Gore-tex Bot Su Geçirmezliği Hakkında

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan calcio9 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 68
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 105,804
Ynt: Gore-tex Bot Su Geçirmezliği Hakkında

bu ütü olayını aldığım yer söyledi, iticilik olayını canlandırmak içinmiş.
acaba, itici spraylere gerek kalmadan asla nefes alabilirliği kesilmeyen, goretex harici ürünler var mıdır

Etiketler

Buharlı ütü ancak sizin görmediğiniz lekeler ve gözenek tıkanmalarınık temizliyor olabilir, bu şekilde iticilik ( DWR ) canlandırabilir.

Nefesalabilirliği kesilmemesi için su iticiliğini keybetmemesi ve kirlenerek gözeneklerinin kapanmaması gerekli. Bu da çok mümkün değil. En uzun süre dayanan ürünler NanoSphere tarzı, üretim sonrası işlem değil, üretimin kendinden gelen bir iticiliğe sahip olan tekstil ürünleridir. Bunlar da sadece pahalı soft-shell'lerde mevcut + gene su geçirmez değiller.

Toko, Nikwax, Grangers, Edelrid Türkiye'de bulup güvenerek kullanabileceğiniz ürünler. Hepsinin farklı ürünlerini kullandım ama genel testlerine baktığımda Sprey ürünler ne marka olursa olsun en iyi sonucu veriyor. Nikwax'ın temizleme ürünleri daha başarılı, Toko'nun proof'lar. Ayrıca Toko'da termal iç giyim için bile özel temizlik ürünleri var, mammut sports grubun altında olduklarını hissettiriyorlar bu konuda bile ( Toko aslen kayak/board için bakım-wax ve tamir + müsabalar için tekstil üreten bir alt grup )

calcio9' Alıntı:
İstanbul Karaköy Kutup Ayısı Mağazasından aldım ürünü.İlgi alaka çok güzel ürünlerde ki avantajları dezavantajları anlatıyorlar elindeki ürünü satmak yerine kullanacağınız sekle göre yönlendiriyorlar fakat ikidir bu sorunu yaşamamdan dolayi bende değişim yerini iade isteyeceğim bu sefer.O civarda ki magazalarda da model veya numara sıkıntısı var.İki markada da 42 numara bot oldu bana.Bu sefer çeşidi daha bol olması sebebiyle internetten şipariş vermeye düşünüyorum.Umarım sıkıntısız bir ayakkabıya denk gelirim.

Ayağınıza denemeden bot almanızı pek tavsiye etmem.. görücü usulü evlenmek gibi olur :smiley:

Gore tex ve diğer su geçirmez kumaşlar birer efsane değil aslında...

Bir ayakkabıda gore tex ne kadar başarılı olur bu tartışılır, kişinin ayak anatomisine, yürüyüş şekline, kilosuna vs...

Kullandığınız marka ne kadar güvenilir olsada, ayakkabının su geçirmezliği tamamen kullanıcıya bağlıdır bence.

Ayakkabıyı, bir ceket veya pantlon olarak değerlendirmemek lazım, üstümüze ceket, pantlon ve ayakkabıdan oluşan gore tex veya su geçirmez malzemeden yapılmış malzemelerimizi giyip yürüyüşümüze başlıyalım... sizce bunların içinde en çok hangisi deforme olur(tabiki ayakkabımız)...

Sonuç olarak, dağ'lar hariç(tepeleri karıştırmıyorum) ;D, goretex benim için saçma bir malzeme... hafta sonu yürüyüşlerinde ve şehir kullanımında faydasını görmedim...

Kış sporları ve gerçek dağcılık yapmayanlara önermiyorum, yok ben bunu sadece marka olarak kullanmak istiyorum diyenlere ise cevabım susmak olacak...

serif.ru' Alıntı:
Gore tex ve diğer su geçirmez kumaşlar birer efsane değil aslında...

Bir ayakkabıda gore tex ne kadar başarılı olur bu tartışılır, kişinin ayak anatomisine, yürüyüş şekline, kilosuna vs...

Kullandığınız marka ne kadar güvenilir olsada, ayakkabının su geçirmezliği tamamen kullanıcıya bağlıdır bence.

Ayakkabıyı, bir ceket veya pantlon olarak değerlendirmemek lazım, üstümüze ceket, pantlon ve ayakkabıdan oluşan gore tex veya su geçirmez malzemeden yapılmış malzemelerimizi giyip yürüyüşümüze başlıyalım... sizce bunların içinde en çok hangisi deforme olur(tabiki ayakkabımız)...

Sonuç olarak, dağ'lar hariç(tepeleri karıştırmıyorum) ;D, goretex benim için saçma bir malzeme... hafta sonu yürüyüşlerinde ve şehir kullanımında faydasını görmedim...

Kış sporları ve gerçek dağcılık yapmayanlara önermiyorum, yok ben bunu sadece marka olarak kullanmak istiyorum diyenlere ise cevabım susmak olacak...

GORE TEXi kim ne şekilde efsane olarak görüyor bilmiyorum. Gore Tex bot özelliği taşıyan ayakkabılar su geçirmez ayakkabılar değildir. Gore Tex ayakkabının içerisindeki nemi dışarıda tutan teri dışarı atılmasına olanak sağlayan bir iç astardır.
süet deri yada nubuk botların dış yüzeyi su almaya başladığı halde iç kısımlarının kuru kalmasını sağlayan bir astar.
Tamamen su geçirmez bot/ayakkabılar WATERPROOF olarak sınıflandırılıyor.
Waterproof ayakkabı ve botlar suyu en dış katmandan başlayarak dışarıda tutma özelliğine sahiptir. Waterproof botların kötü yani botun içerisindeki nem de dışarı atılamıyor ve bu nedenle de pek tercih edilmiyorlar.
Water Resistant ve Water Repelant gibi başka sınıflandırmalar da var ama bunlar genelde su alıyor.
Gore Tex botların rutin bakımını yapmanız gerek. Gore Tex nem buharını geçiren ama sıvı halde suyu geçirmeyen özel bir membrandan oluşmaktadır.
zamanla bakımı yapılmayan ayakkabılarda gözle görülmeyen küf ve ayağımızdaki deriden atılan deri molekülleri yüzünden GoreTex üzerindeki mikronluk gözenekler tıkanıyor. Bu nedenden dolayı botun içerisindeki nem dışarı atılamıyor ve ayakta terleme oluyor.
Ayaktaki bu terleme dışarıdan su alma ile karıştırılabilir.

Bunun dışında, dikkat etmezseniz.. botun içerisine giren minik bir taş veyz bir dal parçası GoreTex dokusuna zarar verebiliyor.. ve zamanla zarar gören bölgeden su sızıntısı olabiliyor.

Botunuza bakmazsanız, sizi yarı yolda bırakabilir ;)

serif.ru arkadaş "hafta sonu yürüyüşlerinde ve şehir kullanımında faydasını görmedim..." demiş..
şehirde baton veya panço ile dolanan insanları da görmek zor ;)
ama GoreTex in faydasını görmek istiyorsanız.. 12 saat deri asker postalı ile şehirde dolanın.. :smiley:
hoş artık asker botlarının içerisi de GoreTex yapıyorlar..

Bir sitede yazılanlara göre Goretex botlar yazın tozlu ve topkak zeminlerde kullanmaya uygun değilmiş. Bu doğru mu acaba? Toz Goretex gözeneklerini tıkar mı? Bu doğru ise Goretex bot almak için iki kez düşünmek gerekecek...

cank' Alıntı:
GORE TEXi kim ne şekilde efsane olarak görüyor bilmiyorum. Gore Tex bot özelliği taşıyan ayakkabılar su geçirmez ayakkabılar değildir. Gore Tex ayakkabının içerisindeki nemi dışarıda tutan teri dışarı atılmasına olanak sağlayan bir iç astardır.
süet deri yada nubuk botların dış yüzeyi su almaya başladığı halde iç kısımlarının kuru kalmasını sağlayan bir astar.
Tamamen su geçirmez bot/ayakkabılar WATERPROOF olarak sınıflandırılıyor.
Waterproof ayakkabı ve botlar suyu en dış katmandan başlayarak dışarıda tutma özelliğine sahiptir. Waterproof botların kötü yani botun içerisindeki nem de dışarı atılamıyor ve bu nedenle de pek tercih edilmiyorlar.
Water Resistant ve Water Repelant gibi başka sınıflandırmalar da var ama bunlar genelde su alıyor.
Gore Tex botların rutin bakımını yapmanız gerek. Gore Tex nem buharını geçiren ama sıvı halde suyu geçirmeyen özel bir membrandan oluşmaktadır.
zamanla bakımı yapılmayan ayakkabılarda gözle görülmeyen küf ve ayağımızdaki deriden atılan deri molekülleri yüzünden GoreTex üzerindeki mikronluk gözenekler tıkanıyor. Bu nedenden dolayı botun içerisindeki nem dışarı atılamıyor ve ayakta terleme oluyor.
Ayaktaki bu terleme dışarıdan su alma ile karıştırılabilir.

Bunun dışında, dikkat etmezseniz.. botun içerisine giren minik bir taş veyz bir dal parçası GoreTex dokusuna zarar verebiliyor.. ve zamanla zarar gören bölgeden su sızıntısı olabiliyor.

Botunuza bakmazsanız, sizi yarı yolda bırakabilir ;)

serif.ru arkadaş "hafta sonu yürüyüşlerinde ve şehir kullanımında faydasını görmedim..." demiş..
şehirde baton veya panço ile dolanan insanları da görmek zor ;)
ama GoreTex in faydasını görmek istiyorsanız.. 12 saat deri asker postalı ile şehirde dolanın.. :smiley:
hoş artık asker botlarının içerisi de GoreTex yapıyorlar..

burasını anlamadım; (şehirde baton veya panço ile dolanan insanları da görmek zor ;)

Sizin haberiniz yok sanırım, bir çok alışveriş mağazası bu tarz ürünleri şehirde kullanmak üzere reklamını yapıyorlar(yenisiniz galiba)...

hatta bitanesi şöyleydi, ayağınızı su dolu bir kovaya soksanız bile ayağınız kuru kalacak diye reklamları vardı...

Siz hiç bir panço veya soluyan bir kumaşa sahip bir ceket ile Türkiye'de hafta sonu yürüyüşlerine katıldınız mı?

Sanmıyorum ki, böyle bir girişimde bulunduğunuzu...

Son olarak, tekrar ediyorum bu malzemeler hafta sonu yürüyüşleri için gereksizler bence...

Nasıl olsa ıslanıyorsun, o zaman doğanın kayfini yaşa...(teknik malzemelere karşı değilim ama 4-5 saatlik yürüyüşler için gereksiz bence)...

Eskiden bizde vibram tabanlı ve soluyan kumaşa sahip ayakkabılar yoktu, ayaklarımız ıslanıyordu askeri botlar ile ama, o askeri botları bulduğumuzada şükrediyorduk...

Herşey eskiden güzeldi, sadece gezmek ve görmek vardı yeni coğrafyaları... şimdi ise yeni malzemeleri tanıtmak için katılıyoruz bazı faliyetlere malesef...

P.S: Sherpa'lar gore tex olmadan da everest'e çıkıyorlar :smiley:

serif.ru' Alıntı:
burasını anlamadım; (şehirde baton veya panço ile dolanan insanları da görmek zor ;)

Sizin haberiniz yok sanırım, bir çok alışveriş mağazası bu tarz ürünleri şehirde kullanmak üzere reklamını yapıyorlar(yenisiniz galiba)...

hatta bitanesi şöyleydi, ayağınızı su dolu bir kovaya soksanız bile ayağınız kuru kalacak diye reklamları vardı...

Siz hiç bir panço veya soluyan bir kumaşa sahip bir ceket ile Türkiye'de hafta sonu yürüyüşlerine katıldınız mı?

Sanmıyorum ki, böyle bir girişimde bulunduğunuzu...

Son olarak, tekrar ediyorum bu malzemeler hafta sonu yürüyüşleri için gereksizler bence...

Nasıl olsa ıslanıyorsun, o zaman doğanın kayfini yaşa...(teknik malzemelere karşı değilim ama 4-5 saatlik yürüyüşler için gereksiz bence)...

Eskiden bizde vibram tabanlı ve soluyan kumaşa sahip ayakkabılar yoktu, ayaklarımız ıslanıyordu askeri botlar ile ama, o askeri botları bulduğumuzada şükrediyorduk...

Herşey eskiden güzeldi, sadece gezmek ve görmek vardı yeni coğrafyaları... şimdi ise yeni malzemeleri tanıtmak için katılıyoruz bazı faliyetlere malesef...

P.S: Sherpa'lar gore tex olmadan da everest'e çıkıyorlar :smiley:

Sherpa'ların elinin altında GoreTex olsaydı donları bile GoreTex olurdu muhtemelen?
Size göre bazı malzemeler gereksiz olabilir, bu bölümce malzemelerin gereksiz olmadığını düşünen insanlar yazışıyor.. yani yanlış yerde olabilirsiniz.. ;)
Doğa yürüyüşüne ıslanmak için çıkan kaç kişi vardır acaba sizin dışınızda..

Reklamları yanlış anlamışsınız sanırım, reklamın amacı satış yapmaktadır, yani %80 yalandır. Zaten insanlar reklamlara güvenmedikleri için bu forumda ürünleri tartışıyorlar.
Umarım ayağınıza reklamdaki botu giyip su dolu kovaya sokmamışınızdır.

:smiley:

Sanırım biraz kavram karmaşası olmuş. Gore-Tex astarlı botlar waterproof/breathable olarak geçer ve tamamen su geçirmezlerdir. Yani o beğenmediğiniz su dolu kova veya leğene botu sokup su geçirmezlik testi yapmak, komik gözükse de doğrudur.

Bir botun dış katmanının veya bir tekstil ürününün en üst kısmının ıslanması, içinin de ıslanacağı ve su geçireceği anlamına gelmez. Neredeyse tüm ürünlerde dış kat koruyucu + belki su kaydırıcı özelliğe sahiptir ve amacı mekanik sürtünme/aşınmaya karşı koruma ve iç/orta astarı korumaktır.

Bu dış kat su kaydırıcı özelliği kaybolunca içine su alır ancak bu su ,gore-tex'in yapısından da bildiğiniz gibi , bu astardan geçemez. Bu yüzden gore-tex su geçirmezliği, astarın kendisinde hasar oluşmadığı sürece koruyacaktır. Botlarda asıl hasar dıştan botun kıvrılma noktası olan parmaklarla/ayağın uç kısımlarında oluşmaya başlar. Bir dalın/taşın iç astardan ortadaki gore-tex'e ulaşması için, sizin ayağınızı inanılmaz rahatsız eden bu şeyi, bottan çıkarmamanızı gerektirecektir. Gore-tex hiçbir zaman ayağınız ile direkt temas etmez, konfor için iç astar görevi gören yumuşak kısım bulunur. Tekstil ürünlerinde bile en azından bir file vardır. Bu file olanlar genellikle 2-layer gore-tex denilen dış ve iç kattan oluşan modellerde görülebilir.

Burada gözenek tıkanması, dış kat ıslanması nedeni ile nefes alabilirlik etkilenebilir. Bu nedenle ayak veya orta-iç kat giyim terleme nedeni ilenemlenebilir. Bu su geçirmek olarak kabul edilmemektedir. Aynı şekilde botun konç kısmından içeri su alması da edilemeyeceği gibi ; sonuçta ayak bileğinizi geçiyorsa su seviyesi, çizme giymediğiniz müddetçe botunuza su girecektir.

Ayrıca tozlu/topraklı yolda gore-tex bot kullanmanın ne zararı olabilir anlayamadım. Gözenekleri kapanırsa, zaten normal bot işlevi görecek. Daha kötü bir duruma düşemez, bu yüzden gore-tex bot tozlu yolda kötü değil en fazla gore-tex olmayan bir bot ile aynı işlevi görecektir. Yani almamayı gerektirecek birşey göremiyorum.

Ohzman' Alıntı:
Sanırım biraz kavram karmaşası olmuş. Gore-Tex astarlı botlar waterproof/breathable olarak geçer ve tamamen su geçirmezlerdir. Yani o beğenmediğiniz su dolu kova veya leğene botu sokup su geçirmezlik testi yapmak, komik gözükse de doğrudur.

Bir botun dış katmanının veya bir tekstil ürününün en üst kısmının ıslanması, içinin de ıslanacağı ve su geçireceği anlamına gelmez. Neredeyse tüm ürünlerde dış kat koruyucu + belki su kaydırıcı özelliğe sahiptir ve amacı mekanik sürtünme/aşınmaya karşı koruma ve iç/orta astarı korumaktır.

Bu dış kat su kaydırıcı özelliği kaybolunca içine su alır ancak bu su ,gore-tex'in yapısından da bildiğiniz gibi , bu astardan geçemez. Bu yüzden gore-tex su geçirmezliği, astarın kendisinde hasar oluşmadığı sürece koruyacaktır. Botlarda asıl hasar dıştan botun kıvrılma noktası olan parmaklarla/ayağın uç kısımlarında oluşmaya başlar. Bir dalın/taşın iç astardan ortadaki gore-tex'e ulaşması için, sizin ayağınızı inanılmaz rahatsız eden bu şeyi, bottan çıkarmamanızı gerektirecektir. Gore-tex hiçbir zaman ayağınız ile direkt temas etmez, konfor için iç astar görevi gören yumuşak kısım bulunur. Tekstil ürünlerinde bile en azından bir file vardır. Bu file olanlar genellikle 2-layer gore-tex denilen dış ve iç kattan oluşan modellerde görülebilir.

Burada gözenek tıkanması, dış kat ıslanması nedeni ile nefes alabilirlik etkilenebilir. Bu nedenle ayak veya orta-iç kat giyim nemlenebilir. Bu su geçirmek olarak kabul edilmemektedir. Aynı şekilde botun konç kısmından içeri su alması da edilemeyeceği gibi ; sonuçta ayak bileğinizi geçiyorsa su seviyesi, çizme giymediğiniz müddetçe botunuza su girecektir.

Ayrıca tozlu/topraklı yolda gore-tex bot kullanmanın ne zararı olabilir anlayamadım. Gözenekleri kapanırsa, zaten normal bot işlevi görecek. Daha kötü bir duruma düşemez, bu yüzden gore-tex bot tozlu yolda kötü değil en fazla gore-tex olmayan bir bot ile aynı işlevi görecektir. Yani almamayı gerektirecek birşey göremiyorum.

Benim deiklerimi tekrarlayarak doğruladığınız için teşekkür ederim :smiley:

sizin gore-tex su geçirmez değildir cümleniz bende bu etkiyi yarattıği için düzeltme yapmak istedim. Her yerde gore-tex veya bu tarz astara sahip olan ürünler waterproof/breathable sekmesi içinde yer alıyor sonuçta (windstopper/ soft shell gore-tex membranları hariç ).Geri kalanının çoğu örtüşmüş ama amacım tekrar etmek değildi.

Banada garip geldiği için sordum. Belki bilmediğim bir durum vardır diye. Diğer bir konuda gore-tex li ürünler normal emsallerine göre oldukça pahalı oluyor. Bir süre sonra bu özelliğini kaybediyorsa nçin okadar fark verelim sorusuna cevap aramıştım...

Ohzman' Alıntı:
sizin gore-tex su geçirmez değildir cümleniz bende bu etkiyi yarattıği için düzeltme yapmak istedim. Her yerde gore-tex veya bu tarz astara sahip olan ürünler waterproof/breathable sekmesi içinde yer alıyor sonuçta (windstopper/ soft shell gore-tex membranları hariç ).Geri kalanının çoğu örtüşmüş ama amacım tekrar etmek değildi.

"su geçirmez" tabirinin karşılığı waterproof ancak "su geçirmez" tabiri goreTex waterproof waterrepellent waterresistant.. hepsini kapsıyor..

outdoor mağzaları dışında çoğu yerde ayakkabılar "su geçirmez" olarak satılıyor. Çoğu kişi su geçirmez GoreTex astarını su geçirmez isotex dış kaplama ile karıştırıyor.. sonra da ayakkabım neden ıslandı diye şikayet ediyor.. ayakkabı ıslanmış olabilir ancak içerisi kuru kalacaktır.. hem ayakkabının dışı ıslak.. içerisi de yanlış çorap giyimekten terli olunca.. insanlar ayakkabının su geçirdiğini sanıyor.

serkan beyin sorusuna gelince.. Goretex zamanla su geçirmezliğini kaybetmiyor. hava alma özelliğini kaybediyor. ancak ayakkabıya gerekli bakım yapıldıktan sonra tekrar eski haline dönüyor.
nasıl arabanıza bakım yapmanız gerekiyorsa.. botlarınıza da bakım yapmanız gerek :smiley:

Goretex astarlar genelde outdoor markalarının kendi astarlarından daha uzun omurludur. Yüksek nefes alma ve su gecirmezlik performansını uzun süre devam ettirir. Ornegin goretex montumu kayak board ve bir çok doga aktivitesinde yaklaşık 7-8 sene sorunsuz kullandım. Sonrasında bakım spreyi de fayda etmiyor yani bu astarın bir ömrü var. Ancak istisnalar da var mesela boreal'in dry-line astarli atlas modelini 12 yıldır kullanıyorum ve halen su geçirmiyor üstelik çok kötü kullanmama rağmen. Bence kullanan kisilerden ürün tavsiyesi almak en dogrusu, astar markasına takılmak yanlış olur.

cank' Alıntı:
"su geçirmez" tabirinin karşılığı waterproof ancak "su geçirmez" tabiri goreTex waterproof waterrepellent waterresistant.. hepsini kapsıyor..

outdoor mağzaları dışında çoğu yerde ayakkabılar "su geçirmez" olarak satılıyor. Çoğu kişi su geçirmez GoreTex astarını su geçirmez isotex dış kaplama ile karıştırıyor.. sonra da ayakkabım neden ıslandı diye şikayet ediyor.. ayakkabı ıslanmış olabilir ancak içerisi kuru kalacaktır.. hem ayakkabının dışı ıslak.. içerisi de yanlış çorap giyimekten terli olunca.. insanlar ayakkabının su geçirdiğini sanıyor.

serkan beyin sorusuna gelince.. Goretex zamanla su geçirmezliğini kaybetmiyor. hava alma özelliğini kaybediyor. ancak ayakkabıya gerekli bakım yapıldıktan sonra tekrar eski haline dönüyor.
nasıl arabanıza bakım yapmanız gerekiyorsa.. botlarınıza da bakım yapmanız gerek :smiley:

O insanlar çok fenaymış. Ayağım ıslanmadı ama bak burası ıslandı botun diyerek gezen de varmış :smiley:.

Dediğiniz gibi tabir hepsini kapsıyor ama sokak ağzında, hem firma sitelerinde hem de teknik inceleme/raporlama yapan sitelerde hepsi kendi kulvarında ayrı ayrı ele alınıyor. Siz biliyorsunuz ama insanlar halen aynı sanıyor olabilir ;

Waterproof ; Su geçirmez demek, muşambadan-gore-tex bota kadar iç kısma su geçirmeyen her kaplama/malzeme/astar.

Waterproof/Breathable ; Gore-Tex/Sympatex/eVent/Precip/Hyvent/Climatex/Dermizax/Schoeller WB gibi PU/PTFE/PE bazlı su geçirmez ama nefes alabilir diye tabir edilen tüm malzemeler.

Water Repellent ; Sıvıyı dış katta kaydırma özelliğine sahip malzemeler. Genellikle DWRhttp://en.wikipedia.org/wiki/Durable_Water_Repellent kaplama olarak tabir edilir, Silikon bazlı spreyler ya da üretimde soft shell'ler nano tech tarzı üretim teknolojileri ile yüzey gerilimi yapması ile sağlanır. 2 konumda da ancak belli bir miktara ve süreye kadar dayanan, sıvının topaklanarak dış kattan kaymasını sağlayan bir koruma sağlar. Kaplama olanların özelliği daha çabuk kaybolmakta ancak üretimin kendisinden gelen tekniklerde sadece malzemenin üzeri toz/kir ile kaplanırsa bu özellik kayboluyor. Sık ve dış yüzeyinde az pürüzlü olan yün ürünler de water repellent'tır mesala. Soft Shell'e Örnek video ; http://www.youtube.com/watch?v=5f-X3n4uUeg

Water Resistant ; Sıvıya dayanım gösteren, ancak bir süre sonra gene su geçirmeye başlayabilen ürün tarzı. Repellent olan ürünlere göre dayanımı daha az kabul edilir. Yoksa çalışma mantığı aynıdır. Sadece bazen dış katın üstünde kaplama yerine, dış katın kendisi suyu daha uzun sürede emmekte ve iç kata ulaşmasını geciktirmektedir. Bu da water-resistance olarak kabul edilebilir. Ama sokakta resistance-repellence arası bir fark var mı diye sorarsanız, yok denecektir ki bu da çok haksız değildir.

Resistant mı daha iyi repellant mı diyecek olursanız, bu özellikleri değil karşılaştırdığınız malzemenin kendisini inceleyin. Yani X markasının Repellent olanını mı yoksa Y markasının Resistant olanını mı gibi. Onun dışında repellent eğer bakım yapmayı seven biri iseniz, koruyucu- kaydırıcı spreylerden ve temizleyicilerden daha yüksek fayda sağlamaktadır.

Umarım nispeten açıklayıcı olabilmiştir.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,650
Kayıtlı Üye Sayımız
166,511
Kaydolan Son Üyemiz
hophealth

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR