Inanna'dan Leylaya

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan cculsuzz Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 2
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 1,316

cculsuzz

Kamp I
Mesajlar
147
Tepkime Puanı
1
Yer
İzmir
Gönül Tekini tanırmısınız? Aslına bakarsanız sanmıyorum çogunuzun tanıdığını.Ancak size sorsaydım 1. lig futbol takımlarını,futbolcularını ,teknik direktörlerin hatta kulüp masörlerinin isimlerini veya falanca futbolcunun falanca maçta attığı golün dakikasını anında söyler ve kritiğini yapardınız.Belki bu örnek bir erkek için daha uygun oldu ama kadınlar içinde aynı değilmi durum .Tv den yayınlanan falanca dizinin,falanca oyuncunun adını,sevgililerini kadar bilmiyormu bir çok kadın.

Sorun insanımızın bu ilgi alanlarına kanalize olmaları,bu konulardan hoşnut olmaları değil,elbet insan hoşlandığı şeyleri yapmalıdır.Sorun ben Türk üm ,ben vatanseverim,Atatürkçüyüm vs diyen insanların cumhuriyet elden gidiyor diye aglarken streslerini bu maçlarda veya dizilerde atmaları.

Oysa o futbolcunun,o artistin ismini biliyorsanız ,Gönül Tekin isminide bilmek zorundasınız.Çünki geleceginiz bu ülkenin yetiştirdiği insanlara ne kadar sahip çıktığınızla alakalıdır.Onlara sahip çıkarsanız onları yüceltirseniz ışıgı ile sizleri aydınlatacaklardır.

Kendisi, (gururumuz ve büyük dilcimiz müteveffa Profösör Şinasi Tekinin eşidir) Harvard üniversitesinde halen Türkoloji bölümünde sanat tarihi profösörüdür.Ayvalıkta,Harvard üniversitesine bağlı Osmanlıca yaz okulunu kurmuş,kıt kaynaklarını her sene 20 civarında en iyi amerikalı ögrencinin bu ülkeye gelmesini,bu ögrencilerin bu ülkenin insanlarını tanımasını ve ileri derecede osmanlıca eğitimi vererek , ilerisi için bu toprakların cografyasına sahip çıkmayı hedeflemiştir.

Harvard yayınlarından bir çok kitabı bulunmaktadır.Ayrıca kesintisiz olarak 20 küsür yıldır yayın yapan bir Türkololoji dergisinin editörüdür.

Küçük oğlumu herhangi bir futbol maçına götürmeden önce ,tanışma şerefine nail olması gereken değerlerimizden biri olan Gönül hanıma götürmüştüm Ayvalıkta.Bizi kabul etmiş ogluma ilgi göstererek ögütlerde bulunmuştu.Bundan onur duyuyorum .Onun hakkında yazılabilecek o kadar çok şey varki.Ancak Türk sanat tarihini,sümerlerden günümüze mitolojimiz hakkında bir şeyler ögrenmek istiyorsanız,her kapı ona çıkacaktır.

İnternetten ayrıntılı haberlerine ve görüntülerine ulaşabilirsiniz.Sümer mitolojisinin edebiyatımıza nasıl yansıdığı konusunda genel bir bilgi almak isterseniz, Amerika'daki Harvard Üniversitesi'nin Türkoloji Profesörü Gönül Tekin'in Harvard Yakındoğu Dilleri ve Medeniyetleri Bölümü Yayınları'ndan 1992'de çıkan "Çengnáme" isimli muhteşem eserini temin edip okuyun. "Mecnun" kavramının gerisinde nelerin bulunduğunu öğrenmek için de, yine Gönül Hanım'ın "Leylá ve Mecnun" kitabını okumanız kafi . . .

Aşagıda kısa bir alıntı bulacaksınız.Saygılarımla .Selcuk Atahan





İnanna’dan Leyla’ya . .


İnanna, Sümer medeniyetinde bereket ve aşk tanrıçasıydı. Sümerler'den sonra ortaya çıkan Sami kökenli Babil uygarlığında "İştar" adını aldı. İştar, ismi bizde şimdi "Temmuz" olarak várolan çoban tanrı "Dumuzi" ile evlendi, bu evlilik didişmelerle geçti ve Dumuzi yeraltına sürgüne gitmek zorunda kaldı. Ama yılda bir defa yeryüzüne çıkarak karısı İştar ile ilişkiye girecek ve yeraltından yerüstüne "yükseldiği" inancı, sonraki binyılların dinlerinde de etkili olacaktı.
İşte, İnanna ile İştar'da şekillenen bereket tanrıçası kavramı, ileriki asırlarda medeniyetler ve kıt'alar arası bir yolculuğa başladı. İştar, eski Mısır'da "Osiris", Fenikeliler'de "Adonis", Roma döneminin Anadolusu'nda "Attis" ve Hristiyanlık öncesinin pagan Avrupa'sında "Ostara" oldu. Pagan dönemi Avrupalıları'nın tanrıçaya hürmeten her sene bahar ve bereket şenliği olarak kutladıkları Ostara bayramı, Hristiyanlık sonrasında "Ester" halini aldı. "Ester", yani Hazreti İsa'nın göğe yükselmesinin kutlandığı "paskalya"... Paskalya hálen Hristiyan dünyasının en önemli dini bayramıdır ve göğe yükselme düşüncesinin temelinde, İştar'ın kocası Dumuzi'nin yeraltından yeryüzüne yükselme motifi yatmaktadır.
Miláttan önce 2500'lerde astronomiye olan merakın artmasıyla, yeryüzü tanrıları ve tabiat güçleri, göklerde de yeralmaya başladılar ve tanrılarla gök cisimleri arasında sembolik ilişkiler kuruldu. İnanna, bu ilişkilendirme döneminde Venüs yıldızı oldu ve Venüs, aşk sembolü haline geldi.

Mitolojinin İştar'ı yahut İnanna'sı, aslında hızlı ve maceralı bir hayat süren cilveli bir tanrıçaydı. Bahçıvanlardan efsane kahramanı Gılgamış'a kadar çok sayıda sevgilisi vardı ama en önemli birlikteliği, kocası Dumuzi ile yılda bir defa girdiği ilişkiydi. İştar tapınaklarındaki rahibeler, tanrıçaya olan bağlılıklarını göstermek için her ilkbaharda bir erkekle para karşılığında ilişki kurarlar ve kazandıklarını tapınağa verirlerdi. Tapınağın başrahibesi ise hükümdarın yatağına girer ve böylelikle de İnanna ile Dumuzi'nin birleşmesini temsil eden "kutsal evlilik töreni" icra edilmiş olurdu.
Şimdi, İnanna yahut İştar adını taşıyan Mezopotamya tanrıçasının gölgesinin, binlerce sene sonra günlük hayatımızda hálá nasıl várolduğunu anlatayım:
Batı dünyasına Eski Yunan, Roma ve paganizm yoluyla sızan ve hüviyetlerini isim değiştirerek muhafaza eden Sümer tanrıları İslám álemine dini unsur olarak değil, efsane kahramanı şeklinde girdiler. Bu kahramanlardan biri de meşhur "Leylá ile Mecnun" hikáyemizde idi ve İnanna yahut İştar, bizim meşhur Leylá'mız oldu!

Leylá iláhi bir sevgilidir, her kadın aslında bir Leylá'dır, İştar'daki iláhi unsur, Leylá'da da vardır. İştar zamanla Venüs ile özdeşleşmiştir ve Venüs sadece geceleri görünür. "Leylá" ismi, Arapça'da "gece" demek olan "leyl" kelimesinden gelir, "geceye ait" demektir ve en zevkli ilişki, geceleri yaşanandır. İştar, Sümer kabartmalarında yanında bir arslanla beraber yeralır; arslan İştar'ın iláhi gücünün sembolüdür ve bizim hikáyemizdeki Leylá'nın yanında da mutlaka bir arslan yahut kaplan vardır ve Mecnun ne zaman Leylá'ya yaklaşmak istese karşısına bu arslan çıkar. Leylá ile Mecnun'un ayrılıkları İştar ile Dumuzi'nin ayrılığının benzeridir ve hikáyenin eski versiyonlarındaki semboller de Sümer mitolojisindeki sembollerin ya tıpatıp eşi, yahut asırlar sonrasına uyarlanmış şekilleridir. Sözün kısası, Sümer zamanının tanrıça İştar'ı, bizde hemen herkesin bildiği bir efsane-masal hálinde hálá yaşamaktadır.
Leylá ve Mecnun hikáyesi, binlerce sene öncesinin inançlarının günümüzdeki akislerinin sadece biridir. Üstelik divan edebiyatımız, edebiyat tarihçilerimizin dikkatlerini pek çekmemesine rağmen, geçmişi eski Mezopotamya'ya dayanan bu şekilde daha birçok kavramla doludur.
 

Etiketler

Ynt: Inanna'dan Leylaya

Gönül Tekin ismini ilk defa bir televizyon programında duydum adını söylemekte bir zarar varmı bilmiyorum Murat Bardakçı'nın konuğu olarak
tv seyredenlerden değilim ama gezi programlarını ve tarihin arka sayfalarını kaçırmamaya özen gösteririm.
(Demek ki dizi seyretmekten başka şeyler izleyen Bayanlar da varmış :smiley: )
Tarih ya da yaşam sadece bir tarafın yazdığı ile anlaşılmaz değişik yazılar ve yazarlar da okumalaısınız diye düşünenlerdenim. O doğrudur, bu yanlıştır dememek lazım herkesin kendi karakterine göre kendi doğruları vardır.
Gönül Tekin hanım model alınması gereken insanlardan birtanesi. Örnek demek illaki bizim de okul kurmamız gerektiği anlamına gelmez. Onun odağını örnek al, mücadele şevkini, okuma, öğrenme ve öğretme sevgisini örnek al.

Evet haklısınız biz çok farklı bir şekilde deşarj oluyoruz millet olarak dinlenmek için tv izliyoruz. Eğlenmek için diskoya maça gidiyoruz. Gitmeyin demiyorum Sadece akşamları 15 dakika kitap okusak bir zaman sonra fark edeceğiz ki hayatımızdan sürekli vermiyoruz, birşeyler de almaya başlayacağız. Bunu kendimiz için yapalım. Denemeye değer, evet kabul, çok zor ama Biz Türkler zaten hep zoru başarırız

Konu için teşekürler

Saygılar...
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,475
Mesajlar
1,518,493
Kayıtlı Üye Sayımız
172,126
Kaydolan Son Üyemiz
Mev

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst