Maçka

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan penguen Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 0
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 3,805

penguen

Zirve
Mesajlar
1,599
Tepkime Puanı
11
Evet, haklısınız, uzun zamandır yurtdışı röportajlara kilitlendim kaldım. Türkiye’yi ihmal eder gibi oldum. Ama tek suçlusu ben değilim... Kimle konuşsam, kime sorsam, bir yurtdışıdır gidiyor. "Yok mu kardeşim şu ülkenin ezberlediğimiz kıyı köşesi dışında farklı bir yerlerine giden birileri" diye düşünürken, aklımıza müzisyen Volkan Konak geldi. Dikildim oradaki lakabıyla Volis’in karşısına, "Bana Maçka’yı anlatır mısınız" dedim.

İstanbul Maçka’dan bahsetmiyorum tabii... Konumuz, Konak’ın doğduğu büyüdüğü, Trabzon’daki Maçka... Evet, yerlisiyle konuşmak kopya çekmek gibi oldu ama göreceksiniz, değdi. Borsadaki tüyolar gibi, bir tür "inside information" aldım. Bu vesileyle Konak’ın ciddi bir seyahat tutkunu olduğunu, her yere kendi kullandığı otomobille gittiğini de öğrendim.

2967914


HER GİDİŞTE YENİ BİR KEŞİF

Türkiye’de konser için en çok gitmeyi sevdiğim yerlerin başında tabii ki Karadeniz geliyor. Size bir sır vereyim; hani bazen uçakla gittiğinizde uçak denizden karaya döner ya, o an aşağı bakıp, "Uçak şimdi düşse korkmam, Karadeniz’e düşeceğim nasıl olsa" derim. Her gittiğimde yeni bir şey keşfedecekmiş gibi hissediyorum. Tabii Ege’de konsere gitmeye de bayılıyorum. Akdeniz’in de havası başka.

MAÇKA’YA NEDEN GİTMELİ

Maçka’ya inanç turizmi, doğa turları, yayla turizmi ve yerel kültürü tanımak için gelebilirsiniz. Çok yakında Maçka-Gümüşhane vadisindeki kayak tesisleri de açılacak. Maçka belki de gizli kaldığı için geç tanındı. İyi mi oldu kötü mü, bilmiyorum. Henüz el değmedi, o yüzden de çok iyi korundu belki. Maçka’nın manastırlarının hepsi görmeye değer. Kuştul, Kızlar, Sümela bence en güzelleri. Sümela, dünyanın sekizinci harikası. Görünce, "Şükür, yaşıyorum" dersiniz. Müthiş bir kanyonda, yerden metrelerce yüksekte kayalara oyulmuş. Bir mağaradan bugünkü haline gelişi 1400 sene sürmüş. Dünyada eşi benzeri yok ama anlatamadık. Herkesten önce de kendi halkımıza. Kalabalık bir grup geldiğinde paranoya yapanları, bunlar ne yapıyor burada, diyenleri hálá hatırlarım. Amerika Başkanı geldi, Efes’te hacı oldu. Bırakın Sümela’da olsun. Esas hac yeri orası! Meryem Ana adına yapılan en önemli kiliselerden biri. Kuştul Manastırı, Kalyan’da. Sümela kadar iyi korunamamış ama çok güzel, bir tepenin başında. Kızlar Manastırı’na ise sadece kadınlar, kız çocukları kabul ediliyormuş.

AYDINLIĞI COĞRAFYASINDAN


Maçka’da lise bitirmemek ayıp. Okur-yazar oranı yüzde 98. Kahvede mi oturuyorsunuz, rahatlıkla kadınlar da gelebilir, yanınızda oturur, sohbete katılır. Ben başka bir kasabada doğmuş olsaydım Volkan Konak olamazdım. Babam işçi emeklisi ama 16 yaşımda beni İstanbul’a konservatuvara gönderirken aldı karşısına, "Bir genç dans, yüzme bilmeli, bir enstrüman çalmalı" dedi. Elime bir iskemle tutuşturdu, onunla bana dans etmeyi, vals yapmayı öğretti. Maçka insanının okumuş, aydın kişiler olmasının sebebi bence coğrafyadan kaynaklanıyor. Gökyüzünü görebilmek için boynunuzu kırıp bakmanız lazım. O kadar yüksek dağlar arasında çünkü. Tarım yok, deniz yok; hayvancılık desen, ancak hobi olarak yapılabilir. Okumaktan başka şansımız yoktu. En okuyamayan öğretmen çıkmıştır.

SEVGİLİLER VADİSİ


Trabzon’daki sevgililer el ele gezebilmek için Maçka Vadisi’ne gelir. Çünkü kimse rahatsız etmez, neden el ele tutuştun, diye üzerine yürümez. Bizim orda kadınlar özgürdür, herkes saygılıdır. Maçka’da, Karadeniz’deki tutuculuktan iz yok. Civarda, beş yıldızlı oteli olan tek kasabayız. Birçok pansiyon ve küçük otel de var. Maçka’ya gidecekseniz yerel şenliklerin olduğu zamanı öğrenip gidin. Çok güzel yayla şenliklerimiz var. Beşikdüzü, Çaykara, Hamsiköy yakınlarında yayla geleneği devam ediyor, halk dansları, geniş katılımlı horon, piknik yapılıyor. Bir de bu sitelere mutlaka bakın: www.macka.bel.tr ve www.ornekalan.com Ayrıca oradayken belediyeden her türlü bilgiyi alabilirsiniz. Belediye Başkanı Ertuğrul Genç, herkese yardımcı olacak, benim selamımı söyleyin yeter.

BURALARDA KALIN VE YİYİN

Buraya geldiniz mi Coşandere Vadisi’ni görmeden dönmeyin sakın, inanamayacaksınız. Yöre mutfağı ve kültürünün sergilendiği çok güzel tesisler var. Ama hepsi doğaya saygılı, coğrafya ile bütünleşen tesisler. Favorim, Coşandere Evleri. (www.cosandere.com) Hem yemek içmek süper hem de doğanın ortasındasınız. Derenin sesiyle uyuyorsunuz. Bir alabalıkları var ki, çeşit çeşit. Bütün Trabzon alabalık yemeye oraya gelir. Spor yapmak isterseniz ciple yayla safariye çıkın, Paintball oynayın. Hamsiköy yakınında Zitaş Evleri’ni de çok seviyorum ben. (www.ziganatatilkoyu.com) Bizim serander dediğimiz yapıları odalara dönüştürdüler. Bunlar yerden yüksekte, ayaklar üzerinde duran, bazısı taş çatılı tahıl ve ürün depoları. Daha büyük ahşap bungalovlar da var. Yemeklerin hepsi yöreye özgü. Kuymak (mıhlamanın bize özgü olanı), fasulye kavurması, hamsi yemekleri, karalahana ve pazı dolması, turşu kavurması yemeden dönmeyin. Bir de Özkan Sümer’in yeğeni Abdülkadir’in açtığı -lakabı Panco-, Maçka-Sümela yolu üzerindeki Sümer tesisleri var. Dere kenarında oturuyorsunuz. Alabalığı ve mezeleri muhteşem.


Evrim SÜMER-HÜRRİYET
 

Etiketler
Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,438
Mesajlar
1,517,965
Kayıtlı Üye Sayımız
172,091
Kaydolan Son Üyemiz
Engin Koygun

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst