2008 Kışı Soğuk Geçecek

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan VitaEsMorte Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 10
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 9,038

VitaEsMorte

Zirve
Mesajlar
2,896
Tepkime Puanı
39
Atlas Okyanusu'nda oluşan Azor Yüksek Basıncı'na bağlı olarak Türkiye'de yağış miktarı biraz artacak. Kuzeyde soğuk ve karlı kış bekleniyor

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Kayhan, Atlas Okyanusu'nun doğusunda oluşan 'Azor Yüksek Basınç Sistemi'nin aralık ayında Kuzey ve Orta Avrupa kesimini etkisi altına alacağını, bu durumun Türkiye'deki yağışları 'artıracağını' söyledi. Ancak bunun 'Su sıkıntısı bitecek' anlamına gelmediğini vurguladı.

Kayhan'ın verdiği bilgiye göre Azor Yüksek Basınç Sistemi geçen kış Orta Avrupa, Güney Avrupa ve Akdeniz sahasını etkisi altına alarak İzlanda üzerinden gelen yağışlı sistemlerin kuzey enlemlere gitmesini sağlamış; bu nedenle 45 derece kuzey enleminin güneyinde kuraklık yaşanmıştı. Bu yıl aynı sistemin Kuzey ve Orta Avrupa üzerinde etkili olmasının beklendiğini açıklayan Kayhan, şöyle konuştu:

"Bu değerlendirmeler ışığında, aralık ayında güney ve iç kesimlerde, ocak-şubat döneminde iç ve batı kesimlerde mevsim normallerinin altında, diğer bölgelerde mevsim normalleri civarında yağış gerçekleşeceği öngörülmekte. Bu da Türkiye'nin geçen kışa göre biraz daha fazla yağışlı olmasını sağlayacak. Bu, şu anda yaşanan su eksikliğini giderecek demek değildir. Bu konuyla ilgili yorum yapmak için su bütçesi, alternatif su kaynaklarıyla bunlara ilişkin planlamaların bir arada değerlendirilmesi gerekiyor." Azor Yüksek Basıncı'nın etkisiyle kış boyunca kuzey enlemlerden Türkiye'ye soğuk hava taşınması, poyraz, yıldız ve karayelin bolca esmesi bekleniyor:

Bu kış soğuk geçecek

Kayhan'ın kış hava tahmini şöyle: "Özellikle, kuzeyde sıcaklığın mevsim normallerine göre 0.5-1 derece düşük olacağını tahmin ediyoruz. Kuzey kesimlerde kar yağışlarının biraz daha fazla olması kaçınılmaz. Sonuç olarak mevsim normallerine göre biraz daha soğuk ve özellikle kuzey kesimlerde biraz daha yağışlı bir kış tahmin etmekteyiz."

Milliyet
 

Etiketler
Ynt: 2008 Kışı Soğuk Geçecek

İnşallah soğuk geçer.... şöle 5 m kar yağsın şehrin ortasına diyorum ben ;D ::smiley:
 

Ynt: 2008 Kışı Soğuk Geçecek

5m karda bizim araçlar işlemez 1 metre yağsında bakalım yol alabiliyormuyuz yada aracın önüne küreme aletimi monte edeceğiz ;D
 

Ynt: 2008 Kışı Soğuk Geçecek

yücel' Alıntı:
5m karda bizim araçlar işlemez 1 metre yağsında bakalım yol alabiliyormuyuz yada aracın önüne küreme aletimi monte edeceğiz ;D
yahu yücel hocam dert ettiğin şeye bak ... yağsın 5 metre de araçlar gitmesin önemli değil.... tünel kazarız sizin aletler yine gider ;D
 





Ynt: 2008 Kışı Soğuk Geçecek

yücel' Alıntı:
evet artık lastik yerinede palet takarız :smiley:
evet iyi fikir... hatta her türlü araca lastik yerine takılabilen paletler vardı bir ara konusu olmuştu...

bknz. http://www.gezenbilir.com/index.php/topic,314.msg3448.html#msg3448
 

Kadıoğlu’ndan 6 Aylık Hava Tahmini

Türkiye’ye okyanus soğuklarının geleceği haberlerini yalanlayan Prof. Kadıoğlu, “Bu kış daha soğuk günler yaşayacağız ama mevsimin yarısı ılık geçecek. Beklenen kar yağışı olmayacağı için kurak bir kış, sonrasında da kurak bir yaz geçireceğiz” dedi.

Meteorolog ve iklim bilimci Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Türkiye’de okyanus soğuklarının görüleceğine ilişkin haberlerin gerçeği yansıtmadığını, “okyanus soğuğu” diye bir kavramın olmadığını söyledi. Kadıoğlu bu kışın geçen kışa oranla daha soğuk geçeğini, ancak yine de ılık bir mevsim yaşanacağını ifade etti. Yağışların kuraklığın etkilerini silecek kadar yoğun olmayacağını belirten Kadıoğlu, NTVMSNBC için Türkiye’nin 6 aylık hava tahminini yaptı.

Kadıoğlu’nun Nisan 2008’e kadar yaptığı hava tahmini şöyle:

KASIM, ARALIK, OCAK: ILIK VE YAĞMURLU GEÇECEK
“Kasım ayının 30 gününün 12 veya 15 günü hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde olacak. 30 günün yüzde 35’inde sıcaklıklar mevsim normallerinde seyredecek, yüzde 20’sinde, yani yaklaşık bir haftasında da mevsim normallerinin altına düşecek.

Bu ay içinde beklenen yağış miktarı da mevsim normallerinde olacak. İstanbul’a Kasım ayı içinde düşecek yağış miktarının 86 kilogram olacağını tahmin ediyoruz. Ancak Kasım’ın yarısına yakınında hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde olduğu göz ardı edilmemeli.

Aralık ayı da benzer geçecek. Ayın yüzde 45’i mevsim normallerinin üzerinde, yüzde 35’i mevsim normallerinde, yüzde 20’si de mevsim normallerinin altında olacak. Yağışların ise yine mevsim normalleri civarında, yani ortalama 108 kilogram olması bekleniyor.

Ocak ayı da hemen hemen aynı geçecek. Ancak Ocak ayında yağış miktarı Aralık’a göre düşük olacak, miktarın 86 kilogramda kalacağını tahmin ediyoruz.

Öte yandan yağışın 12 aylık dağılımına bakılacak olursa, İstanbul’da en çok Aralık ayında yağış bekleniyor.

Eğer beklenen yağışlar gerçekleşir, sıcaklık da mevsim normalleri veya altında olursa karı görebiliriz ama ayların neredeyse yarısına yakınında sıcaklık mevsim normallerinin üzerinde olacağı için yağışların kardan çok yağmur şeklinde olacağını söylemek yanlış olmaz.”
Türkiye kışa hazırlanıyor

ŞUBAT, MART, NİSAN: SICAKLIKLAR DÜŞECEK
“Şubat, Mart ve Nisan aylarında sıcaklıklar günlerin yüzde 40’ında mevsim normallerinin üzerinde olacak, yüzde 35’i mevsim normallerinde, yüzde 25’i ise mevsim normallerinin altında geçecek. Yani bahar aylarını soğuk hissedeceğiz, çünkü mevsim normallerinin altındaki günler yüzde 5 artış gösterecek.”

NEDEN KURAK GEÇECEK?
Kadıoğlu, önümüzdeki 6 ayda yağış miktar olarak mevsim normalleri civarında olacağı halde, önümüzdeki kışın neden kurak geçeceğine ilişkin şu açıklamayı yaptı:
“Özellikle dağlık bölgelerde kar yağdığı zaman su birikip depolanır. Ancak 6 aylık sürede günlerin yarıya yakınında hava sıcaklığı mevsim normallerinin üzerinde seyredecek. Bu, kar yağışının az olması anlamına geliyor. Yağmurun çok olması kuraklığın önlenmesine yetmiyor. Çünkü yağmur akar gider ve depolanmaz ama kar kalır ve depolanabilir. Kuraklıkta yağışın miktarı değil, yağış biçimi önemlidir.

Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki önümüzdeki yaz da geçen yaz gibi kurak geçecek.
Bu sene kışın ılıman geçecek olması, özellikle Doğu bölgelerinde kar yağışının da azalacağı anlamına geliyor. Bu da su kaynakları açısından olumlu bir durum değil. Yeraltı su kaynakları beslenemeyecek, göllerde eksilen su tamamlanamayacak. Bunun için biraz daha yağışlı bir kış geçirmemiz lazım. Bu kış beklediğimiz yağışlar, geçen seneki şiddetli kuraklığın tüm izlerini silmeye yeterli olmayacak, o yüzden su tasarrufuna devam etmemiz gerekiyor.”
 

Ynt: 2008 Kışı Soğuk Geçecek

Okyanus soğuğu nedir yahu? Basınımızın terim yaratma kapasitesi başka hiçbir memlekette yoktur herhalde ;D
 





Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,431
Mesajlar
1,517,891
Kayıtlı Üye Sayımız
172,077
Kaydolan Son Üyemiz
yasin29

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst