Yeryüzünde ki Cennet: Karadeniz

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan gezmen Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 0
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 3,078

gezmen

Karavan Yönetim
Mesajlar
4,757
Tepkime Puanı
77
Yer
Akhisar
Sabah Turizm'den alıntıdır.
Cavid Sezen


Yeryüzündeki cennet: Karadeniz
10.07.2009

[attachment=1]

Batısı tarihi, ortası bereketi, doğusu cenneti anlatan; inişleri çıkışlarıyla insanın yaşam çizgisine benzeyen başka bir dünyayı andıran Karadeniz'e gitmenin tam zamanı. Safranbolu'dan başlayacak yolculuğunuza, Sinop, Hıdırnebi, Maçahel ve Ayder gibi yerlerde konaklayıp, Sarp sınır kapısında son verebilirsiniz
Doğanın en güzel renklerinden olan yeşile, maviye ve rengârenk kır çiçeklerine tutkunsanız; ulaşılmaz güneşi, haşmetine akıl erdiremediğimiz dağları, sis ovalarını, şehrin kirliliğinden etkilenmemiş yayla kültürünü ve tarihte iz bırakmış yapıtları görmek istiyorsanız, adresiniz bu yaz Karadeniz olmalı. Her yönüyle sizi kendine âşık edecek Karadeniz'i gezmeye Safranbolu'dan başlamalısınız. UNESCO tarafından koruma altına alınmış kentin, her tarafı tarihin yazılmasına şahitlik etmiş konaklarıyla bezenmiş ara sokaklarında kendinize zaman verin. Sürgüne gönderilmiş Köprülü Mehmet Paşa adına yaptırılan caminin avlusunda güneş saatine bakarak saatinizi ayarlayabilirsiniz. Kenti kuşbakışı görebilmek için Osmanlı'nın 20. yüzyıl mimarisinin önemli örneklerinden biri olan Eski Hükümet Konağı yani Yeni Kent Müzesi'ne gidebilirsiniz. Dışarıdan gördüğünüz konakların iç mekânlarını ve geçmişteki ev yaşamını merak ediyorsanız; Kaymakamlar Evi olan şimdiki Etnografya Müzesi'ni gezebilirsiniz. Osmanlı'nın bölgedeki en büyük sancağı olmasının yanı sıra Kurtuluş Savaşı'nda önemli bir role sahip Şapka Devrimi'nin yapıldığı Kastamonu ilimize doğru yola çıkıyoruz. Kentin girişinde Bizanslılar tarafından yapılan Kastamonu Kalesi sizi karşılıyor. Ardından Liva Paşa Konağı, Hükümet Konağı, Nasrullah Camii, türbeler, konaklar, görülmesi gereken yerlerden bazıları. Meşhur Çekme helvasını tatmadan, Kastamonu el dokumalarına bakmadan şehirden ayrılmayın. Buradan sonra ilk bakışta bir Ege kasabasını andıran muhteşem koylara sahip Sinop yani Sinope'ye varıyoruz. Miletler döneminde yapılmış surları, Bizans kiliseleri, Selçuklu limanları ile Sabahattin Ali'lerin yattığı ünlü Sinop Cezaevi, şehrin önemli yerleri arasında geliyor. Ayrılmak istemeyeceğiniz Hamsilos Koyu, en kuzeyde yani ince burunda olmanın heyecanı, gezginlere büyük keyif verecektir. Çarpan balığının en iyi yapıldığı yerlerden biri olan Saray Restoran uğranılası yerlerden biri. Deniz molası vermek isteyenler Tepe Otel veya Boz Otel'de konaklayabilir. Karadeniz bölgesinin yazlık bölümü olan Gerze'den geçerek Kızılırmak'ın döküldüğü Bafra'ya ulaşıyoruz. Kızılırmak deltasının verimli topraklarındaki tütün bahçelerinden geçerek Roma İmparatoru'nun şehir planını yaptığı Bizanslıların önemli ticaret limanı olan Canik Dağları'nın eteğinde kurulmuş olan Samsun'a ulaşıyoruz. Atatürk Heykeli şehrin en önemli sembolü. Burada Arkeoloji Müzesi'nde mutlaka gezmelisiniz. Öyle ki sergilenen eserlerden gözlerinizi alamayacaksınız. Günümüzde sadece maketini gezebildiğimiz Bandırma Vapuru, Cumhuriyet tarihinin önemli kanıtlarından biri. Ve Karadeniz bölgesinin en önemli ikinci nehri olan Yeşilırmak'ın oluşturduğu Çarşamba Ovası'ndan geçiyoruz.

HORON VE KOLBASTI EŞLİĞİNDE...
Ünye ve Ordu'nun ardından Doğu Karadeniz'e geçiş yapıyoruz. İlk durağımız olan Giresun şehrinin ismini, keresus adı verilen ve tüm Avrupa'ya bu bölgeden gittiği rivayet olunanan alacalı kirazdan aldığı söylenir. Pek tabii fındığın en çok yetiştiği ilimizdir. Eski şehir merkezinde Rumlar ile Türklerin yaşadığı ihtişamlı konaklar, camiye dönüşen kiliseler ile Giresun Kalesi gezilmesi gereken önemli yapılar arasında. Tirebolu-Görele-Beşikdüzü üzerinden köftenin başkeni olan Akçaabat'a ulaşıyoruz. Akçaabat Kültür Parkı yemek için tavsiye ettiğimiz yerlerden biri. Yemeğimizin ardından bulutlar ülkesi olan Hıdırnebi Yaylası'na çıkıyoruz. Akşam yemeği sırasında horon ve kolbastı sizlere eğlenceli bir gece yaşatacak. Sabah yayla havasını içinize çekerek köy kahvaltısının tadına varabilirsiniz. Yayla yaşamını merak edenler ise kahvaltının ardından ellerinde fotoğraf makineleri ile kendilerinden çok daha önce kalkmış çayırlarda hayvanlarını otlatan, güneşin ilk ışıklarıyla tırpanlarını ellerine alarak zamana karşı yarışan peştemalli kadınları fotoğraflayarak ölümsüzleştirebilirler. Kısa yürüyüşlerin ardından şehre inerek Doğu Karadeniz'in en aristokrat şehri olan Trabzon'u gezebiliriz. Birçok uygarlığa ev sahipliği yapan, tarihin her aşamasında ticaretin önemli olduğu bu kentte İskitliler, Cenevizliler, Bizanslılar ve Osmanlıların izleri görülebilir. Şehir merkezinde 1924'e kadar yaşayan Rumlardan kalma eserler göze çarpıyor. Bunların arasında en önemlilerinden biri olan Ayasofya Kilisesi; 13. yüzyıl başlarında Komnenos kralı tarafından yapılmış olup 'kutsal bilgelik' anlamına geliyor. En ilgi çeken bölümü ise Adem ile Havva'nın yaratılışının tasvir edildiği kabartma yapı. Trabzon'dan sonra Of ilçesinden geçerek, Ladin ormanlarının eşlik ettiği muhteşem manzaralı Solaklı Vadisi'ne, sonrasında da Uzungöl'e varıyoruz. Gölün etrafında daha önce kendileri için yaşam alanı olan, daha sonra restore edilen küçük otelleri görerek buradaki retoranlarda yöresel lezzetlerin tadına varacaksınız. Sacda alabalık kavurma, lahana sarma, guymak, lahana çorbası favori yemeklerden. Öğle yemeğinin ardından Soğanlı Dağı'nın vadilerine gizlenmiş yüzlerce yıllık yaylaları gezebilirsiniz. Bu yaylaların en dikkat çekenlerinden bir tanesi içinde 600 yıllık evler barındıran Demirkapı Yaylası. Zirveye yaklaştıkça orman dokusu yerini otsu bitkiler ile görsel bir şölene sahiplik eden kır çiçeklerine bırakacak.

Sümela Manastırı'nı görmeden tur tamamlanmaz

[attachment=2]

Trabzon'un en önemli sembollerinden biri, halk arasında Meryem Ana olarak adlandırılan Sümela Manastırı. Altındere Milli Parkı'nın içinde yer alan, yapımı uzun yıllar süren, Osmanlı padişahları tarafından özel ödeneklerle desteklenen bu manastır, yeşilliklerin arasında saklı bulunan dik yamaçlar üzerine kurulu. Buraya yüzyıllar öncesinde rahiplerin manastırın yapımı sırasında kullandıkları yoldan sessizce, sadece Meryem Ana Deresi ile konuşarak çıkmanızı öneririz. Manastıra vardığınızda soluklanırken gördüğünüz güzelliğin, çekilen yorgunluğun değdiğini hissedeceksiniz.

Ayder gibisi yok

[attachment=3]

Rize'ye giderken, şehre girmeden önce Rize Kalesi'ni gezmelisiniz. Rize usulü çayı içerken çay bahçelerini ve denizin güzelliğini kuşbakışı fotoğraflayabilirsiniz. Ardeşen'e varmadan koruma altına alınmış 100 bölgeden biri olan Kaçkar Milli Parkı'nın içindeki Fırtına Vadisi'ne ulaşmış durumdayız. Tabii ki Fırtına Deresi'nde bulunan kırmızı renkli alabalık, mısır ekmeği, lahana sarması ve vazgeçilmez mıhlama yenilmeden yola devam edilemez. Tatlı olarak Laz böreğini denemenizi öneririz. Fırtına Vadisi'nin tüm haşmeti, yaşama karşı acımasızlığı sizi etkisi altına alacak. Bir anda sık orman dokusu ve yeşilin tüm tonları içinde kendinizi nehrin doğuşuna doğru yol alırken bulacaksınız. Yol üzerinde köyleri birbirine bağlayan tarihi taş kemer ve asma köprüler, dik yamaçlara kurulan evlere yük taşımak için yapılan basit teleferikler unutamayacağınız detaylardan. Vadi içinde ilerledikçe doğal hayatın içine gireceksiniz. Akşamüstü Çamlıhemşin'e doğru gidiyoruz. Bir dönem Rusya'ya gurbete gidenlerin getirdikleri altınlarla yaptıkları görkemli konakları, başlarını kuşdili şeklinde bağlayan hemşinli kadınları görerek şimdilerde turizm merkezine dönüşen, aslen Kaçkar Dağları'na çıkarken dinlenme merkezi olan Ayder Yaylası'na varıyoruz. Ladin ve kayın ağaçlarıyla bezenmiş yayla, güzelliğiyle cezbediyor. Konaklama için Ayder Yeşil Vadi ile Ayder Haşimoğlu Oteli, seçenekler arasında. Buradan sonra sabah erken kalkarak Ardeşen, Arhavi, Hopa üzerinden Sarp sınır kapısına giderek, Karadeniz sahil yolunu tamamlayabilirsiniz. Karadenizden ayrılmadan önce arkanıza dönüp mavi ile yeşilin en güzel tonlarına son kez tekrar bakın. Yaşamınızın en güzel fonlarından biri olacağına emin olduğumuz Karadeniz seyahatini hiç unutmayacaksınız.

7f0b8da6 5d8a 47f4 8c88 59fe2dee4a91


7cbb948f 7976 4eff 8964 6f0fda9aa83d


8055e9b9 d4e8 4240 b16b 82c4355daccd
 

Etiketler
Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,453
Mesajlar
1,518,129
Kayıtlı Üye Sayımız
172,106
Kaydolan Son Üyemiz
Ahmet AKGÜN

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst