Hindistan Suyu Emiyor, Denizler Yükseliyor

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan SEVAL Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 0
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 2,247

SEVAL

www.sevalduban.com
Mesajlar
3,866
Tepkime Puanı
39
Web
www.sevalduban.com
Hindistan’ın yeraltı sularını haddinden fazla çekmesinin, tüm dünyadaki denizlerin seviyesinin yükselmesine yol açtığı bildirildi.

New Scientist dergisinin haberine göre, uydudan yapılan ölçümler, Hindistan’ın Kuzeyinde her yıl yeraltından 54 trilyon litre su çekildiğini ortaya koydu. Yeraltından çekilen bu suyun çoğu okyanuslara akıyor, bu da deniz seviyesini yükseltiyor.


[attachment=1]

2002 yılından bu yana dünya çapındaki su kaybını uydular aracılığıyla ölçen Haydarabad’daki Milli Jeofizik Enstitüsü’nden Virendra Tiwari ve ekibi, hayret uyandıracak sonuçlara ulaştı.

[attachment=2]

21 MİLYON OLİMPİK HAVUZ DOLDURUR

Elde edilen verilerde, Hindistan’ın Kuzeyi ve çevresindeki yeraltı sularının alışılmadık ölçüde hızla “emildiği” belirlendi. Tiwari ve ekibinin hesaplamalarına göre 2002-2008 arasındaki yıllık kayıp 21 milyon olimpik yüzme havuzunu doldurmaya yetiyor.

Colorado Üniversitesi’nden John Wahr ise topğrağın gereğinden fazla su çekmesine tarımın yol açtığını öne sürdü.

Yeraltındaki bu “emişin” sürmesi durumunda bölgede yaşayan yaklaşık 600 milyon insanın gelecek birkaç yılda ciddi su sıkıntısıyla karşı karşıya kalabileceği belirtiliyor.


YERALTINDAN DENİZE

Aşırı su çekilmesinin yol açtığı diğer bir olumsuz etki de deniz seviyesinin yükselmesi. Zira yeraltından çekilen bu suyun çoğu okyanuslara akıyor.

Tiwari’nin ekibi, bu yüzden küresel düzeyde denizlerde su seviyesinin yılda 0,16 milimetre yükseldiğini hesapladı. Bu da yerküredeki toplam deniz seviyesi yükselmesinin yüzde 5’ine karşılık geliyor.


Kaynak: Milliyet / HaberTurk

Hindistan su top


Hindistan su up2
 

Etiketler
Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,475
Mesajlar
1,518,492
Kayıtlı Üye Sayımız
172,126
Kaydolan Son Üyemiz
Mev

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst