Hayatımızı Değiştiren Müslüman İcatları

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Kayberen Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 6
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 8,060

Kayberen

Kayberen
Mesajlar
292
Tepkime Puanı
1
Yaş
30
Yer
Moğolistan - Ulan Batur
Hayatımızı Değiştiren En Büyük 10 Müslüman İcadı...!

1-) Ameliyat

cer1.jpg


Ünlü doktor El Zehravi, 1000 yılı civarında, 1500 sayfalık bir resimli ansiklopedi yayınladı. Ameliyatın içeriklerini anlatan bu ansiklopedi yayınlandığı günden itibaren 500 yıl boyunca Avrupa’da doktorların başvurduğu bir kaynak oldu. El Zehravi’nin birçok keşfi arasında, erimekte olan kedi bağırsağını yaraları dikmekte kullanmak da vardı. El Zehravi ayrıca, ilk sezaryen ameliyatını gerçekleştirdi ve ilk forsepsi icat etti.

2-) Kahve

kahve1.jpg


Kahve ilk olarak dokuzuncu yüzyılda Yemen’de üretildi. İlk kullananlar, uzun ibadet gecelerinde ayık kalmaya kalan Sufilerdi. Sonradan bir grup öğrenci tarafından Kahire’ye getirilen kahve, kısa bir süre içinde bütün bölgeye yayıldı. 13’üncü yüzyılda Anadolu’ya ulaşan kahve, 16’ıncı yüzyılda Venedikli bir tüccar sayesinde İtalya’ya getirilerek ilk defa Avrupalılarla buluştu.

3-) Uçak

dlattach.html%3Btopic=12512.0%3Battach=858%3Bimage


Abbas bin Firnas, uçmak için bir araç geliştiren ve uçmayı başaran ilk insandı. Dokuzuncu yüzyılda kanatlı bir araç geliştiren Firnas, bir nevi kuş kostümü ortaya çıkardı. Firnas, İspanya’nın Cordoba şehrinde giriştiği ilk denemesinde havalanmayı başardı ve yere düşüp belini kırmadan önce birkaç dakika uçmayı başardı. Firnas’ın tasarımları şüphesiz yüzyıllar sonra ünlü İtalyan sanatçı Leonardo da Vinci’yi etkilemişti.

4-) Üniversite

HarranUnivetsitesi.jpg


Genç prenses Fatima el-Firhi 859 yılında Fas’ın Fez kentinde birinci seviye eğitim sunan bir üniversite açtı. Kız kardeşi Miriam, üniversiteye bitişik bir cami kurdu ve iki yapı birden Karaviyyin Medresesi’ni oluşturdu. Yaklaşık 1200 yıl sonra hala açık olan medresenin, İslam geleneğinin temel değerlerini öğrenmek için ayrı bir yere sahip olduğu ifade ediliyor. Ayrıca, El Firhi kardeşlerin dünya çapındaki genç Müslüman kadınlara örnek olması umuluyor.

5-) Cebir

cebir.jpg


Cebir kelimesi, İranlı matematikçi Harezmi’nin dokuzuncu yüzyılda yayınladığı ünlü “Hesab ül-Cebir vel-Mukabele”, (Düşünce ve Denge Hesapları) isimli tezinden gelmektedir. Yunan ve Hindu sistemlerinin köklerine dayanan yeni cebir düzeni, rasyonel sayıları, irrasyonel sayıları ve geometrik büyüklükleri birleştirici bir sistemdi. Harezmi, üslü sayılar fikrini de ilk kez ortaya atan kişiydi.

6-) Optik

optik_2_clip_image013.gif


Çok bilinmeyen bir gerçek de optik alanındaki ilk büyük adımların Müslüman dünyasında atılmış olmasıdır. 1000 yılı civarında İbni Heysem, insan gözünün nesnelerden yansıyan ve göze giren ışık huzmeleri sayesinde bu nesneleri görebildiğini kanıtladı. İbni Heysem böylece Öklid ve Batlamyus’un ışığın göz tarafından saçıldığı teorilerini de yanlışlamış oldular. Bu büyük Müslüman fizikçisi ayrıca, optik sinirle beyin arasındaki bağlantı sayesinde nesnelerin dik görülmesini sağlayan karanlık kutu (camera obscura) tekniğini keşfetti.

7-) Müzik

muzik.jpg


Müslüman müzisyenlerin yaptığı müzikler, sekizinci yüzyılda yaşamış olan Frank kralı Şarlman döneminden itibaren Avrupa’yı etkilemeye ve Bağdat ve Cordoba’nın müziğiyle rekabet etmeye başladı. Ortadoğu’dan Avrupa’ya gelen birçok enstrümanın arasında lavta ve kemanın atası diyebileceğimiz rahab da bulunuyordu. Ayrıca modern müzik ölçülerinin de Arap alfabesinden doğduğu söylenmektedir.

:cool: Diş fırçası

misvak.jpg


Diş fırçası kullanımını ilk kez, 600’lü yıllarda Hz. Muhammed döneminde yaygınlaşmaya başlamıştı. Misvak ağacından alınan dalları kullanan Hz. Muhammed, dişlerini temizler ve nefesini tazelerdi. Misvaka benzerlik gösteren malzemeler bugün üretilen diş macunlarında kullanılmaktadır.

9-) Manivela

image140.jpg


Devrimsel manivela bağlantılı mil sistemi dahil olmak üzere, modern dünyada kullanılan birçok otomatik sistem ilk kez Müslüman dünyasında kullanılmaya başlandı. Devirli hareketi, doğrusal harekete çevirmeye yarayan manivela ağır nesnelerin kolaylıkla kaldırılabilmesini sağladı. El Cezari tarafından 12’inci yüzyılda keşfedilen bu teknoloji, dünya çapına yayılarak, bisikletten içten yanmalı motorlara kadar birçok icadın önünü açtı.

10-) Hastaneler

290041.jpg


Hasta koğuşları ve eğitim odalarıyla bugün bildiğimiz anlamda hastanelerin temelleri, dokuzuncu yüzyılda Mısır’da atıldı. Bilinen ilk hastanelerden biri 872 yılında Kahire’de kurulan Ahmed bin Tolun hastanesiydi. Tolun hastanesi hasta olan herkese gerekli bakımın gösterilmesi şeklindeki Müslüman geleneği dolayısıyla ihtiyaç sahiplerini bedava tedavi ederdi. Kahire’de temeli atılan modern hastaneler, kısa zaman içinde tüm Müslüman dünyasına yayıldı.

NOT: Resimler tarafımdan konuya uygun olacak şekilde bulunmuştur, temsilidir...! (ByEscobar - Eren)
 

Etiketler
Ynt: Hayatımızı Değiştiren Müslüman İcatları

Sevgili eren bey kardeşim bizi bilgilendirdiğin ve bu güzel paylaşımın için çok teşekkürler.
saygılar
 


Ynt: Hayatımızı Değiştiren Müslüman İcatları

Bir yılın 365 gun 6 saate oldugunu ilk Omer Hayyam bulmustur... O zamanlar dunyanın yuvarlak ve gunesin etrafında dondugunude bulmustur..
 

Ynt: Hayatımızı Değiştiren Müslüman İcatları

acaba neden hala Araplari Turk toplumuna bu kadar zarar verdikten sonra bile ayakta alkisliyoruz

Ayrica Muzik olsun universite olsun bunlar arap icadi degildir
universite cok eski caglara dayanir en azindan bi antik yunan toplumlarini inceleyin
hatta koydugunuz fotograf bile antik yunan donemine ait

ve muzik denilen olay ise bizim atalarimizda da vardi orta asyada yug torenlerinde goc savas ve cenzelede dahi muzik yapilirdi

saygilar
 




Ynt: Hayatımızı Değiştiren Müslüman İcatları

Mehmet_Can' Alıntı:
acaba neden hala Araplari Turk toplumuna bu kadar zarar verdikten sonra bile ayakta alkisliyoruz

Ayrica Muzik olsun universite olsun bunlar arap icadi degildir
universite cok eski caglara dayanir en azindan bi antik yunan toplumlarini inceleyin
hatta koydugunuz fotograf bile antik yunan donemine ait

ve muzik denilen olay ise bizim atalarimizda da vardi orta asyada yug torenlerinde goc savas ve cenzelede dahi muzik yapilirdi

saygilar

Yorumunuz için teşekkürler, haklısınız, resimler temsili resimler ayrıca Arap değil Müslüman dedim, yani Bizde müslümanız, ayrıca müziği buldukları tabiki söylenemez, sadece müziği kendi dönemlerinde geliştirip, Müzik konusunda diğer medeniyetlerin önünde olduklarını vurgulamak istedim, Size hak veriyorum, Araplar'ın bize yararı oldukları söylenemez ancak, bu tür konular evrenseldir, dost düşman ayırt etmiyoruz, en basit örneklerden, Kemal Atatürk zamanında ülkemizi işgal eden, bize çok çektiren o kadar devlet var, kurtuluştan sonra, şimdi bu günlerde, okullarda derslerimizde onların dillerini öğreniyoruz ;) Yabancı müzikleri dinliyoruz ;) Yıllarca savaştığıız Çin'den Dünya dolusu Mal satın alıyoruz ;)
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,475
Mesajlar
1,518,493
Kayıtlı Üye Sayımız
172,126
Kaydolan Son Üyemiz
Mev

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst