütücü değil.Sadece biraz maliyetli.Maliyeti düşürmenin yollarıda sizin zekanıza bağlı..
şimdiye kadar gittiğimiz yerlerde hangisinden keyif aldınız diye sorarsanız..İtalya dışında Şirinliği ve kanallarıyla Amsterdam.Tarihi dokusu ve
canlılığıyla Prag.Nice-Monte Carlo,sonra Paris.Barselona,Viyana ve Berlin.Dalmaçyada önce Kotor ardından Dubrovnik.Bunların dışında kalan yerler gidilmesede olur cinsinden.
Bundan sonra güzergah planlarken bunlardan bir kaçını kapsayacak kestirme ve uygun rotaları planlayacağım..Bir Paris için onca yol gidilmez.Uygun bilet bul booking'den yerini ayırt git bir hafta kal.
Sonuç olarak bu gezi ile Rally keyfimi çıkatttım.Bunca yol kat ederek Avrupayı karavanla dolaştım hazzını aldım.Darısı rally seven dostların başına...
Bu sabah Viyana'dan hareket ettikten 266 km.sonra Budapeşte'ye geldik.Romai camping.Gecelik 23 e.Yine kampın önündeki tranvayla şehir merkezine ulaşılıyor.Ormanlık bir alan.Ağaçlar 30 derecelik sıcağı engelliyor.Macaristan sınırında 12 e.verip 10 günlük.viynet aldık.Ancak Çek ve Avusturyada olduğu gibi cama yapıştırılan bir şey değil.Kadına sordum bu elektronik viynet dedi.Bana saçma geldi bunlar parayı alıp fiş veriyorlar adınada elektronik diyorlar galiba.Etraf çim,Büyük ağaçlar var fiyatta uygun beş günlük bir tatil yapmaya karar verdik.
Şehir Tuna’nın batı (sağ) yakasında Buda ve doğu (sol) yakasında Peşte şeklinde iki bölüme ayrılmış. Tuna’nın batı kıyısında Buda kalesinin çevresindeki görece engebeli bölgede tarihî semtler uzanır. Şehrin iş hayatının merkezi ve kalabalık semtleri ise Tuna’nın doğusundaki ovaya açılan düzlükte.Buda.da zincirli köprü,balıkçı sarayı gibi onlarca tarihi eserinin yanısıra Osmanlı'dan kalma camii ve türbelerede rastlamak mümükün bunlardan en meşhuru Gülbaba türbesi.Dolaşmak için yine ideal yol iki veya üç günlük toplu taşıma bileti almak.Metro ve tranvay ile in bin yaparak bütün şehri dolaşabilirsiniz.
Pragta gördüğümüz eksiklikleri Budapeştede'de gördük.Binaların eskiliği,şehir içi yolların bakımsızlığı yani diğer avrupa şehirlerinden daha geri kalmışlık var.Demirperde ülkelerinide rastlanan cinsten bir yoksulluk hakim.
1 e= 294 Macar forinti.Sıfırlar çoğalmakla birlikte fiyatlar e.bazında diğer kentlerle aynı.Prag,Viyana,Budapeşte üçlüsünde son sırayı alır.Şehır
büyük olduğundan Top Off Top On ile şehri gezmek daha kolay bir yol.2 günlük bilet kişi başı 15 e.Gulaş çorbası için etli,sebzeli damak zevkimize uygun bir yemek.
Budapeşte metro hattı diğer şehirlere nazaran o kadar büyük değil.Yinede ilk kez gittiğiniz şehri metro ile dolaşın.Tranvay ve otobüs daha karmaşık ve lokal olarak çalışıyor.Birde şehirlerde banilyö treni çalışıyor.Bu trenler önünde dizel veya elektirikli lokomotifi olmadığından tranvaya benziyor.Tranvayların vagonları dar bunlarınki geniş.Bu şekilde ayırt edebilirsiniz.
Hava durumuna gelince yaz başlangıcı Temmuzun ikinci haftası.Bundan önce yağmur her an yağabiliyor.
Araç kullanmada dikkat edecekleriniz ise Türkiye'de uygulamadıklarınız olacak.Mutlaka sinyal verin,sarı ışıkta geçmeyin,korna çalmayın.Belirtilen hız sınırını aşmayın. Sol şeridi işgal etmeyin.Yaya gördüğünüzde mutlaka durun.Büyük araca yol verin.Emniyet şeridini asla kullanmayın.Soldan gelene mutlaka yol verin.Bunları uyguladığınız takdirde sorunsuz seyyahat edebileceksiniz.
Motorsiklet taşımak yerine iki bisiklet ile şehirleri kolayca dolaşabilirsiniz.Şehirlerin düz olması bisiklet kullanımını yaygınlaştırıyor.Her karavanın arkasında 2-3 bisiklet var.
Devamlı kullanığınız ilaç varsa yanınıza alın.Buralarda Eczacılar,doktor muayyenesiz ilaç vermiyor.
AB.deyince birlik ülkelerinde standarizasyon var zannederdim, meğerse hepsinde farklılıklar varmış.Basit bir örnek tramvay veya metronun kapısını açacaksınız her yerde farklı, bazı yerlerde kendisi açılıyor bazısında kol var onu çekiyorsunuz bazısında kapının üstünde düğme var ona basıyorsunuz bazısındada kutu gibi bir şey var ona basıyorsunuz.Haliyle aranıyorsunuz itip kakıyorsunuz sınama yanılma yöntemiyle buluyorsunuz.
Çek cumhuriyeti ve Macaristanı'ı nasıl AB'ye almışlar anlaşılır gibi değil.İnanın Ankara veya İzmir, Prag veya Budapeşteden daha iyi.Bu 2 ülkede yaklaşık 30 e.da kazıklandık.Bir şey alıp verecekseniz bin yere fiyat sorun.Şehrin merkezinde bir şey almayın.yiyip içmeyin.Bir örnek Jack Daniels viski şehirde 35 e.kampın yanındaki markette 20 e.Alış verişi Lidl veya Spar gibi super marketlerden yapın fiyatlar yarı yarıya ucuz.
Bundan sonra Sırbistan ve Makedonya var..Doğuya gittikte iş dahada kötüleşiyor..Geçen yıl Makedonya'yı görmüştük ama bu sene güzergah üzerinde olduğundan mecburen tekrar geçeceğiz.
Budapeşte'den 380 km sonra Belgrad'e geldik.İki buçuk ay sonra sınır kapısı gördük.Sırp polisi girişimiz yaptı.Gümrükçü ilgilenmedi bile.Kapıdan girişte döviz bürosu var elli e.bozdurduk.1 e=110 sırp dinarı.Duty free mağazasının olmayışı moralimizi bozdu.Otoyola çıktık yol yamalı bohça gibi.Burada viynet yok parayı gişelerde topluyorlar.O bozuk yola 500 dinar ödedik.İkinci etap ise Belgrad yakınlarında oradada 350 dinar ödedik ama yol düzgünleşmişti.Kötü yola 500 iyi yola 350 dinar.Belgrad'a geldikte,şehirdeki tek kamp olan Camping Dunav'ı bulmak mesele.Tomtom devamlı sinyal kesiyor.Bölge tanımlanmıyor diyor,en önemlisi bundan önce gelen arkadaşlar koordinatları sallamışlar.Tabiatiyle Tomtomu ve yazanları elden geçirdik ve el yordamıyla kampı bulduk.Kampın gerçek koordinatlarını yazıyorum. N 44 52' 42.5'' E 20 21' 16.6'' camp dunav .Geceliği 180 Dinar.16 e.civarı.
Kamp nehir kıyısında bol sivri sinekli(Sinkov bulundurun)Ana yola 1 km.yürüyorsunuz oradan şehir merkezine giden otobüse biniyorsunuz 13 km.sonra meşhur Kneza Mihela caddesinin civarındasınız.
Sırbistan fukaralığın kol gezdiği eski Tito ülkesi.Uygulamalarıda komünizmden kalma.Mesela resepsiyonda pasaportlarımızı aldılar yerine kimlik kartı verdiler.Madeni euro almıyorlar.Bankaları en ufak kağıt 5 e.kabul ediyormuş.Kredi kartınız çoğu yerde geçmiyor,kendi kartları geçerliymiş.
Aklıma gelmişken yazayım sadece burada değil her kamp yerinde internet için sinyal gücü düşük router kullanıyorlar.Bunun nedenide kampın kafesinde interneti kullanıp üç beş euro içecekten kazanıyorlar.Yanınızda sinyal yükseltici bulundurursanız karavanınızdan internete girebilirsiniz.
Belgrad'tan hareket ettik önümüzde 441 km.lik uzun bir yol var.Havada çok sıcak arada bir yerde kalınacak yer olsa 2 etapta bu yolu katetmek en iyisi ama kamp yeri yok.Benzin istasyonları ise pek güven verici gelmedi.Her ne hikmetse buraların birde dilencisi bol.
Mayısın sonuna doğru geziye başlamamızın çok isabetli bir karar olduğuna bir kez daha hak verdik.Bu sıcaklarda ne karavanı kullanmak nede şehri gezmek keyifli olmuyor.
Sıcağın yanı sıra Sırbistan'da trafik terbiyesi olmadığından kimin ne yapacağı belli değil.Birde transit yol oluşundan dolayı trafik çok yoğun.Otoyol kaliteside düşük.Bu yola 1100 dinar ve 280 dinar 2 kez daha otoyol parası ödedik.Ondan sonra otoyol bitti ve 101 km.lik gidiş gelişli yol başladı.
Makedon sınırında polis ne hikmetse uluslararası trafik sigortasınıda görmek istedi.Gösterdik ve Makedonyaya girdik.Kampa kadar olan 40 km.lik yol içinde biri 70 Makedon dinarı diğeri 40 MD.otoyol parası ödedik.
Buraya gelipte yazanlar Bellueve otelinin bahçesinde kaldık deyince otelin önüne geldik ve nerede kalacağımızı sorduk.Adam kamp yeri yan tarafta deyince otelden çıkıp yan tarafında kapsındada kocca Bellevue camping yazan kamp yerine girdik.Makedonya şartlarına göre mükemmel bir kamp.Geceliği 24 e.Geçen yıl Ohrid'te kaldığımız o rezil kamp yerinden sonra burası adeta bir cennet.
Kampın 800 m.ilersindeki otobüs durağından bineceğiniz otobüs sizi şehir meydanına götürüyor.Şehrin havası 80 ler Türkiye'sini anımsatıyor.Tarihi köprüden karşıya geçince Türk mahallesi var.Burada Türkçe konuşanların çoğu aslında Arnavut.Zaten Makedonyanın sadece %4'ü Türk.Üsküp'te diğer eski komünist bloğu ülkelerindeki görkemli binalara rastlıyamıyorsunuz.Şehri dolaşmak yarım günde bitiyor.
Üsküp'ten yola çıktık.40,70 ve 90 dinat otoyol parası ödedikten sonra.daha sonra otoyol bitti.Gidiş gelişli ve virajlı bir yoldan sonra Yunan sınırına geldik.Yunanlılar bu kapıda Uluslararası ehliyet ve sigorta istemiyorlar.Sınırdan Selanik'e kadar olan yol yine gidiş ve gelişli.Selanik'ten 70 km.sonrada Asprovalta'daki kampa vardık.Geceliği 19 e.Kendimizi Egenin serin sularına atarak tatil moduna geçtik.Üsküp-Asprovalta arası tam 300 km.
asprovalta'daki kamp belediye kampı.Bizim eski orman kampları gibi.Kumsalı ve denizi güzel.Kampın önünden geçen otobüsle 2,5 km.ilerideki Asprovalta merkeze veya 70 km ilerideki Selanik'e ulaşabiliyorsunuz.Yani günü birlik Selanik'e gidip gelebilirsiniz.
Selanikten bu yana 6 e.da otoyol parası ödedik.Deponuzu Makedonyadan çıkmadan fulleyin.Mazot fiyatı 1.5 e.idi.Sigara veya alkol kullanıyorsanız onlarıda makedonyadan tamamlayın.
Üç günlük dinlenmeden sonra Alexadrouplis'e hareket ettik.2 kez 6 şar e.otoyol parası vererek 218 km.sonra kampinge vardık.gecelik 23 e.Artık 15 gün burada kalarak tatil yapacağız.Bu tatilide hak ettiğimize inanıyoruz.
Kavala'daki Batis kampı tercih etmiyoruz.Nedenide deniz kısmı plaj ve cafe-bar.Kamping deniz görmediği gibi Beach'in gürültüsüde tahammül edilir gibi değil.Fiyatıda maşallah.
Alexabroupolis yani Dedeağaç.Kamping,axrupa standartında.15 Ağustostan itibarende boşalıyor.23 e.türkçesi bizdeki kampinglerle aynı para.Bifteğin kilosu,12 e.Barbunyanın kilosu 15 e.Bira 0.70 e.Uzo 8 e.Kasabadaki restoranda tüm deniz mahsülleri,salata ve alkol 23 e.Yarısınıda yiyemeyeceksiniz.İstanbul'a 300 km.Duty freedeki sigara ve alkol alacaklarınızıda hesap ederseniz maliyet dahada düşer.Velhasıl neden Bodruma veya oraya buraya gideyimki?Yan tarafınızdaki Yunanlıda size her sabah güler yüzle günaydın diyecek.Tavuk kanadının mangal dumanı yok.avaz avaz bağırış yok.Deniz kumluk,kumsal ince kum.Tabiatiyle bu tip tatili sevenlere duyurulur.
Maliyetler basit bir anlatımla yurt dışı fiyatları Türkiye'nin iki katı.Örneğin biz basit bir kaç hatıra eşyası dışında hiç bir şey almadık.Basit bir tişörtün bile 20 e.satıldığı yerden zaten ne alınırki.
Benim anlayışımda gezmek ile alışveriş farklı olgular.Ancak ne enteresandırki bu gezidede rastladığımız insanlarımızın kahve fincanı bile satın aldığına şahit olduk..Biraz alış veriş merakımız var.hele yabancı malıysa.
Elektronik eşyalar Türkiye ile aynı para..Taşımaya değmez.Tax free işi ise karışık.Hava limanlarında daha kolay oluyor ama kara kapılarında zor.
Sonuçta amaç zaten gezmek ise gerisi teferruat..
Gelelim merakla beklenen maliyet hesabına.
76 günde(Alexandroupolisteki 2 haftalık tatil hariç)7454 km.yol yapmışız.
Turing :340 e
Freeshop :250 e
Feryboat ;300 e
Yiyecek :3550 e
Kamp :2100 e
Mazot-Otoyol:2027 e
Toplam :8567 e.
Böyle bir tur için 22-25.000 Tl.ihtiyaç var.
Tabiatlyle Türrkiye şartlarına göre maliyetli bir gezi.Ancak imkanı ve karavanı olanlara şiddetle öneririm.Karavancılığın keyfi bunun gibi uzun rally'lerde çıkıyor.Tatil değil ancak o yolları geçmek,çeşitli kültürlerle tanışmak,kaybolmak apayrı bir heyecan.

Alexandroupolis tatilinide bitirdik.2 Hafta kaldığımızdan indirimlerle günlük 19 e. geldi.Sınır zaten 40 km.Pazar günü olması nedeniyle kapıdaki yoğunlukta azdı.3 aylık vize süresinide 1 gün geçirmişiz ama yunan polisi sorun çıkartmadı.Türk gümrükçü şöyle bir baktıktan sonra yurda giriş yaptık.
3 aylık gezimizde İstanbul'a varışımızla sona ermiş oldu.

Bir çok eş dostun sıkça sorduğu maliyet düşürülemezmi sorusuna genel bir yanıt vermek için görüşlerimi topluca aktarmak istedim.Maliyet düşürmenin bir kaç yolu var.
Kamp yerinde kalmayıp,münasip bir yere park etmek.Güvenlik açısından tavsiye edilmiyor.Diğer yandan bir gece konaklayacaksanız tercih edilebilir.Ancak şehri gezip görmek için dört beş gün kalacaksanız o şekilde konaklanmaz.
İki aile yola çıkmak.Ne kadar yakın olsanızda iki üç ay dar bir alanı dört kişinin paylaşması hem rahat olmayacak hemde sıkıntı yaratacaktır.
Yurt dışından karavan kiralamak.Şayet karavanınız yoksa tercih edilebilir.
Fransadan içerlere doğru girdiğimizde ilk kez bu güzergahı kullanmanın tedirginliğiyle yolculuk yaptıydık..İlklerin verdiği tedirginlikti.Bir kez deha buralara gittiğimizde yurt içi seyyahatlerimizdeki rahatlığı hissedeceğimizden eminiz.Zaten Yunanistan.İtalya ve Güney Fransada çok rahattık.Amaçta buydu gideceklerin tedirginliğini biraz olsun gidermek..

Süreyi kısa tutmak.Turing,sigorta,Yakıt parası,oto yol ücreti,feribot bileti gibi zaruri giderler sabit kalacaktır.Birde şehri şöyle bir dolaşalım derseniz minimum dört gününüzü alacaktır.İki gün yeterli derseniz fotoroman olur.Seyyahat acentesi ile tura katılmak daha mantıklı.
Karavancılık,özelliklede yurt dışı geziler için bizim şartlarımıza göre maliyetli bir merak veya keyif.
Ağırlığınızı minimuma indirerek,Otoyol kullanmayarak,feribot tercih etmeyerek,rüzgarın cepheden esmediği günlerde karavanı kullanarak,ucuz kamping tercih ederek maliyet biraz olsun düşürülebilir.
Sonuçta beş aşağı beş yukarı bu paralara yakın bir maliyetle gezi planlanabilir.Kısıtlı bütçeniz varsa her yıl turla bir şehre giderek yurt dışı keyfinizi alabilirsiniz

Tax Free anlaşmalı mağazalardan aldığınızın malzemenin vergi iadesini AB.topluluğudan çıkış yaptığınız son sınır kapısındaki Tax Free ofisinden alacaksınız.Bu ülkelerde Macaristan veya Yunanistan oluyor..

Yol kamerası hakkındada çok soru soruldu...Arkadaşlarla bir araya gelinde herkes merak ettiklerini dile getirmeye çalışıyorlar..Bunlardan yararlı olabileceklerinide sizlere aktarmaya çalışıyorum.Bu gezide ön ve arka cama monte ettiğimiz 2 yol kamerası ile tüm yolculuğu kaydettik.Kameralarda 32 GB.lik hafıza kartı kullandık,doldukçada harici diske geçirdik.
Çok güzel bir kayıt oldu...Montajdan sonra kaydı seyrettiğimizde tekrar seyyahati yaşıyorcasına keyif alıyoruz.Anı olarak saklanacak çok keyifli bir film oldu.
Karavanlı gezilerde ön ve arka cama takılan yol kameraları ile yolculuğunuzu belgeselleştirmekten bahsettik...Bu gezide hangi fotoğraf makinalarını kullandık...Kompakt Canon ve Fuji yani yarı profesyonel fotoğraf makinaları ile çok güzel resimler elde ettik.. Profesyonel fotoğraf çekimlerinde SLR Canon kullandık..18*55 standart lensin yanında 18*135 tele ve 8*15 fisheye kullandık.8*15 lens özellikle büyük yapıların kısa mesafe çekimlerinde çok iyi sonuçlar verdi...Canon digital video camera ile enteresan bulduğumuz görüntüleri kaydettik..Birde bu gezide kullandığımız kafaya takılan kamera ile yürüyüşteki enstantaneleri kaydettik.Birde monopod ayağı tavsiye ederim, kimseye bir fotoğrafımızı çekermisiniz derdinden kurtulduk..
 




Ynt: 2013 Avrupa Gezimiz İçin Yardım

Merhaba;

Gezi yaziniz icin tesekkurler. Yukarida birlestirip tamamini yayinladiginiz gezi yazinizi eger mumkun ise PDF formatinda kaydedip paylasirsanir sanirim okumasi daha kolay olacagini dusunuyorum.

Saygilarimla

Melih
 

Ynt: 2013 Avrupa Gezimiz İçin Yardım

Sn.Melih Bozkurt, pdf olarak istediğiniz dosyayı yayınlıyorum.Ancak sanırım bu isteğiniz düzenlemeden önceydi.
 

Ekli dosyalar

  • 2013 Avrupa Gezimiz.pdf
    91.9 KB · Görüntüleme: 330

Ynt: 2013 Avrupa Gezimiz İçin Yardım

Can bey tesekkur ederim.

Ben zaten yazinizi bu sayfanin en ustundeki halinden okudum fakat gri zemin uzerine beyaz yazi eger cok uzun bir yazi ise okunmasi zor oluyor. Bu yuzden bundan sonra okuyacak arkadaslar acisindan daha kolay olmasi icin talep etmistim. Beyaz zemin ustune siyah yazi herzaman icin contrast yonunden en kolay okunan oldugu icin daha rahat edeceklerine eminim.

Saygilar.
 

Ynt: 2013 Avrupa Gezimiz İçin Yardım

Melih bey,Aydınlatmanız iyi oldu..Bundan sonraki uzun notları özetleyip pdf olarak yayınlamakta yarar var..Teşekkürler
 



Ynt: 2013 Avrupa Gezimiz İçin Yardım

İlk kez gidenler için Igoumenitsa'nın bir fotoğrafını yayınlayarak yardımcı olurum dedim..Liman otoyolun sonunda.Aracınızı buraya park ettikten sonra sağ tarafta baştan başa feribot acentaları mevcut.Bir kaç tanesine girip fiyat alın.Biletinizi aldıktan sonra ise soldaki beyaz binada çek-in yaptırın.Ferbot kalkış saatinden bir saat önceye kadar burada bekleyebilirsiniz.Ardından resmin arka tarafındaki yoldan limana gireceksiniz.

DSCF2733
 

Ynt: 2013 Avrupa Gezimiz İçin Yardım

Bu resimde Bari limanı. Levhanın gerisindeki binada acantalar var.Orada biletinizi alıp,chek-in yaptırdıktan sonra yolu takip ederseniz sizi feribotunuza yönlendirecekler...

IMG 8265
 

Ynt: 2013 Avrupa Gezimiz İçin Yardım

Yine ilk kez İpsala sınır kapısından çıkış yapacaklara bilgi iletmek istiyorum.Resimdeki gümrük sahasına park edin.Hatta geceyi orada geçirip sabah erkenden çıkış yapabilirsiniz.Resmin arkasında kalan kısımda Turing'in bürosu var.Burada uluslararası ehliyet ve sigorta işlemlerinizi yaptırabiliyorsunuz.Ayazağdaki Turinge boşuna gitmeye gerek yok.Sol taraftaki binada yurt dışı çıkış harcını yatırıp pulunuzu alıyorsunuz.Resmin ön tarafındaki gişelerden araba işareti olan yere karavanınızla yanaşıp önce pasaport polisine çıkış işlemini yaptırıyorsunuz ardından gümrük muhafaza memuru gişesine gidiyorsunuz.Onlar karavanlara bakmıyorlar.Türkiyeden çıkış işleminiz sona ermiştir.Gümrüksüz sahada Duty free mağazası var.Karavanınızı onu yanına park edip kişi başı 1 karton sigara,1 lt.alkollü içecek gibi AB.mevzuatına uygun alış verişinizi yapabilirsiniz..Hareketinizden sonra 3.bir gümrük noktası göreceksiniz.Bunun ne işe yaradığını anlayamadım.Bazen pasaportlarınızı alıp bakıp iade ediyor bazende geç diyor.Bu noktadan sonra nöbetçi kulubesindeki son Türk askerinide selamladıktan sonra tampon biölgedesiniz.Meriç nehri üzerindeki köprünün diğer tarafındaki klubedeki Yunanlı askeri göreceksiniz...

DSCF2616


DSCF2625
 

Ynt: 2013 Avrupa Gezimiz İçin Yardım

Ilk kez karadan cikis yapacaklar icin ve ilk kez gemi seyahati yapacaklar icin gercekten yararli bilgiler.

Tesekkurler.
 

Ynt: 2013 Avrupa Gezimiz İçin Yardım

Köprünün diğer tarafındaki Yunan askerini geçince Yunanistandasınız.Bizim için yapılmış aşağılayıcı dezenfektan çukurunu geçince karşınıza Yunan gümrüğü çıkacak.Sağ taraf TIR lar için siz sol taraftaki araba işareti olan yere gideceksiniz.Önce Yunan polisi giriş damganızı vuracak ardından ikinci bariyerde Yunanlı gümrükçü bazen geç diyecek bazende depoları açtıracak.Bu işlemde bittikten sonra İgoumenitsa'ya kadar uzanan otoyola çıkacaksınız. Buradan İtalya üzerinden AB.ülkelerini kapsayan gezi yapacaksanız,bir daha gümrük kapısı önünüze çıkmayacak.Hayırlı yolculuklar.

Dezenfektan ukuru


Yunan Gmr


Otoyola k
 




Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,441
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst