Vurun Türkçe'ye

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan YOL Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 15
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 6,777

Etiketler


Ynt: Vurun Türkçe'ye

Görsel teknikler ile olumlu bir duruş.

Nasıl da çalıyorlar dudaklarımızın arasında ki kelimeleri.

Biraz dikkat etsek, dilimizi kullanırken.

Şu müthiş bağı daha da kuvetlendirsek.

"Herşey güzel olacak"
 

Ynt: Vurun Türkçe'ye

Dil bir milletin bağımsızlığının temel direğidir bunu herkes bilir ama yinede hovardaca harcamaktan çekinmez.
 




Ynt: Vurun Türkçe'ye

Konuştukları cümlenin içine ingilizce, fransızca vs kelimeler sokan,dükkanının tabelalarını farklı dillerde yazan,Dili yok edecek yeni ve uyduruk bileşik kelimeleri kullanan ve tüm bunların ne kadar görgülü ,kültürlü oldugunu göstermek için sürekli kullanan yumuşak soytarılara ithaf edilmiştir bu yazı...


Vatanını sevdiği iddeası içinde olan genç insanlar,orta yaşlılar,öğrenciler,öğretmenler,doktorlar,işçiler,memurlar,polisler,esnaflar,ev kadınları,emekliler , yani sizler ,hepiniz çocuklarınızı,torunlarınızı kendi ellerinizle öldürdünüz..Evet yanlış anlamadınız , siz... bir...potansiyel...katilsiniz.Kendi torununun öldürülmesine göz yumacak kadar pervasız,bilincsiz,amaçsız bir katil.Onlar ölürken yaşıyor olmanız yada olmamanız yada onları düşman askerinin öldürmesi önemli değil.Çünki siz atalarınızın bıraktığı bu topraklara ve varolma nedenlerinden biri olan dilimize ihanet ettiniz.

Keşke inancınız geregince zaman zaman dünyaya dönebilseniz ölümden sonra,keşke vatan kavramından bihaber oldugu için savaşmaktan kaçan torununuzu hüzünle ,pişmanlıkla izleyebilseniz.

Ağır oldu diye düşünmeyin ,ne bekliyordunuzki.Enperyalizmin boynunuza madalya takmasınımı?

Bakın eger bir devleti yıkamıyorsanız ,işi biraz zamana bırakır,yavaş yavaş,kültürüne ,degerlerine,en önemlisi diline saldırırsınız.Bu tarih boyunca geçer bir kuraldır.Tarih önce dilini kaybetmiş,sonra vatanını kaybetmiş devletler çöplüğüdür.

Daha kültürlü gözükmek için cümlelerinizde İngilizce ,Fransızca vs kelimeler kullanıyorsunuz,Dükkanlarınızın ismini değiştiriyorsunuz,anlaşılmaz bileşik ifadeler hoşunuza gidiyor.Ne için….aşağılık kompleksinizden ve adam yerine koyulmak için.Oysa siz adam değilsiniz.Çünki torununuzu öldürdünüz.

Mustafa Kemalin bir metnini yazmak istiyorum burada;

“Türk milletinin dili, Türkçe'dir.Türk dili dünyada en güzel en zengin ve en kolay olabilecek bir dildir.Onun için her Türk dilini çok sever ve onu yükseltmek için çalışır.BizdeTürk dili, Türk milleti geçirdiği nihayetsiz hadiseler içinde ahlakının, ananelerinin, hatıralarının menfaatlerinin, velhasıl bugün kendi milliyetini yapan her şeyin dili sayesinde muhafaza olduğunu görüyoruz.Türk dili Türk milletinin kalbidir,zihnidir.
Milli his ile dil arasındaki bağ çok kuvvetlidir.Dilin milli ve zengin olması milli hissin inkişafında başlıca müessirdir.Türk dili dillerin en zenginlerindendir, yeter ki bu dil şuurla işlensin.Ülkesinin yüksek istiklâlini korumasını bilen Türk milleti,dilini de yabancı dillerin boyunduruğundan kurtarmalıdır." GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK/1930.

Seversiniz degilmi Atamızı…hiç düşündünüzmü neden TDK yı kurdugunu, servetinin bir kısmınınıda bu kuruma bıraktıgını….torunlarınız ölmesin diye.

Bir devlet dilini kaybederse,birbirini anlayamaz,ortak şuurunu besleyemez,ortak bir paydasından mahrum olur,Vatan kavramını anlamsız bulmaya başlar,bir gün birileri gelir kapısına dayanırken ,dilini anlamadığı insanlar için savaşmayı anlamsız bulur.Zorla savaşanlarda ölür.

Henüz çok geç değil,elbirliği ile torunlarımızı ölmekten,esir hayatı yaşamaktan kurtarabiliriz.
Türkcesi varken başka kelime kullanmayalım,Yabancı isimleri olan dükkan sahiplerini uyaralım,gerekirse alışveriş yapmayacagımızı söyleyelim.Her yerde sesimizi yükseltelim.Bu sözcükleri, uyduruk cümleleri ısrarla kullananları uyaralım.Çocuklarımıza komşularımıza hem dil sevgisini,hemde önemini anlatalım.

TDK ya sahip çıkalım,onun görevini tam yapması ve hayatımıza yeni giren kavramlara Türkçe karşılık bulması için bastıralım.Çünki yabancı kökenli bir çok kelime bizler ilgilenmediğimiz için içimize sızıyor.Bu kurumu ancak baskı yaparsak çalıştırabiliriz.(Tdk.gov.tr )

Yani bilgisayarınızı açın,konpütürünüzü değil.

Ohaa olmalayalım yani…Saygılarımla.SelcukAtahan
 

Ynt: Vurun Türkçe'ye

Selçuk Bey
Bu güzel yazı için teşekkür ederim. Kendi adıma ve çocuklarım adına. Evet Dil bir milleti ayakta tutan en güçlü silahtır, en güçlü bağdır.
Selçuk bey bize söylenecek çok şey bırakmamış şu kadarını hatırlatayım. Selçuklu resmi dil olarak Farçayı kabul ettiği için yıkıldı. Osmanlı eğitim dili olarak Arapçayı kullandığı için birliğini kaybetti. Bir millet olarak 1000 yıldan beri tanrımıza yabancı dille yalvardık. İstek ve arzularımızı devlete yabancı dille bildirdik. Türkçeyi kötü kullanıyor olmamızın tek suçlusu biz değiliz, ama güzelleştirmek için gayret edebiliriz.
 

Ynt: Vurun Türkçe'ye

Esas sorun, toplumun eğitilmiş kesiminde. Toplumu yönlendiren, aydın diyebileceğimiz bu sayıca küçük grup. Bu kesim, birçok şeyde olduğu gibi dil konusunda da duyarsız davranınca, geriye kalan geniş yığınlardan ne bekleyebilirsiniz ki? Dilde arılaşma çabaları da devlet eliyle kesintiye uğratılınca, sonuç için üzgünüm...

Esen kalın.
Cavid Sezen
Not: Ortaokul II'de, Tarih öğretmeninin bayram konuşmasını daha arı bir Türkçe ile yapmasını sağlayan biri olarak, şimdiki durum, çok üzüyor beni/bizleri çookk...
 

Ynt: Vurun Türkçe'ye

http://www.tdk.gov.tr

Tdk
 



Ynt: Vurun Türkçe'ye

Bu da var..
http://www.dildernegi.org.tr/TR/default.aspx?F6E10F8892433CFFAAF6AA849816B2EF4376734BED947CDE

Cavid Sezen
 


Ynt: Vurun Türkçe'ye

En çok önem vermemiz gereken konu ! Atatürk'ün en çok üzerinde durduğu iki konuda biridir, Türkçe. Diğeri tarihdir. Bu yüzden Türk Dil Kurumu'nu bir de Türk Tarih Kurumu'nu kurmuştur. Tarihin sayfalarına baktığınızda Türkçe'sini korumuş toplumlar ayakta kalmıştır, kimliklerini koruyabilmişlerdi. Diğerleri ise yok olup gitmişlerdir, başkalaşmışlardır. Bunlara örnek dilini koruyabilenler Azerbaycan, Türkmenistan, Uygurlar, Gagavuzlar, İsveçliler, Finliler gibidir. Kimliklerini kaybedenler Bulgarlar (Türk toplumudur ! Slavlarla ilişkileri yüzünden Türk'lüklerini kaybetmişlerdir.). Ancak bu konularda umutsuzluk yok. Sonuna dek savaşacağız, bunu da başaracağız ! Atalarımızdan aldığımızı çocuklarımıza, torunlarımıza aktaracağız. Böylece Atalarımza yaraşır olacağız. Esen kalın !

Selçuk Dönmez


Kaşgarlı Mahmud böyle anlattı
Divan-ü Lügati’t Türk’te Kaşgarlı Mahmud, “Tanrı’nın devlet güneşini Türk burçlarında doğurduğunu ve onların milkleri üzerinde göklerin bütün teğrelerini döndürmüş olduğunu gördüm. Tanrı onlara Türk adını verdi ve onları yeryüzüne ilbay kıldı. Zamanımızın hakanlarını onlardan çıkardı; dünya milletlerinin idare yularını onların ellerine verdi; onları herkese üstün eyledi; kendilerini hak üzere kuvvetlendirdi. Onlarla birlikte çatışanı, onlardan yana olanı aziz kıldı ve Türkler yüzünden onları her dilediklerine eriştirdi; bu kimseleri kötülüklerin ayak takımının şerrinden korudu...” demektedir.
 

Ynt: Vurun Türkçe'ye

üzülerek bütün linklere (link bakarmısınız link ne?) baktım bütün yazıları okudumm..
peki ne yapmalıyızz nasıl kurtulabılırız bu durumdan yada artık kurtuluş sansını kaybettık mi artık türkçemiz bumu????
 




Ynt: Vurun Türkçe'ye

adrenalim' Alıntı:
üzülerek bütün linklere (link bakarmısınız link ne?) baktım bütün yazıları okudumm..
peki ne yapmalıyızz nasıl kurtulabılırız bu durumdan yada artık kurtuluş sansını kaybettık mi artık türkçemiz bumu????

Sn. Kılıç,
Öncelikle bu konuda umutsuzluk, yılgınlık yok. Türkçe matematik kökenli bir dildir. İçine ne denli çok yabancı sözcük almışsa da (Yaklaşık 10.000'dir. TDK'nin verileridir !) kendi koruma alanları vardır, yenilenebilir, türetilebilir bir dildir. Bir dil kullanılmadığında ölür. Tarihin pek çok döneminde bu durumlar olmuştur. Bu sorun yalnızca Türkçe için değil, tüm yeryüzü dilleri için geçerlidir. Türkçe çok daha kötüyken bile çok aydın, uzgörülü kişilerce uyarılar yapılarak korunmuştur. Türkçenin içinde arapça, farsça, fransızca, şimdi ise ingilizce sözcükler girmektedir. Neler yapabiliriz diye sormuşsunuz. Öncelikle;

*Bu konudaki kitapları okumalı, araştırmalı, sorgulamalayız.

*Dilin yalnızca konuşma kurallarını değil, yazım kurallarını da iyi bilmeliyiz. Kısaca öncelikle bilgi donanımımızı geliştirmeliyiz.

*Çevrenizde yabancı sözcük konuşanları uyarmalı konuyla ilgili Türkçe sözcükleri örnekler vermeliyiz. (Kırıcı olmadan ! Çünkü bu konuda bugüne dek kiminle konuştuysam kimse olumsuz görüş bildirmedi. Karşı çıkmadı dahası dikkat etmeye başladı.)

*Çevremize, çocuklarımıza yabancı sözcüklerle karşılık vermemeliyiz. Örnek; Bye bye gibi. Bunun yerine güle güle ya da içinizde Türkçe olarak ne geçiyorsa Toplumca onay görmüş tüm sözcükler olabilir.

*Dil ile ilgili bilgiağ (İnternet) sayfaları okunabilir.
www.dildernegi.org.tr ya da www.tdk.org.tr gibi.

*Son olarak önerebileceğim yazarlar; Oktay Sinanoğlu, özellikle Cengiz Özakıncı (Dil ve Din kitabı mutlaka okunmalı.), Ömer Seyfettin, Reşat Nuri Güntekin, Yunus Emre, Ali Şir Nevai, Kaşgarlı Mahmut, Feyza Hepilericiler gibi isimler.

Bu iş suya atılan taşın yayacağı dalgalar gibidir, uzaklaştıkça büyür de büyür. Biz gömülürken üzerimize son toprak atılana dek bu uğraş bitmeyecektir, o güne dek; bu işin bize düşen payını, olabildiğince iyi yaparak, bizden sonrakilere aktarmaktır.

Unutmayın; "Günün en karanlık anı güneşin doğmaya başlayacağı andır !"

Esen kalın.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,475
Mesajlar
1,518,493
Kayıtlı Üye Sayımız
172,126
Kaydolan Son Üyemiz
Mev

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst