Babakale

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan queensland Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 0
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 9,047

queensland

.The redness of the sky at dawn.
Mesajlar
2,018
Tepkime Puanı
2
Yer
40° 52.0' 29° 07.0'
Gözden uzak, alabildiğince sakin, dinlendirici ve tertemiz havasıyla Asya Kıtası'nın batıdaki en uç noktası Babakale'ye gidiyoruz.
Yıl boyunca güneşin çok farklı bir görüntü ile denize batttığı, Osmanlı döneminin son kalesi Babakale, deniz ürünlerinin de cenneti.
Buram buram tarih kokan balıkçı köyünün geçmişi 1723 yılına dayanıyor. Bu tarihte kurulan Babakale, dönemin izlerini taşıyan görkemli kalesi, antik su yolları, camii, hamamı, çeşme ve ulu çınarı ile zamana yolculuk yapmanıza da neden olan güzellikler taşıyor.

harita.jpg


Tarihte Babakale
Osmanlı donanmasının geçtiği, korsanların uğrak yerlerinden olan bu en uç noktada, bir gün 3. Ahmet, deniz seferlerinden dönerken kötü hava şartları yüzünden bölgedeki köye sığınmış. Halk, "Padişahımız geldi" diye koşup etrafını sarmış. Korsan saldırılarından bıkıp usandıklarını yana yakıla dile getirmişler.

Padişah, veziri İbrahim Paşa'ya talimat verince, vezirde Deniz Kuvvetleri Komutanı Kaymak Mustafa Paşa'ya bu görevi havale etmiş. Çıkarılan fermanda, yurdun dört köşesindeki mahkumların Babakale'deki çalışmalarından sonra serbest bırakılacakları vaad edilmiş.

babakale.jpg


Mahkumlar kaleyi yapmışlar, çeşmeye su getirmek için beş kilometre künk döşemişler ve liman inşaatına başlamışlar. O tarihten bu yana bölge, uzun süre gözden ırak olan, gönülden de ırak olur sözünü doğrularcasına hep ihmal edilmiş.

Fakat gemilerin yükleme yapabileceği, balıkçı teknelerinin balık taşıyıp sığınabilecekleri turistik yatların marinada konaklayabileceği, yani bölgenin kaderini değiştirebilecek liman inşaatına günümüzde yeniden başlanmış. Çanakkale köprü projesini duyanların da katılımı ile rötar kapatırcasına Ege manzaralı dağlar, tepeler parsellenmiş, konutları bitenler yerleşmişler bile...

babakale02.jpg


Asya Kıtası'nın batıdaki en uç noktası olan Babakale, aynı zamanda Ege ve Marmara Denizi'nin ayrım noktasını oluşturuyor.

Bölgede ufuk hattına yaklaştıkça batmak istemezcesine yavaşlayan ve nazlanan güneş, denizde eriyip kaybolurken yeri göğü bir kızartıp bir morartıyor.

Esintili kekik kaplı tepeler bu renk cümbüşünde Ege'de tozunu bırakıp, deniz kokusu taşıyan rüzgara teslim oluyor.

Babakale ve çevresinin bir ismi de; Akvaryum.

Assos4.jpg


Balıkların yumurta bırakmak için Akdeniz'den Karadeniz'e geçiş yolu üzerinde bulunması nedeniyle bölgede her çeşit balığa rastlamanız mümkün. Temiz deniz balığı meraklıları, sırf bu amaçla bir hafta yörede kalıp balık kürüne giriyorlar. Yaz mevsimini çok önceden karşılayan balık adamlar netlik mesafesi hayli fazla olan durgun koylarda zıpkınla balık avcılığı yapıyorlar.

Tekneden olta balıkçılığı ve kiralık sandal gezintileri ise bir başka keyif. Babakale Kalesi, acil restorasyon bekleyen kalelerimizden biri. Yöre halkı 9 mil açıkta görünen Osmanlı döneminde Midilli Adası'nda inşaa edilen Molva Kalesi gibi kendi kalelerinde tadilat yapılıp ışıklandırılmasını istiyorlar.

01


Ege Denizi'ndeki politik manevralar bir kenara bırakılırsa, balıkçılar açık denizde karşılaşınca dost olduklarını hemen gözlersiniz. Uzaktan da olsa Hristo'nun Metaksas kadehine Temel Reis de Yeni Rakı bardağını kaldırarak karşılık verir.

Suya peksimet at uğur getirsin
Mavi yolculuğa çıkanların ya da balıkçıların denize kuru ekmek atmalarının çok eskileri dayanan bir nedeni var. Piri Reis'in "Kitabı-ı Bahriyesi"nden alınmış bir öykü, sürmekte olan bu geleneği şöyle açıklıyor.

Osmanlı donanmasındaki adı "Peksimet yemez Latif Baba" olan denizci ölünce, Babaada Burnu'na gömülmüş. Ve donanma, ne zaman bu sulardan geçse, uğur getirsin diye türbenin bulunduğu tarafa peksimet atmış.

Evliya Çelebi de ünlü seyehatnamesinde Baba Burnu'ndan geçerken Latif Baba'nın ruhuna fatiha okuduğuna değinir... Peksimetler, şimdi de mavi yolculuğa çıkan teknelerden atılıyor masmavi sulara.

babakale1.jpg


Tarihi Çeşme
Osmanlı donanması deniz seferine çıkarken su aldığı çeşmelerden biri olan tarihi Babakale çeşmesinin suyu üç ay gibi uzun süren deniz seferlerinde bozulmadan kalabilen dayanıklı bir su olmasıymış. Günümüzde bu su akmıyor.

Nasıl Gidilir?

İstanbul'dan Trakya yönüne özel oto ile çıkış yapanlar Gelibolu'dan Çanakkale'ye saat başı kalkan feribotlarla geçtikten sonra Ezine'den Gürpınar yolu ile veya Ayvacık Behram üzerinden Babakale'ye ulaşabilirler. Ezine otogarından Ezine Birlik otobüslerinin günde beş defa tekrarlanan seferleri Akliman duraklı yapılıyor. Babakale-Gürlınar arası 9 km'lik yol ise yavaş araç sürmeyi gerektiriyor. Çevre gezilerine, antik kentlere meraklı olanlar, Assos ve Behramkale'yi, Apollo Tapınağı'nı, Odunluk İskelesi tarafına 45 km uzaklıktaki Alexandria Troas'ı görebilirler.
Otobüsle İstanbul-Ezine 7 saat Ezine-Babakale
 

Etiketler
Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,438
Mesajlar
1,517,957
Kayıtlı Üye Sayımız
172,091
Kaydolan Son Üyemiz
Engin Koygun

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst