Plastik Kirlilik Denizdeki Yaşamı Tehdit Ediyor

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan queensland Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 0
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 2,370

queensland

.The redness of the sky at dawn.
Mesajlar
2,018
Tepkime Puanı
2
Yer
40° 52.0' 29° 07.0'
Eski diş fırçaları, plaj oyuncakları ve kullanılmış kondomlar, Pasifik Okyanusu'nu kirleten malzemeler arasında yer alıyor. Bu malzemeler, deniz canlılarının yaşamını da tehdit ediyor.

Greenpeace'in 'Okyanuslardaki Plastik Döküntü' raporuna göre plastik, organik madde gibi çözülmüyor, okyanus akıntı ve gelgitleriyle sürüklenerek Hawai ve ABD'nin batı kıyılarına taşınıyor.

Dört ana kaynağı turizm, lağım suları, balıkçılık ve teknelerdeki çöp olan bu döküntünün yüzde 80'inin karadan, yüzde 20'sinin okyanuslardan geldiği belirlenen rapora göre, deniz kuşları, kaplumbağa, balina ve fokları da kapsayan en az 267 tür, denizlerdeki kirlilikten olumsuz etkileniyor.

Rapora göre, plastik kirlilik bütün okyanuslarda görülen bir problem.

Greenpeace'in Esperanza teknesinden Steve Smith, "küçük ve büyük parçalar halindeki plastik atıklar, okyanus yüzeyinden 50 feet aşağıda görülebiliyor. Okyanustaki plastikler, toksik sünger gibi hareket ederek kalıcı kirletici maddeleri de içine çekiyor" dedi.

Rapora göre, Gemilerden Kaynaklanan Deniz Kirliliğini Önleme Anlaşması (MARPOL) denizlerdeki plastik kirliliği önlemeyi amaçlıyor ancak kirlililiğin çoğu karadan kaynaklandığı için sorunu çözmüyor.

Rapor, Science dergisinde yayımlanan okyanuslarda yaşayan balık ve diğer canlıların, mevcut çevre kirliliği ve aşırı avlanma sürerse, 2048 yılına kadar yok olabileceğini anlatan araştırmanın ardından geldi.

İki hafta önce ise ABD İlaç Enstitüsü balık yemenin yararının hayvanlardaki toksin riskinden fazla olduğunu açıkladı.

Okyanus balıkları 2048'e kadar yok olabilir

Geçtiğimiz hafta açıklanan araştırmaya göre dünyada okyanuslarda yaşayan balık ve diğer canlılar, mevcut çevre kirliliği ve aşırı avlanma sürerse, 2048 yılına kadar yok olabilir.

ABD'li bilim adamlarının yaptığı araştırma şimdiden türlerin yüzde 29'unun yok olma noktasında olduğunu da göstermişti.

Science dergisinde yayımlanan araştırmanın yazarı Boris Worm, midye ve deniz tarağından tuna ve kılıçbalığına kadar tüm türlerin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dikkati çekmişti.

Boris Worm, bundan fok balıkları, katil balina ve yunuslar gibi memelilerinin de etkilendiklerini de kaydetmişti.
 

Etiketler
Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

BENZER KONULAR



GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,488
Mesajlar
1,518,697
Kayıtlı Üye Sayımız
172,144
Kaydolan Son Üyemiz
zeloni

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst